Articol de Justin Gafiuc - Publicat duminica, 26 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 25 ianuarie 2014 22:12
Jucătorul avea de recuperat 30.000 E de la ”galben-negri”. Curtea de Apel Braşov a decis că un jucător îşi poate solicita drepturile în interval de 3 ani de la apariţia datoriei, nu în maximum un an, cum scriu legile FRF/LPF. Şi nu e obligatoriu ca fotbaliştii să se adreseze întîi instanţelor sportive!
O hotărîre definitivă a Curţii de Apel Braşov, dictată în luna noiembrie, ar putea crea o mică revoluţie în fotbalul românesc prin caracterul ei de premieră. Iar actorul principal al poveştii e Dorel Zaharia, 35 de ani, fostul atacant al Stelei şi omul care a marcat ultimul gol reuşit în deplasare de roş-albaştri în Champions League, la 1-2 cu Arsenal, pe Emirates, decembrie 2007.
Nu s-a judecat deloc la comisii!
În 2011, Zaharia a decis să se adreseze instanţei civile pentru a-şi recupera 30.000 de euro din salariul restant din 2008 de la FC Braşov. Nu făcuse nici un demers anterior pe linia comisiilor sportive, dar şi-a încercat norocul direct în civil.
Şi a obţinut, finalmente, două decizii care pot deschide ochii celorlalţi jucători, prizonieri ai unor conducători parşivi şi ai unui sistem dereglat:
1) instanţa a decis că e nelegal termenul de un an în interiorul căruia un fotbalist îşi poate solicita drepturile financiare în caz de litigiu cu clubul, prevedere stipulată în regulamentele fotbalistice şi în majoritatea contractelor. Asta pentru că legea civilă, care prevalează, stabileşte la trei ani perioada în care există posibilitatea de a-ţi revendica restanţele!
2) judecătorii au concluzionat, de asemenea, că toate comisiile LPF/FRF nu au statut de Tribunal Arbitral şi nu e obligatoriu pentru un jucător să se adreseze întîi instanţelor sportive pentru a-şi recupera banii de la club!
LPF a plătit, Braşovului i se taie din drepturile TV
"Instanţele civile sînt competente să soluţioneze conflictele dintre jucători şi cluburi chiar şi atunci cînd contractele prevăd ca fiind competente doar instanţele sportive", întăreşte Sorin Radu, asociat la "Iacob şi Olteanu", avocatul care l-a reprezentat pe Zaharia.
Cercul s-a închis vineri, cînd LPF a fost obligată să-i plătească fostului braşovean suma de 30.000 de euro. Banii urmează să fie scăzuţi din cota pe care gruparea de sub Tîmpa ar trebui s-o încaseze din drepturile TV.
"Acesta poate fi un exemplu pentru fiecare jucător. Important e că trebuie să ai răbdare dacă alegi circuitul civil, pentru că un proces poate dura doi, trei ani" ( Emilian Hulubei, preşedinte AFAN)
"Fotbaliştii sînt deseori speriaţi de conducătorii de cluburi şi se tem să-şi apere drepturile pînă la capăt, pe toate căile posibile. Sper ca acest dosar pe care l-am cîştigat să-i facă mai încrezători în şansele lor în situaţii similare" (Dorel Zaharia, fost jucător FC Braşov)