Articol de Eduard Apostol - Publicat marti, 15 februarie 2022 17:05 / Actualizat marti, 15 februarie 2022 17:41
Răzvan Grădinaru revine după 12 ani în Ștefan cel Mare, după ce a fost victima managementului defectuos al grupării dinamoviste la nivelul juniorilor. El a trecut și pe la rivala istorică a ”câinilor”, FCSB, unde era comparat cu marele Marius Lăcătuș.
Fotbalist polivalent, care joacă pe ambele benzi, atât în apărare, cât și în atac, plus al doilea vârf la nevoie, Grădinaru ar fi putut debuta în fotbalul mare în tricoul „câinilor”, dar de fapt a făcut-o în tricoul marii rivale.
La vârsta de 12 ani a ajuns la centrul de juniori al roș-albilor, a stat doi ani la Academia lui Dinamo, apoi a trecut la rivala tradițională, la FCSB. A început în UEFA Youth League, a marcat o „dublă” de efect cu Basel (3-1), apoi a adunat 10 prezențe pentru roș-albaștri, trecându-și două titluri de campion în palmares, sub comanda lui Laurențiu Reghecampf.
Grădinaru, comparat cu Lăcătuș
Răzvan a devenit bucureştean la 12 ani, pentru a se dedica fotbalului, sosind de la Zimnicea. „Am stat în gazdă la o persoană care m-a ajutat foarte mult, mi-a cumpărat ghete şi mi-a zis că mă va sprijini cu tot ce am nevoie pentru a juca fotbal.
Am fost la o selecţie la Dinamo şi m-au acceptat. La 14 ani am trecut la Steaua, atras de proiectul Academiei care se crease în Ghencea", a povestit Grădinaru pentru GSP.ro în 2013.
În perioada în care îmbrăca tricoul roș-albaștrilor și era văzut drept o mare speranță a FCSB, Răzvan era poreclit „Lăcătuș”, fiind comparat cu legendarul fotbalist din Ghencea.
Cum să pierzi copii de viitor
Grădinaru a plecat de la Dinamo la FCSB fiindcă managementul „câinilor” a avut o idee șocantă la acea vreme. Chiar dacă era apreciat pentru calitățile sale, clubul din Ștefan cel Mare impusese o regulă pentru toți juniorii, care erau obligați să achite o taxă lunară cuprinsă între 80 de lei și 100 de lei pentru a fi legitimați. Ulterior, suma a ajuns la 150 de lei lunar!
Cum familia lui Grădinaru nu și-a permis „taxa” la acea vreme, l-a direcționat pe copil către marea rivală. Exemplul lui Răzvan a fost urmat și de alți juniori, care au „migrat” către diferite grupări. Dinamo a dominat până în 2020 campionatele de juniori, alături de Viitorul lui Gică Hagi, apoi a căzut la toate categoriile, în timp ce FCSB, de exemplu, a crescut enorm în ultima perioadă.
VIDEO Topul celor mai severe eșecuri suferite de Dinamo în istorie
Citește și alte știri despre Dinamo:
ANALIZĂ GSP Stoican, față în față Rednic » Cum arată rezultatele lui Dinamo cu cei doi antrenori