FOTBAL  »  Superliga  »  ISTORIE

Primele repere ale fotbalului românesc: când s-a înființat primul club, cum a ajuns prima minge în România și de ce a fost interzis la început

Articol de - Publicat miercuri, 30 august 2023 12:00 / Actualizat miercuri, 20 septembrie 2023 19:28

Fotbalul românesc are o istorie de peste 100 de ani, însă puține lucruri se cunosc despre perioada sa de început. Știați că, spre exemplu, primul club de fotbal a fost, de fapt, unul de gimnastică? Sau că la început a fost interzis? Vă prezentăm istoria fotbalului românesc, de la primele mențiuni ale acestui sport până la organizarea primul campionat de fotbal. 

În 1875 se înființează „Reuniunea de Gimnastică din Timișoara”, prima asociație sportivă mai importantă a orașului, în care în afară de gimnastică s-a mai practicat: ciclismul, tirul, tenisul de câmp, scrima și atletismul. Fotbalul încă nu exista pe atunci, însă când a apărut, acesta s-a jucat și în cadrul acestei echipe, ceea ce o face să fie prima echipă de fotbal din România.

Cum a ajuns fotbalul în Brazilia » Povestea lui Charles Miller, primul fotbalist din țara care i-a dat pe Pele, Garrincha și Ronaldo
POVEȘTILE FOTBALULUI
Cum a ajuns fotbalul în Brazilia » Povestea lui Charles Miller, primul fotbalist din țara care i-a dat pe Pele, Garrincha și Ronaldo

Cine a adus prima minge de fotbal în România

Prima atestare a fotbalului în țara noastră are loc 13 ani mai târziu, în 1888. În cartea „Sportul Arădean” scrisă de Gh. Nicolăiță și I. Sârbuț în 1976 se consemnează că în ziarele vremii la Arad „un grup de tineri bat mingea pe terenurile virane din împrejurimile orașului. Barele porții au fost aduse de tineri, pentru ca imediat după joc să fie duse undeva pentru a fi în siguranță”.

În 1890, medicul stomatolog Iuliu Weiner este cel care aduce de la Londra, unde își făcuse studiile, prima minge de fotbal în Arad, precum și regulile jocului. El începe să promoveze acest sport, făcând demonstrații practice pe terenul din fața unui liceu. Tinerii devin rapid atașați de acest nou joc, însă conducătorii cluburilor sportive resping inițial această disciplină sportivă, ba chiar interzic disputarea acestor jocuri în cadrul cluburilor lor.

„O parodie de fotbal jucată de elevi la capătul Podului Mogoșoaia”

Refuzul lor nu afectează prea mult dezvoltarea acestui sport, care a început să fie din ce în ce mai practicat de tineri. Trei ani mai târziu, în 1893, Profesorul C. Kirițescu notează că echipe neorganizate de elevi de liceu jucau fotbal în timpul verii la capul Podului Mogoșoaia. „Era o parodie de fotbal, fără reguli, cu mingi deformate și peticite”, scria el.

În 1895, la liceul „Gheorghe Lazăr” din București este publicat pentru prima dată un regulament de fotbal întocmit de profesorul Dimitrie Ionescu și e publicat în „Tratatul de jocuri școlare pentru usul tuturor școlilor de ambele sexe”. În acest fel, primele reguli ale fotbalului devin scrise și cunoscute în mai multe școli.

În 1897 studenții care învățau la Budapesta și Viena încerc să popularizeze fotbalul în Timișoara și organizează primul meci oficial, cu reguli clare pe teritoriul țării noastre.

În același timp, un an mai târziu, în Arad fotbalul devine tot mai cunoscut, în presa locală apare publicat regulamentul de joc, iar cluburile polisportive fac apel la înscrierea și pentru această disciplină. Și în București apar echipe alcătuite din străini care lucrau la întreprinderile din capitală.

Cluburi uitate: Ararat Erevan » Povestea celei mai surprinzătoare campioane din URSS: cum a învins granzii din Rusia și Ucraina
ISTORIE
Cluburi uitate: Ararat Erevan » Povestea celei mai surprinzătoare campioane din URSS: cum a învins granzii din Rusia și Ucraina

1899, anul exploziei fotbalului românesc

Anul 1899 e plin de repere în istoria fotbalului românesc: la Timișoara încep să aibă loc întâlniri de două ori pe săptămână a tinerilor pasionați de fotbal care îl practică pe un teren care are porți doar verticale; la Arad încep să se desfășoare primele antrenamente organizate și regulate; iar la București tânărul Mario Gebauer, student în Elveția, venit în vacanță acasă, aduce de la Laussane „o minge de fotbal adevărată”, prima care ajunge la București. Găsește imediat pasionați de fotbal și are loc un meci „pe maidanul de la Bolta rece, peste drum de lăptăria Flora, la capătul Podului Mogoșoaia”, adică Piața Victoriei de azi.

