FOTBAL  »  Superliga  »  PETROLUL

SPECIAL GSP Revoluție la Petrolul sau alt FIASCO? Top 5 țepe date de investitorii străini: ce au lăsat în urmă Cortacero, Taher, Zambon și Massone

Fathi Taher, intervievat în Giulești, în 2008 +27   FOTO
Fathi Taher, intervievat în Giulești, în 2008

Articol de - Publicat joi, 06 iunie 2024 16:59 / Actualizat joi, 06 iunie 2024 23:35

Petrolul Ploiești e pe cale să intre într-o nouă eră, „Ilie Oană” urmând să se transforme cât de curând în „pașalâc!”. Prahovenii vor fi preluați de un grup de investitori turci, cu Serhan Çetinsaya și Sertaç Güven la cârma proiectului, pe banca tehnică fiind numit deja celebrul Mehmet Topal, fost jucător la Galata, Beșiktaș, Fener și Valencia.

Se va transforma Petrolul într-un veritabil pol de putere în fotbalul românesc sau tranzacția se va dovedi a fi doar un alt fiasco? Suporterii „găzarilor” privesc, deocamdată, mai degrabă cu reticență mișcările tectoncie din club, mai ales că în trecut au mai avut de pătimit de pe urma afaceriștilor care au manageriat destinele clubului.

Petrolul confirmă GSP! A făcut marele anunț: Mehmet Topal este noul antrenor!
Petrolul Ploiești
Petrolul confirmă GSP! A făcut marele anunț: Mehmet Topal este noul antrenor!

Petrolul, proiect gigantic cu turcii sau un nou fail?

Până acum, venirile unor investitori străini în fotbalul românesc, poleite de fiecare dată cu mari promisiuni și proiecte irezistibile pe termen lung, n-au fost la pachet cu performanța așteptată de suporteri.

Dinamo, Rapid, Poli Timișoara și Ceahlăul n-au reușit să pășească într-o nouă eră odată cu apariția afaceriștilor din străinătate. Din contră, respectivele au avut tendința de a o lua la vale în urma domniilor eșuate ale așa-numiților salvatori.

Gazeta Sporturilor alcătuiește astăzi o retrospectivă a momentelor în care cluburile din România au intrat sub umbrela unor investitori de afară. Ultimul exemplu e cel mai frapant dintre toate.

1. Pablo Cortacero și era „proxima semana” au pârjolit Dinamo din temelii

Pablo Cortacero, reprezentatul unui misterios grup de afaceriști spanioli, a preluat puterea la Dinamo în vara lui 2020, la puțin timp după ce echipa evitase in extremis retrogradarea în liga secundă. „Câinii” anunțau cu surle și tobe un proiect nemaivăzut în fotbalul românesc și, pentru puțin timp, suporterii au plecat pe „fentă”.

Dinamo a transferat jucători cu nume din Spania, precum Aleix Garcia, Borja Valle sau ex-catalanul Juan Camara, toți plătiți cu salarii exorbitante de banda condusă de Cortacero. Doar că stupoarea avea să preia rapid frâiele în Ștefan cel Mare.

+22 FOTO

Proiectul s-a transformat rapid într-un fiasco, salariile enorme cu care jucătorii au fost ademeniți au rămas doar la statutul de promisuni, iar jucătorii au făcut coadă pentru a-și rezilia contractele și a denunța Dinamo la FIFA.

Clubul a scăpat cu greu de Cortacero și ceilalți spanioli, într-o afacere îmbibată în minciuni și promisiuni neonorate, episoadele în care Don Pablo promitea că vine la București „proxima semana” fiind de notorietate.

După aproape un an de joacă de-a șoarecelea și pisica, clubul a scăpat, într-un final, de spaniol, doar că problemele financiare căpătate între timp au îngenuncheat literalemte clubul, care avea să bifeze în vara lui 2022 prima retrogradare din istorie.

