FOTBAL  »  Superliga  »  STADIOANE

SPECIAL GSP Arene de 1 miliard de euro » În 10 ani s-au construit 11 stadioane noi, dar o regiune a fost ignorată complet! Alte 6 proiecte vor fi finalizate în 4 ani

Așa ar urma să arate stadionul din Hunedoara +7   FOTO
Așa ar urma să arate stadionul din Hunedoara

Articol de , - Publicat marti, 17 ianuarie 2023 08:30 / Actualizat vineri, 27 ianuarie 2023 12:14

În ultimul deceniu au fost construite, exclusiv din bani publici, 11 stadioane, care au costat 600 de milioane €, alte 6 au termen de execuție în următorii 4 ani, iar prețul trece de 400 de milioane €. De remarcat că Moldova a rămas, din nou, pe dinafară: nici măcar o arenă nouă în regiunea din estul țării!

România are 11 stadioane moderne în acest moment. Patru sunt la București, apoi câte unul la Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Târgu Jiu, Ploiești și Arad. Ultima arenă inaugurată în țara noastră, pe final de 2022, este cea de la Sibiu, unde a fost sold-out încă de la primul meci jucat acolo: Hermannstadt-Farul.

În ultimii ani, autoritățile locale au căutat să facă proiecte moderne pentru ridicarea unor stadioane de 5 stele. 

Arene de 1 miliard de euro » În 10 ani s-au construit 11 stadioane noi, dar o regiune a fost ignorată complet! Alte 6 proiecte vor fi finalizate în 4 ani
Harta stadioanelor noi din România, construite sau aflate în proces de construire

Ultimul proiect aprobat a fost la Pitești pentru un complex de 100 de milioane de euro! „Mi-am dorit din prima zi în care am devenit primar să avem un stadion nou în oraș. Va fi unul dintre cele mai frumoase din țară" a fost mesajul primarului Cristian Gentea.

Veștile bune au ajuns și la Constanța, unde autoritățile au primit undă verde de la Guvern pentru o arenă tot de 100 de milioane de euro. „Constanța e un oraș mare, merită din toate punctele de vedere acest lucru. E un oraș care își dorește sport și e nevoie de un stadion modern", a punctat Hagi de curând.

Stadioane noi vor mai apărea la Hunedoara, Târgoviște, Oradea și Timișoara. Gazeta Sporturilor are toate detaliile despre cum vor arăta viitoarele arene, ridicate la standarde UEFA.

Cum arată noul stadion din Hunedoara

  • capacitate: 10.100 de locuri
  • cost: 64 de milioane de euro
sursă foto: Facebook @ Primăria Hunedoara
sursă foto: Facebook @ Primăria Hunedoara
sursă foto: Facebook @ Primăria Hunedoara
sursă foto: Facebook @ Primăria Hunedoara
sursă foto: Facebook @ Primăria Hunedoara

Pe 19 decembrie 2022 au fost aprobați de către Guvern indicatorii tehnico-economici pentru construirea Complexului Sportiv „Michael Klein". 

Obiectivul va fi construit pe un regim de înălțime subsol + parter + 3 etaje și va avea o capacitate de 10.100 de locuri. Complexul va cuprinde și vestiare dotate cu grupuri sanitare și dușuri, grupuri sanitare pentru public, cabinet medical, birouri administrative, spații tehnice și de depozitare, o zonă de restaurant, săli de conferință, o sală de box, săli de forță și cardio, dar și spații destinate închirierii. 

Pe lângă spațiile interioare, se va propune o nouă amenajare exterioară, prin care să se creeze zone de promenadă și de evenimente, precum și o parcare cu 435 de locuri. Valoarea totală a proiectului este de 314 milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 28 de luni

Cum arată noul stadion din Târgoviște

  • capacitate: 12.012 locuri
  • cost: 65 de milioane de euro
Arene de 1 miliard de euro » În 10 ani s-au construit 11 stadioane noi, dar o regiune a fost ignorată complet! Alte 6 proiecte vor fi finalizate în 4 ani
Arena din Târgoviște

Contractul de construire a fost semnat la începutul lunii decembrie 2022, la sediul Companiei Naționale de Investiții, Consiliul Județean Dâmbovița fiind beneficiarul proiectului. Asocierea câștigătoare are la dispoziție 42 de luni pentru execuție, dintre care primele șase sunt pentru proiectare. 

