Articol de Remus Dinu - Publicat joi, 06 iunie 2024 16:59 / Actualizat joi, 06 iunie 2024 23:35
Petrolul Ploiești e pe cale să intre într-o nouă eră, „Ilie Oană” urmând să se transforme cât de curând în „pașalâc!”. Prahovenii vor fi preluați de un grup de investitori turci, cu Serhan Çetinsaya și Sertaç Güven la cârma proiectului, pe banca tehnică fiind numit deja celebrul Mehmet Topal, fost jucător la Galata, Beșiktaș, Fener și Valencia.
Se va transforma Petrolul într-un veritabil pol de putere în fotbalul românesc sau tranzacția se va dovedi a fi doar un alt fiasco? Suporterii „găzarilor” privesc, deocamdată, mai degrabă cu reticență mișcările tectoncie din club, mai ales că în trecut au mai avut de pătimit de pe urma afaceriștilor care au manageriat destinele clubului.
Petrolul, proiect gigantic cu turcii sau un nou fail?
Până acum, venirile unor investitori străini în fotbalul românesc, poleite de fiecare dată cu mari promisiuni și proiecte irezistibile pe termen lung, n-au fost la pachet cu performanța așteptată de suporteri.
Dinamo, Rapid, Poli Timișoara și Ceahlăul n-au reușit să pășească într-o nouă eră odată cu apariția afaceriștilor din străinătate. Din contră, respectivele au avut tendința de a o lua la vale în urma domniilor eșuate ale așa-numiților salvatori.
Gazeta Sporturilor alcătuiește astăzi o retrospectivă a momentelor în care cluburile din România au intrat sub umbrela unor investitori de afară. Ultimul exemplu e cel mai frapant dintre toate.
1. Pablo Cortacero și era „proxima semana” au pârjolit Dinamo din temelii
Pablo Cortacero, reprezentatul unui misterios grup de afaceriști spanioli, a preluat puterea la Dinamo în vara lui 2020, la puțin timp după ce echipa evitase in extremis retrogradarea în liga secundă. „Câinii” anunțau cu surle și tobe un proiect nemaivăzut în fotbalul românesc și, pentru puțin timp, suporterii au plecat pe „fentă”.
Dinamo a transferat jucători cu nume din Spania, precum Aleix Garcia, Borja Valle sau ex-catalanul Juan Camara, toți plătiți cu salarii exorbitante de banda condusă de Cortacero. Doar că stupoarea avea să preia rapid frâiele în Ștefan cel Mare.
Proiectul s-a transformat rapid într-un fiasco, salariile enorme cu care jucătorii au fost ademeniți au rămas doar la statutul de promisuni, iar jucătorii au făcut coadă pentru a-și rezilia contractele și a denunța Dinamo la FIFA.
Clubul a scăpat cu greu de Cortacero și ceilalți spanioli, într-o afacere îmbibată în minciuni și promisiuni neonorate, episoadele în care Don Pablo promitea că vine la București „proxima semana” fiind de notorietate.
După aproape un an de joacă de-a șoarecelea și pisica, clubul a scăpat, într-un final, de spaniol, doar că problemele financiare căpătate între timp au îngenuncheat literalemte clubul, care avea să bifeze în vara lui 2022 prima retrogradare din istorie.
2. Controversatul Claudio Zambon: „Și-a pus jucătorii să-și scoată femeile la mezat”
Puțină lume își mai amintește că italianul Claudio Zambon a fost omul de la care au plecat problemele identitare ale Politehnicii Timișoara: acesta a înstrăinat după 2004 palmaresul, numele și culorile echipei, clubul de pe Bega ajungând ulterior să evolueze ani la rândul în galben-negru, până a fost recuperat de Marian Iancu.
De-a lungul vremii, Zambon a fost implicat și într-un proces de delapidare pentru care a fost achitat în 2018, a lansat ipoteze incredibile: pe un meci Ceahlăul - Poli 2-1 din mai 2008 s-ar fi pariat „milioane de euro” și a pierdut un proces de 30.000 de lei cu Regia Autonomă de Transport Timișoara.
În plus, personaj foarte controversat, lui Zambon i-a fost pusă în cârcă și o declarație incredibilă. Atunci când jucătorii s-ar fi plâns de salarii, italianul ar fi răbufnit incredibil și le-ar fi spus să își trimită nevestele să se prostitueze.
Mircea Sandu, fostul președinte al Federației și unul dintre oamenii de fotbal cu care a intrat în conflict, a confirmat într-o declarație pentru Fanatik, în 2008: „Dacă eram fotbalist, [Zambon] de mâna mea murea după ce și-a pus jucătorii să-și scoată femile la mezat”.
3. „Groparul” Angelo Massone, scandal cu Hagi: „E ultimul om”
Condus ani de buni de Gheorghe Ștefan, Ceahlăul Piatra Neamț a fost cumpărat în 2015 de italianul Angelo Massone, un investitor care purtase tratative și pentru preluarea Rapidului.
Acesta a demarat procesul de intrare în insolvență a echipei, care la scurt timp a retrogradat și a dispărut complet din fotbalul românesc.
Italianul a avut și un scandal incredibil cu Gheorghe Hagi după un meci Ceahlăul - Viitorul 1-2 din aprilie 2015. Massone s-a îmbrâncit cu oficialii dobrogenilor, numindu-l ulterior pe Hagi „bun fotbalist, dar ultimul om!”. Drept e că scandalul a fost pornit de „Rege”, care i-a aruncat un „Bine ai venit în România!”, după ce italianul, care stătea pe bancă, a fost trimis în tribune pentru proteste.
4. Fathi Taher și sacii de bani aruncați aiurea
Multimilionarul iordanian, decedat între timp, a fost unul dintre primii afaceriști din străinătate care au investit în fotbalul românesc. Acesta a preluat în 2008 60% din acțiunile clubului Rapid, după îndelungi serii de tratative cu George Copos.
Aventura lui din Giulești a fost una de scurtă durată: a irosit sume importante de bani în transferuri care nu au confirmat, dar și într-un antrenor modest, Jose Peseiro. „Farmecul vieții” nu i-a priit iordanianului, care a plecat după doar câteva luni, la conducerea clubului revenind George Copos.
5. Valerii Moraru a falimentat Rapidul!
Numele Rapidului se leagă de un alt personaj care a marcat istoria recentă a clubului. Venit în 2014 sub titulatura de mare salvator, moldoveanul Valerii Moraru e personajul care a falimentat definitiv clubul vișiniu, plecând după două sezoane și jumătate din Giulești.
Afacerile acestuia s-au dovedit un adevărat fiasco pe toate planurile, el fiind considerat vinovat și pentru decăderea firmelor Perla Covasnei şi Azuga Waters.
Peste ani, au ieșit la suprafață episoade reprezentative legate de moldovean, cum ar fi momentele în care Violeta, soția lui Valerii Moraru, se implica activ în tactica echipei.
„Am ajuns într-un conflict cu familia Moraru pentru că nu eram de acord cu modalitatea lor de a gestiona clubul. (...) Și doamna Moraru se pricepea, trimitea mesaje, se implica inclusiv în detaliile tehico-tactice ale jocului”, povestea Ovidiu Burcă, la GSP Live.