2. Controversatul Claudio Zambon: „Și-a pus jucătorii să-și scoată femeile la mezat”

Puțină lume își mai amintește că italianul Claudio Zambon a fost omul de la care au plecat problemele identitare ale Politehnicii Timișoara: acesta a înstrăinat după 2004 palmaresul, numele și culorile echipei, clubul de pe Bega ajungând ulterior să evolueze ani la rândul în galben-negru, până a fost recuperat de Marian Iancu.

De-a lungul vremii, Zambon a fost implicat și într-un proces de delapidare pentru care a fost achitat în 2018, a lansat ipoteze incredibile: pe un meci Ceahlăul - Poli 2-1 din mai 2008 s-ar fi pariat „milioane de euro” și a pierdut un proces de 30.000 de lei cu Regia Autonomă de Transport Timișoara.

Revoluție la Petrolul sau alt FIASCO? Top 5 țepe date de investitorii străini: ce au lăsat în urmă Cortacero, Taher, Zambon și Massone
Claudio Zambon

În plus, personaj foarte controversat, lui Zambon i-a fost pusă în cârcă și o declarație incredibilă. Atunci când jucătorii s-ar fi plâns de salarii, italianul ar fi răbufnit incredibil și le-ar fi spus să își trimită nevestele să se prostitueze.

Mircea Sandu, fostul președinte al Federației și unul dintre oamenii de fotbal cu care a intrat în conflict, a confirmat într-o declarație pentru Fanatik, în 2008: „Dacă eram fotbalist, [Zambon] de mâna mea murea după ce și-a pus jucătorii să-și scoată femile la mezat”.

3. „Groparul” Angelo Massone, scandal cu Hagi: „E ultimul om”

Condus ani de buni de Gheorghe Ștefan, Ceahlăul Piatra Neamț a fost cumpărat în 2015 de italianul Angelo Massone, un investitor care purtase tratative și pentru preluarea Rapidului.

Acesta a demarat procesul de intrare în insolvență a echipei, care la scurt timp a retrogradat și a dispărut complet din fotbalul românesc.

Italianul a avut și un scandal incredibil cu Gheorghe Hagi după un meci Ceahlăul - Viitorul 1-2 din aprilie 2015. Massone s-a îmbrâncit cu oficialii dobrogenilor, numindu-l ulterior pe Hagi „bun fotbalist, dar ultimul om!”. Drept e că scandalul a fost pornit de „Rege”, care i-a aruncat un „Bine ai venit în România!”, după ce italianul, care stătea pe bancă, a fost trimis în tribune pentru proteste.

Revoluție la Petrolul sau alt FIASCO? Top 5 țepe date de investitorii străini: ce au lăsat în urmă Cortacero, Taher, Zambon și Massone
Scandalul cu Hagi și Massone

4. Fathi Taher și sacii de bani aruncați aiurea

Multimilionarul iordanian, decedat între timp, a fost unul dintre primii afaceriști din străinătate care au investit în fotbalul românesc. Acesta a preluat în 2008 60% din acțiunile clubului Rapid, după îndelungi serii de tratative cu George Copos.

Aventura lui din Giulești a fost una de scurtă durată: a irosit sume importante de bani în transferuri care nu au confirmat, dar și într-un antrenor modest, Jose Peseiro. „Farmecul vieții” nu i-a priit iordanianului, care a plecat după doar câteva luni, la conducerea clubului revenind George Copos.

Revoluție la Petrolul sau alt FIASCO? Top 5 țepe date de investitorii străini: ce au lăsat în urmă Cortacero, Taher, Zambon și Massone
Fathi Taher, intervievat în Giulești, în 2008

5. Valerii Moraru a falimentat Rapidul!

Numele Rapidului se leagă de un alt personaj care a marcat istoria recentă a clubului. Venit în 2014 sub titulatura de mare salvator, moldoveanul Valerii Moraru e personajul care a falimentat definitiv clubul vișiniu, plecând după două sezoane și jumătate din Giulești.

Afacerile acestuia s-au dovedit un adevărat fiasco pe toate planurile, el fiind considerat vinovat și pentru decăderea firmelor Perla Covasnei şi Azuga Waters.