Noul stadion va avea peste 12.000 de locuri, pistă de atletism, o parcare publică supraterană cu 434 de locuri, precum și diverse spații pentru alimentație publică și comerț. Pe lângă meciuri de fotbal, aici se vor mai putea juca partide de rugby, dar se pot organiza și competiții de atletism. Finanțarea va fi asigurată majoritar de la CNI, în timp ce autoritatea județeană va contribui cu aproximativ 5 milioane de euro.

Cum arată noul stadion din Pitești

  • capacitate: 15.200 de locuri
  • cost: 100 de milioane de euro
+9 FOTO

Proiectul de construcție a stadionului „Nicolae Dobrin" a fost aprobat pe 11 ianuarie 2023. Obiectivul va fi construit pe un regim de înălțime subsol + parter + 3 etaje și va avea o capacitate de 15.200 de locuri pentru spectatori și 457 de locuri de parcare. Investiția va cuprinde, pe lângă terenul de joc pentru fotbal, zone pentru spectatori, jucători, delegații oficiale și reprezentanții mass-media, o sală multifuncțională, un centru pentru copii și juniori, spații de antrenament pentru sporturi conexe (lupte, box, judo, karate) și o sală de forță. 

De asemenea, va beneficia de zone pentru activități comerciale, de alimentație publică și recreere, de spații urbane exterioare, precum și de un adăpost pentru protecție civilă. Valoarea totală a proiectului este de aproape 495 milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 36 de luni

Cum arată noul stadion din Oradea

  • capacitate: 16.291 de locuri
  • cost: 45 de milioane de euro

Conform proiectelor municipalităţii, acest complex va permite desfăşurarea de competiţii sportive, concerte, festivaluri şi alte tipuri de manifestări cu public numeros. Cu o capacitate de 16.291 de locuri, stadionul va fi dotat cu tot ceea ce este necesar organizării de competiţii naţionale şi internaţionale. În plus, se va ridica și un hotel cu cinci niveluri, 46 de camere, cu subsolul dedicat zonelor tehnice şi anexe. 

La parter va fi zona de recepţie a hotelului, bar, sală de conferinţe în formă de amfiteatru şi o zonă SPA cu diferite bazine de agrement, restaurant. Etajele 1 şi 2 sunt destinate camerelor de hotel. Parcarea subterană va avea o capacitate de 150 de locuri, dintre care şase pentru persoane cu dizabilităţi. Conform studiului de fezabilitate, valoarea investiţiei se ridică la 345.838.902 lei cu TVA, durata de realizare fiind de 28 de luni.

Cum arată noul stadion din Constanța

  • capacitate: 18.000 de locuri
  • cost: 100 de milioane de euro
Arene de 1 miliard de euro » În 10 ani s-au construit 11 stadioane noi, dar o regiune a fost ignorată complet! Alte 6 proiecte vor fi finalizate în 4 ani

La mijlocul lunii octombrie 2022 Guvernul a aprobat construirea stadionului „Gheorghe Hagi" în Constanța. Obiectivul va avea o capacitate de 18.000 de locuri și va include și un teren de antrenament pentru fotbal și atletism (pistă cu 6 culoare), cu tribună de circa 1.000 de locuri. 

De asemenea, va beneficia de amenajări exterioare cu promenadă, alei, drumuri și platforme, rețele de utilități, împrejmuire și zone de parcare pentru jucători și oficiali. În plus, clădirea stadionului va integra o serie de funcții complementare, precum săli de antrenament, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, comerciale și de alimentație publică. 

Stadionul, în valoare totală de 481 milioane de lei, va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării, durata de proiectare și execuție fiind de 28 de luni.

