Articol de GSP - Publicat vineri, 19 iulie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 19 iulie 2013 09:57
Fostul preşedinte al FRF, Mircea Pascu a explicat la Radio GSP marile succese de pîna în Revoluţie şi ce a lipsit ca Romania să fie semifinalistă la Euro 1984:
"Cînd am ajuns la Federaţie, România era pe locul 27 din 36 de ţări europene. L-am înlocuit pe Ştefan Covaci şi l-am găsit pe Mircea Lucescu acolo, cu care lucrasem si la Corvinul.
Impreuna cu Lucescu am decis sa marim numarul de meciuri. Pana atunci aveam doar patru pe an. Asa am eliminat Italia, campioana mondiala, iar la Euro in 1984 doar o motivatie materiala in plus ne-a impiedicat sa ajungem in semifinala.
Aduceam spectatori multi la stadion, aveam preocupari pentru copii si juniori. Aveam noua centre de copii si juniori. Politica fotbalului a cuprins punctele importante pentru sustinerea fenomenului".
Mircea Pascu il considera pe Dumitru Dragomir artizanul succeselor din ultimii ani ale fotbalul romanesc:
"Meritul este al lui Dumitru Dragomir. Se vede ca a fost de toate in fotbal. De la juniori, arbitru, antrenor si pana la presedinte de club si acum de Liga. El si cu Liga sustin bruma de rezultate. Banii pe care ii imparte cluburilor sunt de baza. Sunt putini conducatori care doar investes in fotbal, multi vin doar sa castige.
Cel mai clar exemplu este Urziceni. Dragomir s-a adaptat in cele doua sisteme. Nu stiu cine ar fi fost capabil sa trateze asemenea contracte cu televiziunile pentru ca toti sa aiba de castigat, dar si echipele mai mult. Fara masina de vot a lui Sandu, daca Dragomir ar fi contracadidat ar castiga detasat."
Fost presedinte FRF, pana in 1990, Mircea Pascu a vorbit la Radio GSP despre situatia in care se gaseste fotbalul din Craiova: " Nu exista decat o singura Universitatea Craiova"
"In acel oras nu exista decat Universitatea Craiova. Daca au fost facute greseli, toate provin dintr-o confuzie intentionat creeata. La Craiova nu exista decat Universitatea pe care o stiu toti.
Daca vrea cineva sa infiinteze o alta echipa e dreptul lui, dar trebuie sa urmeze cursul firesc, din liga a 5-a. Ca ii place sau nu cuiva de Mititelu e alta problema. Acolo, etapele de dezvoltare dupa 1990 l-au cuprins si pe Mititelu.
Apreciez ca de trei ani el duce aceasta lupta si are pretentia de a castiga locul pierdut abuziv. Mititelu are si un avocat de exceptie, Mircea Moise, un om cu care, daca prin absurd m-as intoarce la federatie, l-as s pune imediat secretar general."
Mircea Pascu a rememorat momentul 1990, cand a aparut Federatia lui Mircea Sandu: "Mircea Sandu nu a fost ales, ci numit presedinte"
"Pe 13 februarie 1990 am castigat primele alegeri libere. Am avut 280 de voturi contra 24 ale lui Andrei Radulescu. Urma sa am un mandat de la 4 la 6 ani. Intre timp la conducerea sportului ajunsese Mircea Angelescu, cu care aveam diferite conflicte. Eu aparam interesele fotbalului romanesc.
Spre exemplu eu as fi vrut ca banii de la Mondialul din 1990 sa fie impartiti astfel: 40 la suta, adica 1 milion, sa ajunga la FRF, alti 40 cluburilor sa se poata dezvolta ca profesionisti si 20 la suta pentru copii si juniori si bazelor sportive.
Ei bine, ei au facut ca banii sa dispara complet. Acesta a fost adevaratul motivul pentru care am fost scos din FRF. Banii nu puteau disparea cu mine acolo. Au provocat o Adunare Generala cu doar 100 din 300 alegatori cati ar fi trebuit. Au venit 96 dintre care 50 au votat tot cu mine, iar 46 cu Angelescu.
Atunci, unii in frunte cu Cornel Dinu, Vasile Ianul, Jean Padureanu si Mac Popescu, au facut o trupa si au spus ca formeaza o Liga si ca voturile lor nu pot fi egale cu ale altora. Fara sa se mai voteze din nou s-a considerat ca Angelescu a castigat ! Acesta nu avea cum sa fie votat pentru ca trebuia sa nu aiba salariu si era deja la Minister. S-a inventat un presedinte executiv, Mircea Sandu.
A mai fost propus si Adalbert Kassay care sa reprezinte nationalitatile conlocuitoare. M-au tras imediat pe linie moarta pentru ca doar ei comunicau cu Federatiile Internationale. Au controlat sistemul. Au infiintat o noua Federatie de la zero. A fost mereu ales cu ajutorul unei masini de vot pusa bine la punct.
Erau beneficii imense in schimbul voturilor. Banii i-au transformat si i-au impiedicat sa fie cu gandul doar la fotbal. Asa am si cazut de pe locul 10 pana pe 57. Cine mai suntem noi in fotbal? Mircea Sandu e principalul vinovat de schimbarea de atunci."
Mircea Pascu a comentat si candidatura lui Gica Popescu la FRF: "Sunt o gramada mai buni decat Sandu"
"Popescu e un candidat. Ca el insa pot fi multi care pot face treaba foarte buna: Dumitru Dragomir, Mircea Lucescu, Adrian Porumboiu, Anghel Iordanescu, Ionut Lupescu, Constantin Anghelache, Razvan Burleanu.
Toti acesti oameni sunt mai capabili sa conduca Federatia, din ce am constatat ca a facut pana acum Sandu. Nici nu stiu pe ce si-a castigat pozitia la UEFA si nici nu cred ca poate avea Romania de castigat ceva din asta. A facut si cateva lucruri bune. A contribuit la "National Arena" si baza de la Mogosoaia, dar e mult prea putin in 23 de ani.
Toate faptele pe care le-am vazut in ultima perioada: Sportul joaca dupa terminarea campionatului sa fie salvata, Craiova este dezafiliata, inventarea unui baraj, toate sunt abuzuri, incalcari ale regulamentelor, fapte diletante, incompetente. Sunt comise dupa diferite interese."
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”