Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat luni, 07 decembrie 2020 08:54 / Actualizat luni, 07 decembrie 2020 09:20
Pe 7 decembrie 1988, Victoria pierdea în Finlanda, 2-3 pe terenul lui Turun Palloseura (TPS), dar se califica în „sferturile” Cupei UEFA, după ce se impusese cu 1-0 la București.
Formația pregătită de Florin Halagian se alătura astfel Stelei (CCE) și lui Dinamo (Cupa Cupelor) în fazele superioare ale competițiilor continentale. Sezonul '88-'89 a fost, de altfel, singurul în care România a avut 3 reprezentante în primăvara europeană!
Visul frumos al Victoriei avea să fie brutal întrerupt de Dinamo Dresda, 1-1 și 0-4, în ediția Cupei UEFA ce avea să fie câștigată de Diego Maradona și al său efervescent Napoli. Totuși, cele 3 tururi depășite au rămas o amintire de neprețuit pentru Coraș, Ursea și compania.
Emil Ursu: „Țin minte totul”
După mai bine de 3 decenii, fostul mijlocaș Emil Ursu, autorul golului victoriei în prima manșă cu finlandezii, rememorează „dubla” cu TPS de parcă ar fi fost acum o lună.
- Bună seară, domnule Ursu? Mai aveți vreo amintire de la cea mai frumoasă aventură europeană a Victoriei?
- Bineînțeles! Poate nu mă credeți, însă țin minte orice meci, orice fază importantă din cariera mea!
- S-o luăm cu începutul. Cum a fost turul cu nordicii?
- Greu, mai ales din cauza condițiilor meteo în care s-a desfășurat partida. A fost un ger teribil, terenul era înghețat, totul părea pe gustul adversarilor.
- Și totuși, v-ați impus cu 1-0, prin golul marcat chiar de dumneavoastră, și ați ratat multe alte ocazii.
- Da, chiar în minutul 3, parcă, am înscris cu capul după un corner executat de Ursea. Chiar aveam trupă bună atunci!
Emil Ursu: „Cum să fie slabi unii care au învins Interul pe San Siro?!”
- Nici TPS nu era foarte slabă...
- Deloc! Cu numai un an înainte, câștigase uluitor pe San Siro, în fața Interului, cu 1-0! Un Inter care folosise toate starurile sale, Zenga, Passarella, Altobelli... Țin minte că nea Florin Halagian, Dumnezeu să-l odihnească!, ne-a repetat la infinit că finlandezii sunt buni de tot, dacă au fost în stare să bată în casa Interului.
- Returul de la Turku cum a fost?
- Cu o seară mai devreme, la antrenamentul oficial, nămeți cât casa. Nici nu-mi imaginam cum se va disputa meciul a doua zi... Totuși, la ora de start, terenul impecabil! Îl curățaseră peste noapte de zăpadă și aveau și încălzire în gazon! Vă dați seama că asta era ceva SF pentru noi...
- Ați făcut repede 2-0, apoi ați tremurat pe final!
- În afara celor două goluri, cred că am ratat alte 7-8 ocazii mari. Apoi, ne-am relaxat și ne putea costa. Bine, golul 3 al lor a venit târziu de tot. Arbitrul parcă a prelungit până au câștigat gazdele. Măcar așa, pentru statistică. Soarta calificării fusese stabilită.
Dacie Break, Video și 15.000 de lei
- Bucurie mare după calificarea în premieră în primăvara?
- Vă dați seama... Steaua, Craiova, Dinamo mai reușiseră astfel de performanțe, pentru noi era ceva incredibil!
- Folclorul fotbalului susține că atunci la Victoria s-au acordat cele mai mari prime din fotbalul românesc!
- Nu știu dacă au fost chiar cele mai mari, dar am fost mai mult decât mulțumiți, de ce să vorbesc prostii?
- Puteți detalia?
- Păi, cam așa a stat treaba. Înaintea jocului din Finlanda, a venit la noi tovarășul Bărbulescu, șeful Miliției Capitalei, și ne-a promis fiecăruia o aprobare pentru o Dacia Break, un video recorder, plus 15.000 de lei!
Lux la Abu Dhabi
- La 2.000 de lei salariul mediu, nu era deloc rău!