Cum arată noul stadion din Timișoara

  • capacitate: 30.000 de locuri
  • cost: 122 de milioane de euro
Arene de 1 miliard de euro » În 10 ani s-au construit 11 stadioane noi, dar o regiune a fost ignorată complet! Alte 6 proiecte vor fi finalizate în 4 ani

Consiliul Județean Timiș a primit documentația studiului de fezabilitate. În urmă cu șase luni, autoritățile au scos la licitație documentația necesara demolării stadionului, fiind câștigată de o companie din Petroșani. 

Demolarea și dezafectarea arenei se vor putea face abia după aprobarea a două hotărâri de Guvern, respectiv a celor ce vizează aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici, precum și aprobarea demolării vechiului stadion „Dan Păltinișanu", apoi construirea unuia nou pe același amplasament. Noul stadion va avea o capacitate de 30.000 de locuri, iar valoarea investiției a fost estimată la aproape 122 milioane de euro, potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați în urmă cu doi ani.

Informații noi despre stadionul Dinamo

Contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate în valoare de 850.000 de lei a fost atribuit la finalul anului 2022 de Compania Națională de Investiții. 

Durata de implementare a lucrărilor este de 90 de zile. În urma emiterii de CNI a ordinului de începere a lucrărilor, în termen de 60 de zile va fi finalizat proiectul de design incluzând toate studiile aferente, va fi cuantificat necesarul de finanțare prin indicatorii tehnico-economici (bugetul necesar), iar în încă 30 de zile vor fi obținute avizele și autorizațiile prevăzute de lege. Conform planurilor actuale, noua arenă va avea aproximativ 25.000 de locuri și ar urma să fie gata la finalul anului 2025.

Ce stadioane moderne avem deja în România

Oraș / StadionNr. locuriAnul inaugurăriiCost (mil. euro)
Sibiu / Municipal12.363202232
București /Giulești14.047202237
Sfântu Gheorghe / Sepsi Arena8.400202125
București / Ghencea31.254202195
București / Arcul de Trifum8.207202024
Arad / „Francisc Neuman”12.584202014
Târgu Jiu / „Tudor Vladimirescu”12.518201928
Craiova / „Ion Oblemenco”30.944201752
Ploiești/ „Ilie Oană”15.073201118
Cluj / Cluj Arena30.201201145
București / Arena Națională55.6352011235

VIDEO Stadion nou la Hunedoara de 65 de milioane de euro! Peste 10.000 de locuri, hotel, parcare și sală de forță

Citește și: 

Adrian Mutu ar fi favorit să preia o echipă din Serie A » Ce scrie presa din Italia despre antrenorul Rapidului

GSP a aflat supersalariul lui Sorescu la FCSB! + Câți bani trebuie să plătească Gigi Becali pentru a-l păstra

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (81)
ionutplural
ionutplural  •  08 August 2023, 14:36

Vrem Spitale, nu stadioane! De ce CNI nu face spitale?

rav410wrc
rav410wrc  •  19 Ianuarie 2023, 12:33

Cea mai "BUNA" investitie e, de departe, cea de la Cazarma Ghencea, unde Cazemata UM 02301 CSA "Las Fierbinti" Regal Bucuresti, va amortiza cheltuiala CNI in 100.000 ani :)))))

sthrtyhertht
sthrtyhertht  •  18 Ianuarie 2023, 21:19
Postat de Adi1919 pe 17 Ianuarie 2023, 20:54

Tot din bani publici s-au facut..La Cluj a fost farà guvern,inclusiv Polivalenta.Degeaba sunt stadioane,care nu ajung la standarde UEFA si pe langa asta nici fotbal nu avem.Ce se joaca in liga 1 nu poti numi fotbal.

Nu știu din ce bani s-a făcut stadionul din Sibiu dar cel din Ploiești a fost construit dintr-un împrumut al comunității locale făcut de actualul primar Volosevici, la BRD în 2014, împrumut din care s-a construit stadionul, s-au făcut terenuri de joacă pentru copii, parcări etc.

Vezi toate comentariile (81)
Comentează