Articol de Ovidiu Minea - Publicat miercuri, 09 octombrie 2024 13:32 / Actualizat miercuri, 09 octombrie 2024 16:54
Gazeta Sporturilor v-a informat despre pericolul existent ca grupările din Superliga cu probleme financiare să fie depunctate în această perioadă. Asta deoarece FRF a solicitat tuturor echipelor să dovedească până pe 15 octombrie faptul că au achitat sau reeșalonat datoriile acumulate înainte de 30 iunie și scadente până pe 30 septembrie.
În calcul sunt luate trei categorii de restanțe: către bugetul de stat, foști sau actuali angajați și alte cluburi. Fiecare criteriu neîndeplinit aduce o penalizare de un punct.
Prima rată din drepturile TV a fost împărțită în două
Capitol important în bugetele majorităților cluburi din Superligă, drepturile TV au dat peste cap planurile multor formații care au necazuri materiale. Asta deoarece prima rată a banilor pe care Liga Profesionistă de Fotbal îi plătește membrilor afiliați imediat ce îi încasează de la deținătorul drepturilor de televizare, eAD, nu a fost achitată nici până la ora actuală.
Asta deși, conform uzanțelor, tranșa amintită ar fi trebuit plătită în vară, în preajma startului campionatului. Cu acordul cluburilor, prima rată a fost împărțită în două, în vară fiind achitată doar jumătate de sumă.
Cealaltă jumătate, care aduce echipelor sume aproximative cuprinse între 200.000 și 600.000 de euro, ar urma să fie virată abia la începutul lunii viitoare, pe 8 noiembrie, astfel că restanțele presante actuale, care ar putea genera depunctări, nu pot fi stinse din drepturile de televizare.
Când vor fi plătiți restul banilor din drepturile TV
Prima rată din drepturile TV depinde de locul ocupat în campionatul trecut. Următoarele două tranșe vor fi distribuite în prima jumătate a anului 2025.
A doua rată urmează să fie achitată spre finalul lunii ianuarie și este o sumă fixă, circa 450.000 de euro pentru fiecare club.
A treia și ultima tranșă din drepturile de televizare pentru stagiunea 2024-2025, circa 5 milioane de euro, ar trebui să fie plătită în luna martie. Nivelul acesteia pentru fiecare club va depinde de locul pe care formațiile le vor ocupa la finalul sezonului regulat.
Ultimele patru clasate nu vor primi niciun cent, locul 12 încasează circa 75.000 de euro, iar fiecare loc de la 12 în sus mai aduce sume între 50.000 și 100.000 de euro.
Probleme au fost și anul trecut în Superliga cu banii din drepturile TV
Probleme serioase legate de încasarea drepturilor TV au fost și în sezonul trecut. Prima rată, care trebuia achitată în vara lui 2023, a fost împărțită în mai multe „felii”, plătite până spre finalul anului. Apoi, a doua tranșă nu a fost distribuită în ianuarie, cum trebuia, ci cu două luni întârziere.
Acest lucru a creat serioase turbulențe, mai ales că în luna martie se depun dosarele de licențiere. Nici ultima rată nu a fost achitată rapid, imediat după finalul sezonului regulat.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”