Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 18 aprilie 2019 14:56
Șeful FRF a avut parte de unanimitate pe linie la Adunarea Generală de ieri, dând avant la lettre un semnal pentru un nou mandat lejer pentru 2022-2026. Chiolhanurile și darurile fac parte în continuare din arsenalul despotismului federal.
Adunarea Generală FRF organizată ieri la Casa Fotbalului a adunat 232 de slujbași de la L1, L2, L3, feminin, futsal, copii și juniori, plus AJF-uri, iar ședința a dat deja un semnal clar pentru viitorul pe termen lung al administrației: Burleanu tocmai a pus bazele unui nou mandat în fruntea federației, din 2022 încolo, pentru încă patru ani! „Unanimitate” a fost cuvântul de ordine al zilei, într-o demonstrație de îngenunchere totală a cluburilor din România față de actualul șef FRF.
Un fel de frăție a „rățuștelor”, așa cum și-a început speech-ul directorul de dezvoltare Ciprian Paraschiv. „Dragi rățuște!”, s-a adresat el, în glumă, bărbaților tolăniți absent în fotolii, făcând trimitere la dialogurile personale cu oamenii din fotbal, pe care-i abordează deseori amical cu expresia „ce faci, rățușcă?”.
Unicul opozant luat la rost
Singura voce în afara decorului i-a aparținut veșnicului contestatar Tudor Iacov de la Progresul, care s-a luat de piept cu președintele federației: „Avem niște probleme în acte și trebuia să modificați totul. În acest moment e depusă pe rolul instanțelor o cerere de dizolvare a FRF. Știți foarte bine precedentele de la tenis!”. Un val de șuierături s-a abătut însă imediat asupra lui Iacov din partea țuțărilor lui Burleanu, iar unicul glas anti s-a retras din sală în timp ce boss-ul federal își vedea cu ochii visul despotic: zero opoziție!
Iar prețul controlului total s-a plătit, ca de obicei, printr-un chiolhan și niscaiva pungi pentru votanții adormiți. Petrecerea s-a produs cu o seară înaintea AG, la hotelul Rin, unde FRF a avut rezervate peste 250 de camere single, iar oamenii s-au destins până spre orele dimineții. Apoi, după AG, o coadă precum pe vremuri la carne și ouă raționalizate s-a format la subsolul Casei Fotbalului, unde s-au împărțit sacoșile cu atenții, toate branduite cu noul logo FRF, dezvăluit chiar la ședința de ieri.
75.000 euro pentru noul logo FRF
E vorba despre noua stemă federală, după ce, în urmă cu doi ani, FRF schimbase și heraldica echipei naționale. Operațiunea de atunci ar fi costat circa 60.000 de euro, dintre care 45.000 de euro au fost explicitați public exact înaintea alegerilor federale din 2018, când o vastă scurgere de documente a pus pe tavă sumele cheltuite de administrația Burleanu pentru rebrenduirea reprezentativei.
Surse federale pretind că noua mișcare de imagine ar mai fi scos din bugetul FRF în jur de 75.000 de euro! Parteneriatul a fost cu compania „Brandient”, care a lucrat și la logo-ul din 2017 pentru scutul împărțit în cinci colțuri simbolizând regiunile istorice ale României: Muntenia, Oltenia, Transilvania, Moldova şi Dobrogea.
Minus 820.315 euro pe 2018
Datele contabile ale FRF au trecut ca prin mămăligă în Adunarea Generală. Asta deși Federația a raportat pe 2018 un deficit de 820.315 euro, iar compania Deloitte a arătat o serie de rezerve vizavi de cifrele oficiale, inclusiv în ce privește supraevaluarea unor clădiri din patrimoniu. În plus, din veniturile realizate pe 2018, în valoare de 17.055.344 euro, aproximativ 53% au însemnat banii veniți plocon de la FIFA și UEFA sub formă de subvenții și drepturi TV, fără ca administrația Burleanu să miște un deget.
„Riscăm pierderea Euro 2020”
Într-o conferință de presă organizată după AG, Răzvan Burleanu a explicat că România ar risca să piardă Euro 2020, iar naționala și echipele de club ar risca excluderi din competițiile europene din cauza unor ingerințe politice. El a făcut referire la o încercare de modificare a Legii Sportului, pregătită de șeful MTS, Bogdan Matei: „În acest moment, pe masa Parlamentului se află un amendament care permite MTS să organizeze Adunări Generale şi să traseze strategia şi bugetele federaţiilor aflate sub ordinea sa, inclusiv FRF și COSR. Intervenţia politicului în sport poate duce la repercusiuni grave. Solicit public MTS să intervină urgent şi să oprească acest demers din Parlament”.