Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 13 mai 2022 09:06 / Actualizat vineri, 13 mai 2022 10:45
Gigi Becali a fost chiriașul perfect de când există Arena Națională, însă el e trimis afară din București tocmai acum, când FCSB are de jucat derby-ul cu CFR Cluj. Echipa lui Becali a fost prezentă pe Arenă de 178 de ori și a plătit 4 milioane de euro.
Arena Națională funcționează în pierdere din 2011, de când a fost inaugurată, și ar fi provocat pierderi și mai mari dacă nu l-ar fi avut pe Gigi Becali drept chiriaș loial. Statutul de client principal al stadionului nu-i folosește la nimic acum, Gigi trebuie să își mute echipa la Buzău pentru meciul cu CFR Cluj, din ultima etapă, un derby care ar putea să fie decisiv în concurența pentru titlu.
FRF și Dinamo sunt chiriași mici
În istoria Arenei, ea a găzduit 284 de jocuri, iar în 178 a fost gazdă FCSB. Becali a plătit în acești 11 ani un pic peste patru milioane de euro ca să închirieze stadionul pentru partidele echipei lui. Costurile pe care le-a suportat clubul pentru organizarea acelor meciuri au fost mai mari de atât, suma de patru milioane de euro reprezintă doar chiria pe care a încasat-o Primăria București, proprietarul construcției.
Prima reprezentativă a disputat 30 de jocuri pe Arena Națională, în vreme ce Dinamo a închiriat stadionul pentru 40 de confruntări. Federația și „câinii” nu au contribuit împreună cu suma pe care a achitat-o FCSB pentru a evolua pe Arena.
Situația în care se găsesc Becali și echipa lui e una paradoxală: pentru că Gigi a închiriat atât de des stadionul, primăria a putut să limiteze pierderile, dar instituția îi dă afară pe roș-albaștri tocmai din cauza găurilor din buget.
Administrația a anunțat că Arena a înregistrat în 2021 pierderi de 14 milioane de lei. Veniturile au fost de 11 milioane, cheltuielile au însumat 25 de milioane.
Cum justifică primăria? „E nevoie și de altceva decât fotbal”
Când au analizat datele economice ale stadionului, reprezentanți ai primăriei au spus pentru Mediafax că ei au fost inspirați de un eveniment de gaming organizat spre finalul anului trecut:
„Vrem să diversificăm evenimentele care au loc pe Arena Națională. Pe lângă competiții sportive, stadionul va mai găzdui evenimente similare cu turneul de Dota 2 The International 2021. În afara notorietății internaționale, turneul acela a adus în buget aproape o jumătate de milion de euro”.
O echipă de fotbal plătește 23.000 de euro ca să închirieze Arena pentru un meci, așa că nu are cum să concureze cu turnee de gaming sau cu concerte. FCSB trebuie să dispară acum de pe cel mai mare stadion fiindcă acolo va avea loc între 3 și 5 iunie un concert, „Saga Festival”, iar organizatorii au de montat din timp scena și aparatura necesare.
Cum e posibil să faci concerte și să nu se poată juca fotbal pe un stadion care a fost construit tocmai pentru sportul acesta? Eu nu spun să nu existe și concerte, și alte evenimente, dar să le facă în perioade în care nu sunt meciuri de fotbal acolo!
- Gigi Becali, patron FCSB
În locul lui Becali, i-aș da în judecată pe toți de la CSA Steaua! Nu e posibil așa ceva, FCSB să fie nevoită să plece din București fiindcă nu poate să închirieze niciun stadion! Asta înseamnă că toți conducătorii instituțiilor din România sunt nebuni!
- Dumitru Dragomir, fost președinte LPF
Becali a negociat și concertul
Becali a tot căutat o soluție pentru a nu-și muta echipa la Buzău, dar nu a reușit să rezolve nimic. El a povestit că l-a apelat pe organizatorul „Saga Festival”, căruia i-a propus să-i plătească pentru angajarea mai multor oameni care să lucreze pentru amenajarea decorului pentru concert.
„Băiatul a fost politicos, mi-a spus că nu e posibil să jucăm acolo meciul cu CFR fiindcă nu ar mai avea timp suficient. În afară de amenajări, ei mai au nevoie de timp și pentru repetiții înainte de concert”, a povestit Gigi. Concertul va avea loc între 3 și 5 iunie. FCSB-CFR va fi pe 22 mai, în ultima etapă din Liga 1.
Clujul are un avans de două puncte acum și va mai evolua până atunci împotriva Craiovei, pe terenul propriu. FCSB va juca în deplasare cu FC Voluntari, tocmai pe Arena Națională. Ilfovenii lucrează ca să-și refacă gazonul de pe stadionul propriu și au reușit să închirieze Arena pentru o ultimă partidă înainte de „Saga Festival”.
În total, Arena Națională a „topit” 15,8 milioane de euro
Arena Națională a costat 234 de milioane atunci când a fost construită și a continuat să înghită bani mulți și după ce a fost inaugurată, în 2011. Cu tot cu cei 14 milioane de lei pierduți în 2021, aproximativ 2,8 milioane de euro, stadionul a generat o gaură de 15,8 milioane de euro în bugetul primăriei, în zece ani!
E vorba despre diferența dintre costurile pricinuite de întreținerea construcției și veniturile pe care primăria le-a generat din închirierea stadionului. Pierderea din 2021, 2,8 milioane de euro, a fost una mică în comparație cu rezultatele financiare din alți ani.
În 2020, Primăria Bucureștiului a trebuit să plătească 4,4 milioane de euro ca să acopere gaura pe care o crease stadionul. Arena nu a adus profit în niciun an!
Interzis pe „Steaua” și „Arcul de Triumf”
Primăria nu a reușit să acopere, din închirierea stadionului, costurile pe care le generează funcționarea lui, chiar dacă pe Arena Națională au avut loc multe partide de fotbal în acești 11 ani și au mai fost organizate acolo și câteva evenimente extra-fotbal. Dar în București sunt și stadioane noi care pot fi utilizate cu mult mai rar.
„Steaua” și „Arcul de Triumf” sunt folosite doar de CSA, echipa din liga a doua, și de Federația Română de Rugby. Alte cluburi nu au voie să joace pe arenele acestea. Becali a încercat acum să închirieze unul dintre ele și nu a reușit nici măcar când a amenințat conducerea Ministerului Apărării cu o plângere la DNA.
La „Arcul de Triumf” au mai avut loc un meci de fotbal feminin și o partidă de tineret masculin. Federația Română de Fotbal a putut să închirieze arena pentru acele jocuri, echipele de club nu au posibilitatea aceasta.