- Cum să fie rău?! Un video recorder costa aproape cât o Dacie, adică vreo 60.000 de lei! Player-ul era și el 40.000. Banii ăștia un om obișnuit îi câștiga în 2-3 ani!
- După calificare s-au ținut tovarășii de promisiuni?
- Ba chiar au și plusat! Generalul Nuță, care era șeful Inspectoratului General al Miliției, a obținut permisiunea să plecăm toți într-o vacanță de 10 zile la Abu Dhabi! Vă dați seama ce însemna în 1989 să mergi în Emirate?! Pe atunci, Abu Dhabi era fița cea mai mare. Dubai nu prea exista, s-a dezvoltat ulterior.
- Una peste alta, o stagiune într-adevăr de neuitat pentru dumneavoastră.
- Să știți! Am făcut și performanță, ne-am asigurat și viitorul. Nu sunt un nostalgic, însă pe vremea aia chiar ni se asigurau condiții să facem treabă ca lumea. Acum, vedeți în ce haos ne zbatem. Și cu sportul, și cu societatea...
Turun Palloseura Turku - Victoria București 3-2 (în tur 0-1)
- 7 noiembrie 1988, Cupa UEFA - Optimi de finală, manșa secundă
- Au marcat: Rajamäki (36'), Halonen (51'), Jalo (90Ă5') / C. Solomon (16'), Heikkinen (25'-autogol)
- Stadion: „Kupittaan”. Spectatori: 3.595
- Arbitru: Albert Thomas (Olanda)
Victoria: Gheorghe Nițu - Victor Cojocaru, Cornel Mirea, Ioan Zare, Dan Topolinschi - Emil Ursu (57' Ștefan Bălan), Constantin Solomon (73' Paul Layis), Emeric Szekely - Marcel Coraș - Marian Damaschin, Adrian Ursea.
Antrenor: Florin Halagian
Rezultatele obținute de Victoria în 1988-1989
- Turul 1: 6-1 și 2-0 cu Sliema Wanderers (Malta)
- Turul 2: 1-0 și 1-2 cu Dinamo Minsk (URSS)
- „Optimi”: 1-0 și 2-3 cu Turun Palloseura (Finlanda)
- „Sferturi”: 1-1 și 0-4 cu Dinamo Dresda (RDG)
Calificarea cu Sliema și cea cu Turun n-au fost surprinzătoare. Neașteptat a fost când i-am eliminat pe cei de la Dinamo Minsk, în turul 2. Și noi ne-am mirat. Sovieticii aveau 4 oameni în naționala URSS, care jucase finala Europeanului exact în acel an! Vedeta lor era Aleinikov, pe care imediat după acel sezon îl cumpără Juventus - Emil Ursu
În afară de Dinamo și de Steaua, nu aveam adversar în prima divizie. Halagian făcuse o echipă tare de tot. Eram clar a treia forță în fotbalul românesc, Craiova începuse să apună - Emil Ursu
Victoria a ajuns în situația fericită - pe care ea însăși și-a creat-o, prin talent și sudoare - de a învăța din succese. De miercuri seara, pentru ea au crescut onorurile, dar și obligațiile - Ovidiu Ioanițoaia, în cronica partidei TPS - Victoria 3-2
Steaua și Dinamo defilau, Grigoraș umilea Știința
Tot în acea zi de 7 decembrie '88 a fost programată și etapa a 16-a, în Divizia A. În acea rundă, celelalte două calificate în primăvara europeană, Steaua și Dinamo, s-au impus la diferența colosale. „Militarii” au călcat în picioare Corvinul Hunedoara, scor 11-0, 5 dintre goluri purtând semnătura lui Gică Hagi!
Rezultatul constituie și acum cea mai clară victorie a roș-albaștrilor din istorie. La rândul lor, „câinii” au făcut spectacol cu Farul, 7-0, chiar la Constanța! Succesul de la malul mării a rămas cel mai clar înregistrat vreodată în deplasare în prima ligă. Un alt rezultat șocant din acea etapă, SC Bacău - U Craiova 6-0, cu Petre Grigoraș autor a 4 goluri pentru gruparea moldavă!