La Arad apare „Societatea de fotbal din Arad” care lansează un apel către toți cei care doreau să joace fotbal pentru începerea „instrucției” sub comanda „căpitanului” Matușik, acesta fiind, în fapt, primul antrenor de fotbal. După câteva săptămâni de pregătire, echipa își organizează și primul meci, pe 15 august 1899. Ulterior, Societatea se desființează și e înlocuită cu „Club Atletic Arad”.

Urmează și alte meciuri, prin care și cele cu adversari din altă localitate, unul din acesta fiind jucat de echipa din Arad cu echipa Politehnicii din Budapesta, pierdut cu 0-10, în cadrul căruia e înscris și primul autogol de arădeanul Bocșan.

Apare și la Lugoj „Reuniunea de sport din Lugoj”, diciplina sportivă principală a acestei asociații fiind fotbalul. Clubul participă și organizează mai multe competiții ulterior, apărând des în diferite ziare și programe de joc. 

Prima cronică a unui meci de fotbal: „Nu s-a înscris niciun gol, dar s-au distrat bine”

În Timișoara, tot în 1899, într-un ziar local apare prima cronica a unui meci de fotbal, disputat cu ocazia sărbătorilor de sfârșit de an școlar de la Liceul Piarist. Meciul are loc pe terenul Velocitas.

Iată cronica publicată în ziarul „Kozlony”: „Punctul cel mai atractiv al serbării școlare a fost modernul joc cu mingea. Acest joc se practică cu piciorul și a fost prezentat prima dată la Timișoara în ziua de 25 iunie de elevii Liceului Piarist. Au luat parte la acest joc elevii claselor VI și VII, împărțiți în două grupe a câte 11 jucători. După 45 de minute de joc, scorul a rămas egal: echipele n-au reușit să înscrie niciun gol, însă s-au distrat foarte bine”.

În 1900 apare la Arad un ziar sportiv local, fotbalul având dedicat un spațiu generos în cadrul publicației. În același an, la Arad apare al doilea club de fotbal: Meteor. Aceștia încep să joace cu adversariid e la Club Atletic Arad. Dezvoltarea fotbalului din Arad e susținută și de primăria orașului, care aprobă închirierea pe 20 de ani a unui teren de antrenament aflat în spatele uzinelor de vagoane, unde se amenajează primul stadion din oraș.

Povestea dramatică a lui Alexandre Villaplane » Căpitanul naționalei Franței a ucis pentru Hitler și a fost condamnat la moarte pentru trădare
POVEȘTILE FOTBALULUI
Povestea dramatică a lui Alexandre Villaplane » Căpitanul naționalei Franței a ucis pentru Hitler și a fost condamnat la moarte pentru trădare

Protestul de la Baia Mare și apariția clubului Olimpia București, prima campioană a României

În 1901, inginerul Friederich Windett, care era și fotbalist cu renume la clubul BTC Budapesta, se mută în Baia Mare și dorește să continue să practice fotbalul în noul său oraș. Începe să recruteze tineri de la gimnaziu, însă directorul școlii se opune, ba chiar interzice practicarea fotbalului în școala sa. Decizia directorului a stârnit revolta părinților, care trimit un protest semnat de 500 de persoane la Ministerul Educației împotriva directorului.

În 1902, la Timișoara se înființează „Fotbal Club Timișoara”, care ulterior va deveni „Club Atletic Timișoara” și primește din partea primăriei un teren pentru antrenamente și disputarea meciurilor de fotbal.

La București, în 1904 apare clubul Olimpia București, primul club organizat din capitală. E format în mare parte din funcționari germani. Un an mai târziu, la Oradea are loc primul meci internațional între selecționata orașului și echipa engleză Bishop Auckland.

În 1909 apare „Asociațiunea cluburilor de fotbal”, care din primul an organizează o competiție la care participă doar trei echipe: Olimpia București, Colentina din București și United din Ploiești. Olimpia câștigă turneul și e încununată prima campioană a țării. Restul e istorie.

Citește și alte povești din istoria fotbalului:

Povestea lui William Foulke, cel mai corpolent portar din istoria naționalei Angliei » Cum a făcut-o pe Sheffield United o echipă invincibilă

Cu moartea nu e de glumit! » Cum a sfârșit tragic un fotbalist din Serie A în urma unei glume nereușite

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează