Articol de Bogdan Fechită - Publicat marti, 22 februarie 2022 20:46 / Actualizat marti, 22 februarie 2022 22:01
În perioada în care Liga 1 nu începuse să fie încă invadată de sute de stranieri, jucătorii care veneau din alte țări în fotbalul românesc erau prezențe exotice. E și cazul lui Ryan Griffiths, fotbalist care a ajuns tocmai din Australia la Național, iar mai apoi la Rapid.
În prezent, Ryan Griffiths are 40 de ani și s-a întors în Australia, unde încă mai joacă fotbal la Newcastle Olympic, echipa semiprofesionistă din liga a doua. Clubul e antrenat de fratele său, Joel Griffiths. Pe lângă aparițiile rare pe teren, Ryan își ajută fratele și din rolul de antrenor secund.
Totuși, pe lângă fotbal, pe care îl mai practică mai mult ca un hobby, în prezent cea mai mare parte din timpul său și-l dedică agenției de Marketing Digital „Geek Media”, companie pe care o conduce și care produce clipuri de promovare pentru diferite evenimente și produse, inclusiv suplimente pentru sportivi.
*În prima poză: Ryan Griffiths, alături de antrenorul și fratele său, Joel, la Newcastle Olympic
Cum a ajuns Ryan Griffiths în România
Ryan Griffiths a avut o ascensiune rapidă în fotbal, la 17 ani evoluând deja la senorii de la echipa australiană Northern Spirit. Debutul său a fost superb, cu patru goluri înscrise în primele 10 meciuri, așa că din 2002 a făcut pasul la o echipă mai mare din Austalia, Newcastle Jets.
Aici a rămas doi ani și a continuat evoluțiile bune, intrând și în lotul echipei olimpice a Australiei, alături de nume mari la acea vreme: Tim Cahill, John Aloisi și Carl Valeri. Chiar și așa, Griffiths s-a făcut remarcat datorită celor șase goluri marcate în nouă meciuri, așa că e convocat în lotul Australiei pentru Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004.
Aici face un turneu bun și intră în atenția cluburilor din Europa. Are o ofertă de la Stoke City, care îi oferă și un contract, însă mutarea cade deoarece nu obține permisul de muncă, necesar în acea perioadă tuturor fotbaliștilor străini care se transferau în Anglia.
Din lotul Australiei la Olimpiada de la Atena făcea parte și Jon McKain, mijlocaș care se afla de un an în România, la FC Național. Acesta îi pune o vorbă bună la Gino Iorgulescu, actualul președinte LPF, și Ryan rămâne în Europa după Jocurile Olimpice, ajungând în România.
Ascensiunea de la Național și prăbușirea de la Rapid
În 2004-2005, Național era echipa care se axa cel mai mult pe fobaliștii stranieri. Avea șapte fotbaliști din afara țării în echipă, iar contigentul australian era cel mai numeros: pe lângă Griffiths și McKain, mai erau la echipă și Michael Thwaite și John Wayne Shroj. În total, patru australieni.
E perioada de ascensiune a lui Ryan, care în cei doi ani petrecuți în Cotroceni devine unul dintre cele mai bune extreme stânga din Liga 1: în 35 de meciuri marchează șapte goluri. În vara lui 2006 e curtat intens atât de Rapid, cât și de Steaua și Poli Timișoara.
4e locul pe care a terminat FC Național în sezonul 2004/2005, la egalitate de puncte cu Rapid, dar cu golaveraj mai slab
Giuleștenii reușesc să obțină semnătura lui după ce oferă 1,4 milioane de dolari pentru transferul său și un contract de 120.000 de dolari pe sezon. La vremea respectivă a fost cea mai mare sumă plătită pentru un transfer în Liga 1. E adus o dată cu Cristian Săpunaru și e privit ca următorul Daniel Niculae, după ce atacantul rapidist plecase în aceeași vară la AJ Auxerre.
De altfel, după ce a semnat, Griffiths a încercat să respingă comparația cu Daniel Niculae. „Nu sunt noul Niculae. Nu vreau să îl înlocuiesc, pentru că el este un jucător diferit față de mine și are o relație specială cu suporterii rapidiști, care îl iubesc foarte mult. O să încerc să îl suplinesc în teren, să înscriu cât mai multe goluri pentru Rapid”, promitea Ryan.
Totuși, presiunea și-a spus cuvântul, iar Griffiths nu a reușit să confirme la Rapid. A marcat doar două goluri în 14 meciuri, iar oficialii au început să îl împrumute la echipe din China, înainte de a încheia definitiv contractul cu el.
Fiecare din cele doua goluri marcate de el in campionat m-a costat 700.000 de dolari! - George Copos, fost patron Rapid
Mai târziu, australianul a explicat de ce nu a reușit la Rapid. „Se plătiseră mulţi bani pe mine şi lumea se aştepta să fiu un jucător fenomenal. Aşteptările erau uriaşe, la fiecare meci suporterii voiau să marchez. Acolo, dacă ratezi o ocazie, fanii îţi sar în cap. Totuşi, nu regret acea experienţă. Atmosfera la meciurile tari era incredibilă, m-am simţit fotbalist.”, spunea Griffiths în 2012.
8selecții are Ryan Griffiths la naționala Australiei, pentru care a marcat și un gol. Toate sunt din perioada 2006-2009, când era sub contract cu Rapid.
Aventurile din China și revenirea în Australia
Cât a fost la Rapid, Ryan a fost împrumutat în două rânduri în China, la Liaoning, dar și la Beijing Guoan. De fiecare dată, era așteptat cu optimism în atacul Rapidului, însă australianul nu reușea să țină ritmul. La un moment dat, au apărut informații că ar suferi de miocardită și cariera lui ar fi la final.
De altfel, din 2010, Griffiths a schimbat mai multe echipe din zona Chinei și a Australiei. Cu excepția echipei Newcastle Jets, unde a stat trei sezoane, între 2010 și 2013, la toate celelalte cluburi nu a rezistat mai mult de un sezon.
Lista echipelor pe la care a trecut cuprinde: Beijing Guoan, Beijing Baxy, Adelaide United, Sarawak, South China, Western Sydney Wanderers și Lambton Jaffas. De la ultima s-a retras în 2018 și și-a pus ghetele în cui, la vârsta de 37 de ani, însă anul trecut a revenit la Newcastle Olympic, echipă pentru care a marcat patru goluri în patru meciuri.