Articol de Dan Udrea, Marius Mărgărit - Publicat marti, 14 februarie 2023 19:23 / Actualizat marti, 14 februarie 2023 19:31
Roger Junio (26 de ani) a reziliat unilateral contractul cu CFR Cluj și s-a întors la UTA, dar arădenii riscă sancțiuni fiindcă jucătorul a apelat la un transfer-punte, via Ungaria, încălcând regulamentele FIFA și FRF.
Războiul dintre CFR și Roger e departe de a fi încheiat și continuă mai inflamat, dincolo de litigiul inițiat de jucător la FIFA după ce clubul ardelean l-a scos de pe lista A, astfel că nu mai putea juca în SuperLigă, ci doar în Conference League sau Cupa României.
Roger, prezentat de UTA după ce a „trecut” prin liga a doua maghiară
Brazilianul a denunțat unilateral contractul, invocând o justă cauză și, conform reglementărilor forului mondial, putea să se transfere imediat. Și a revenit la UTA, dar surse din lumea fotbalului susțin că printr-un artificiu, un „bridge-transfer” (transfer-punte), considerat neregulamentar atât de FIFA, cât și de FRF.
În aceste dispute internaționale, gen Roger-CFR, jucătorii primesc permise provizorii, până la soluționearea cazului la FIFA. Dar nu se pot transfera direct la un club din aceeași țară cu cel aflat în litigiul respectiv.
Astfel, Roger s-a legitimat la un club dintr-o altă țară, care l-a transferat apoi la UTA. Este vorba despre gruparea maghiară Szentlorinc Sportplaya, locul 16 din liga secundă. Un transfer fictiv, pentru a putea ajunge apoi imediat la arădeni.
CFR Cluj a aflat și vrea să anunțe FIFA și FRF
UTA a primit „cartea verde” a brazilianului de la clubul din Ungaria și i-a anunțat în această seară revenirea. Astfel, Roger ar putea evolua pentru echipa lui Laszlo Balint chiar din runda viitoare.
Dar arădenii riscă să suporte consecințe. Pentru că CFR a aflat de manevra folosită de Roger și a notificat deja reprezentanții jucătorului, acuzându-i de instigare la un transfer-punte.
Patronul CFR-ului, Nelu Varga, a confirmat: „Vom face notificări la FIFA și la FRF în acest caz. Mergem până la capăt pentru a ne urmări interesele”. Cluburile implicate ar urma să suporte sancțiuni financiare din partea ambelor foruri. Amenda FRF pentru astfel de cazuri, pentru un club de Liga 1, este de 100.000 de lei.
Un caz asemănător, cu un transfer-punte între două cluburi din Franța, Paris FC (Liga a 2-a) și Angers (prima ligă), a avut loc în 2021. Iar FIFA a amendat respectivele grupări cu câte 27.000 de euro. În plus, au primit interdicție de a mai face transferuri în prima „fereastră” de mercato de după decizie.
Ce prevede regulamentul în astfel de cazuri
Art. 19.21 RSTJF
Niciun club sau jucător nu pot fi implicați în așa-numitele bridge transfer (transfer-punte).
Se prezumă, până la proba contrarie, că, în cazul în care două sau mai multe transferuri consecutive, naționale sau internaționale, ale aceluiași jucător au loc într-o perioadă de 16 săptămâni, părțile (cluburile și jucătorul) implicate vor fi sancționate în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
Competența aplicării sancțiunilor aparține Comisiei de Disciplină și Etică a FRF ca urmare a constatării de către Camera Națională de Soluționare a Litigiilor a existenței unui transfer-punte. Sesizarea CNSL poate fi efectuată de orice persoană interesată.
Art. 24 C pct. 8
Pentru abaterea prevăzută de art. 23, lit. a) și u) (transfer-punte), cluburile se sancţionează cu penalitate sportivă, astfel:
- Liga I: 100.000 de lei
- Liga a 2-a: 80.000 de lei
- Liga a 3-a: 60.000 de lei
- Cluburi din alte categorii: 20.000 de lei
Mai multe știri din Liga 1:
Pregătesc plecarea lui Garita? » FC Argeș a anunțat transferul unui fost atacant de la Lille