Revoluție la Petrolul sau alt FIASCO? Top 5 țepe date de investitorii străini: ce au lăsat în urmă Cortacero, Taher, Zambon și Massone
Valerii și Violeta Moraru / Sursă foto: Arhivă GSP

Peste ani, au ieșit la suprafață episoade reprezentative legate de moldovean, cum ar fi momentele în care Violeta, soția lui Valerii Moraru, se implica activ în tactica echipei.

„Am ajuns într-un conflict cu familia Moraru pentru că nu eram de acord cu modalitatea lor de a gestiona clubul. (...) Și doamna Moraru se pricepea, trimitea mesaje, se implica inclusiv în detaliile tehico-tactice ale jocului”, povestea Ovidiu Burcă, la GSP Live.

VIDEO Celebra conferință de prezentare a lui Cortacero: discurs ambiguu încă de la prima apariție în fața fanilor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Secretele dezvoltării masei musculare, de la un campion la powerlifting: exercițiile ideale, cele mai mari greșeli + alimentul-minune pentru mușchi care costă doar doi lei
Special
Secretele dezvoltării masei musculare, de la un campion la powerlifting: exercițiile ideale, cele mai mari greșeli + alimentul-minune pentru mușchi care costă doar doi lei
Detaliul incredibil surprins de fotoreporterul GSP la Dinamo - Botoșani » Ce apare pe legitimația lui Ciobotariu
Superliga
Detaliul incredibil surprins de fotoreporterul GSP la Dinamo - Botoșani » Ce apare pe legitimația lui Ciobotariu
„Tu nu mai ești căpitanul echipei de azi!” » Episod încins din vestiarul FCSB: „Nu mai merg nicăieri, băga-mi-aș...”
Superliga
„Tu nu mai ești căpitanul echipei de azi!” » Episod încins din vestiarul FCSB: „Nu mai merg nicăieri, băga-mi-aș...”

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (14)
Mandpv
Mandpv  •  08 Iunie 2024, 08:39
Postat de ionica007 pe 07 Iunie 2024, 07:40

Prima data turcii au venit la Cluj... Diferenta majora dintre ''U'' si Petrolul este ca noi nu avem datorii, terminand anul competitional pe plus, pe cand ploiestenii sunt varza la capitolul asta. Este interesant cum vor decurge lucrurile, in mod cert Liga I are nevoie de echipe ca si Petrolul...

U Cluj este echipa brelocului basist, un vehicul electoral pentru pnl,fost pd.Sunteti pe plus pe bani publici..Si nu toti clujenii sunt suporteri ai Universitatii.

lefter_popescu
lefter_popescu  •  07 Iunie 2024, 20:51
Postat de godot pe 06 Iunie 2024, 22:58

Nu-l puneți pe Taher în aceeași înșiruire cu panglicarii ceilalți

Amice, Taher a fost un țepar, iar primul tepuit de el a fost Copos. Din vorbe a spus ca pt 60% din acțiuni ii va da 13 mil de dolari. Au bătut palma. Însă după ce a adus o serie întreaga de fotbaliști brazilieni , portughezi sau argentinieni, plătiți regește în contracte , și un antrenor portughez , după doua luni Taher se răzgândește și fără sa bage un dolar , ii pune în brate lui Copos echipa și contractele grase . Acesta, dandu-si seama ca bătutul palmei și cuvântul arabului nu facea nici cât o ceapa degerata, preia cartoful fierbinte ( teapa) cu valoarea unor contracte de 30 - 40.000 / de jucător pe care urma sa le plătească el . Totalul fiind pe undeva în jurul a 10 mil de dolari .

fantoma_lui_BabaNovac
fantoma_lui_BabaNovac  •  07 Iunie 2024, 16:20

Ce frizura si fatau are Stucan asa din profil in poza asta cu Fathi Taher :)), zici ca-i "ferral kid" din Mad Max 2 :)))))))))

Vezi toate comentariile (14)
Comentează