FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 87 de ani de când finala campionatului de fotbal a fost eclipsată de un derby de trap

Articol de , - Publicat joi, 09 iulie 2020 13:00 / Actualizat joi, 09 iulie 2020 13:22

Pe 9 iulie 1933, se disputa meciul tur din finala campionatului, Ripensia Timișoara - Universitatea Cluj. Sezonul '32-'33 a fost primul în România disputat în sistem divizionar.

Bănățenii se impuseseră în Seria I, după un duel pasionant cu CFR (Rapid) București și cu Crișana Oradea, în vreme ce ardelenii câștigaseră Seria a II-a în fața favoritelor CA Oradea, Unirea Tricolor și Venus.

STADIONUL MIC, PLOAIA, CONCURENȚA HIPICĂ

În ciuda interesului enorm stârnit în jurul disputei dintre "Ripi" și "U", partida de pe Bega a fost urmărită live de numai 2.500 de spectatori! Inclusiv trimisul Gazetei Sporturilor la acest meci a fost șocat de asistența sub așteptări. Ziarul a încercat să găsească și câteva explicații:

  1. Finala a fost programată pe "Electrica", un stadion ce oferea condiții impropii spectatorilor. "Tristă și dezolantă constatare: capitala Banatului n-are o arenă care să găzduiască o competiție importantă. «Electrica» are o singură așa-zisă tribună, în care încap doar 290 de oameni. Ceilalți stau în picioare, pe unde apucă, în ploaie sau cu capul în soare", scria Gazeta.
  2. Ploaia torențială căzută pe parcursul zilei i-a ținut pe mulți în case. GSP: "Într-o zi cu cerul acoperit de nori, cum vreți să vină lumea la un teren unde numai 290 de spectatori sunt luați în corabia lui Noe?!".
  3. Dar principalul motiv al absenței suporterilor a fost altul: în același timp cu finala, în Timișoara s-a organizat un concurs hipic la care organizatorii au anunțat că intrarea e liberă. Cum în perioada interbelică românii erau mari amatori de asemenea întreceri, mulți au preferat să vadă derby-ul de trap, nu derby-ul Dobay - Sepi!

16 goluria marcat Dobay în stagiunea 1932-1933, devenind golgeterul primei divizii

DOBAY TRIPLĂ, SEPCI EROU

Totuși, cine n-a venit la fotbal a avut toate motivele să regrete. Cele două finaliste au oferit un spectacol excepțional, cu 8 goluri, plus alte ocazii imense irosite. S-a terminat 5-3 în favoarea gazdelor, care au avut în Ștefan Dobay un atacant într-o zi extrem de fastă.

În ciuda celor 5 goluri încasate, portarul "șepcilor roșii", Andrei Sepci, a avut o prestație pe care Gazeta a catalogat-o drept "impresionantă": "N-a avut vină la nicio reușită a Ripensiei. Dacă Universitatea mai are o șansă la retur, asta i se datorează lui Sepci".

"Dacă-mi permiteți această confesiune, formația timișoreană a fost marea mea favorită. Semănau toţi cu Rudolf Valentino, pălării de fetru, trench-coaturi, cravate frumoase, ţinută elegantă"
Ioan Chirilă

+16 FOTO

SCOR ALB LA CLUJ

După o săptămână, revanșa s-a încheiat 0-0, astfel că timișorenii au cucerit primul titlu din istorie. Au urmat încă trei ('35, '36, '37), plus două Cupe ('34, '36).

Odată cu instalarea regimului comunist, Ripensia (primul club profesionist din țară) a intrat în anonimat, iar în 1948 s-a desființat. Reapare în 2012, iar acum activează în "B".

Finala campionatului, 9 iulie 1933, prima manșă

Ripensia - U Cluj 5-3 (3-2)
Au marcat: Ciolac (16'), Bindea (22'), Dobay (34', 49', 85') / Ștefănescu (5'), Sepi (25'), Sârbu (77')
Ripensia: Zombory - Bürger, Hoksary - Deheleanu, Kotormány, Lakatos - Bindea, Schwartz, Ciolac, Raffinsky, Dobay. Antrenor: Jenő Konrád
U: Sepci - Iancovici, Sfera - Gain, Ghilezan, David - Sârbu, Ploeșteanu, Sepi, Ștefănescu, Surlașiu. Antrenor: Otto Eckhardt
Arbitru: Costel Rădulescu (București). Stadion: "Electrica". Spectatori: 2.500

75.000 de leis-au strâns din vânzarea biletelor la partida din 9 iulie '33. 1.900 de oameni au plătit pentru intrare, 600 au avut invitații

"Ripensia a fost cea mai aristocratică echipă care venea în Capitală. A fost, s-a spus nu o dată, micul nostru Wunderteam"
Ioan Chirilă

"Îmi aduc aminte, prin ’40, venise Ripensia la Brăila. A fost o după-amiază plină de nostalgie. Marii jucători timișoreni părăsiseră gazonul ca în faimoasa simfonie de Haydn, «Ceasornicul», când instrumentiştii se retrag unul după altul, păstrând ecourile frumoasei lor simfonii"
Ioan Chirilă

Rezultat istoric, 3-0 cu Milan

În scurta sa viață (1928-1948), "Ripi" n-a avut succes doar în țară, ci și în competițiile continentale. Cea mai importantă victorie, 3-0 cu AC Milan! Se întâmpla în iunie 1938, în Cupa Europei Centrale. Deși au pierdut returul din Italia, 1-3, Bindea și compania au obținut una dintre calificările care au uimit Europa fotbalistică.

 Reghecampf: „Dacă un antrenor crede că este jignitor ce face Gigi, n-o să poată să lucreze niciodată cu el!”

CITEȘTE AICI MAI MULTE POVEȘTI DIN RETRO GSP

DESCOPERĂ AICI CELE MAI FRUMOASE POVEȘTI DIN ISTORIA FOTBALULUI ROMÂNESC

RETRO GSP. 87 de ani de când finala campionatului de fotbal a fost eclipsată de un derby de trap
infografie Ripensia anii 30
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (8)
cneius
cneius  •  20 August 2020, 15:48

Cind citesti cum a muncit ca sa-si dezvolte sutul la poarta, intelegi ce distanta imensa este intre el si "briliantele", "nestematele" si alte "pietre" din ziua de azi !

105662257060988
Eugen Qy  •  17 August 2020, 13:02

Ce pacat de ISTORIA unui asemenea FOTBAL cand AZI avem, reji, blatisti , ciobani, puscariasi si alti asemenea conducatori !

roradu
roradu  •  09 Iulie 2020, 19:31

Amintiri...misto articolul.mai bine asa.lasati ciobanii *** .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează