Articol de Justin Gafiuc - Publicat duminica, 03 noiembrie 2024 11:28 / Actualizat duminica, 03 noiembrie 2024 12:02
Ovidiu Sabău și Gică Hagi se confruntă duminică după-amiază într-un ofertant U Cluj – Farul. Îi leagă două sezoane împreună la Brescia, o epocă la echipa națională și o rivalitate de aproape patru decenii în calitate de jucători sau antrenori
Lider neașteptat de cursă lungă în Liga 1, Neluțu Sabău, la cârma Universității Cluj, va da piept duminică după-amiază cu bunul său amic Gică Hagi într-un derby al Generației de Aur. „Studenții” sunt pe val, trupa de pe litoral abia s-a echilibrat etapa trecută cu un 3-2 împotriva Craiovei, după o perioadă de derută totală în campionat. Dar, înainte de a fi un duel aspru la zi în L1, meciul de pe Someș pune pe tavă istoria unei rivalități epice.
Sabău debutează în Divizia B, Hagi îl bate pe Baresi
Hagi și Sabău și-au început povestea la începutul anilor ‘80, la distanță de 700 km unul de altul, pe axa Constanța – Câmpia Turzii. Iar pe când micul Gică prindea cheag în vechiul proiect Luceafărul, puștiul Neluțu, cu trei ani mai mic, bătea încă mingea pe betoanele din curtea școlii în orașul de baștină.
Apoi, pe repede înainte, drumurile nevăzute ale celor doi încep să se apropie, ghidonate parcă de un destin magic. Hagi pornea aventura la Sportul Studențesc în ‘83, când Sabău se mutase deja pentru fotbal la juniorii Universității Cluj, unde maestrul Alexa Uifăleanu și-a dat seama că a pus mâna pe un giuvaer. Neluțu făcea naveta de la Valea Florilor, undeva lângă Câmpia Turzii, până în Cluj.
Cu sufertașul în geantă și câțiva lei pentru o porție de ochiuri cu spanac într-un restaurant de lângă gară, Sabău și-a încolăcit ambiția, efortul și talentul pe fibra istorică a Universității. Și, în toamna lui ‘84, debuta în Divizia B pentru alb-negrii.
În acest timp, în Capitală, Hagi juca deja cu Sportul împotriva lui Inter Milano în Cupa UEFA. Și-i învingea cu 1-0 pe Zenga, Bergomi, Collovati, Baresi și Mandorlini, viitorul antrenor al lui CFR Cluj!
„Moțul” rezistă presiunilor Armatei și lui Valentin Ceaușescu
În martie ‘86, Sabău prinde și el roata Diviziei A în echipa mare a lui U Cluj, sub bagheta lui Remus Vlad. Și devine repede un tânăr foarte atractiv pentru granzii Steaua și Dinamo, care încep teribile jocuri de culise pentru a-l recruta pe mijlocașul răsărit de prin livezile transilvane.
Hagi e deja absorbit în Ghencea în toamna lui ‘86, cu un contract doar pentru Supercupa Europei, Steaua – Dinamo Kiev 1-0. Marchează golul victoriei, după care clubul militar, sub protecția lui Valentin Ceaușescu, refuză să-l mai returneze pe mijlocașul de aur în Regie într-o afacere care va provoca valuri imense după Revoluție, când tranzacția abruptă a ieșit la suprafață.
Iar în ‘88, Sabău e atras spre Steaua prin ordinul de încorporare pentru stagiul militar, cu eforturi mari în culise spre a-l determina să semneze cu roș-albaștrii, unde putea împărți vestiarul cu Hagi. Neluțu însă rezistă presiunilor, hotărât să se mute în Ștefan cel Mare, unde-l aștepta Mircea Lucescu.
"Curăţam stadionul de seminţe. Ne trezeau câteodată la trei dimineaţa și ne duceau în Gara de Nord ca să descărcăm baloţi. La fel se întâmpla cu Dorinel, şi cu Gică Popescu, dar ultimul avea o situaţie mai specială, privilegiată. Eu am avut noroc că eram chemat la naționala mare a României"
Ovidiu Sabău, despre stagiul militar, pentru ziuadecluj.ro, 2011
Prima confruntare directă, între echipele Armatei
Dar 1988 e, în fine, anul în care traseele lui Hagi și Sabău se intersectează prima dată. Împrumutat la ASA Tg. Mureș, echipa de casă a Stelei, aflată tot sub coordonarea Ministerului Apărării, Neluțu îl înfruntă întâia oară pe Gică în campionat.
Se întâmpla pe 8 mai, într-un Steaua – ASA 4-1! Ambii primeau nota 7 în Gazeta Sporturilor după un meci disputat la circa două săptămâni distanță de eliminarea Stelei în semifinalele Cupei Campionilor, 0-0 și 0-2 cu Benfica!
Peste numai o lună și jumătate, Sabău se dezechipa, în fine, în vestiarul lui Dinamo, într-un transfer facilitat de două puncte de sprijin vitale: determinarea jucătorului de a nu semna cu Steaua, indiferent de presiuni, și implicarea colonelului de Interne Dumitru Sorescu, un apropiat al „câinilor”, intermediar în „dosarul Sabău”.
De 4 ori Steaua – Dinamo, derby-uri-furtună!
Astfel, Steaua – Dinamo devine și un Hagi – Sabău, cu patru episoade care se vor consuma până la plecările lor în străinătate, în 1990, la Real Madrid și Feynoord.
1) Dinamo – Steaua 0-0 (3 decembrie 1988)
Un derby disputat pe o vreme îngrozitoare, ninsoare abundentă. Hagi a ratat o ocazie singur cu portarul Stelea, iar Sabău l-a alimentat încontinuu cu baloane pe ”tancul” Cămătaru.
2) Steaua – Dinamo 2-1 (22 martie 1989, Hagi, Balint / Andone)
Hagi înscrie din lovitură liberă, un trasor fantastic de la 25 m perpendicular pe poartă. Andone egalează la un corner executat de Sabău. Dinamo încheie în 9 oameni, cu Vaișcovici și Cămătaru eliminați de Ion Crăciunescu.
3) Steaua – Dinamo 0-3 (9 septembrie 1989, Mateuț, Timofte, C. Zamfir)
„Câinii” sparg blocada Stelei, întrerupând seria ireală de 104 meciuri fără înfrângere reușită de militari. Sabău oferă o pasă de geniu la golul de 3-0, semnat de Cezar Zamfir, iar Hagi vede cartonașul roșu în final după o intrare violentă asupra lui Lupescu.
4) Dinamo – Steaua 2-2 (15 martie 1990)
Hagi deschide scorul dintr-o lovitură liberă aproape de pe linia de margine, cu o execuție absolut magistrală, în vinclu, la colțul scurt, imposibil de parat de Stelea. Sabău oferă un assist la golul egalizator al lui Răducioiu, facilitat și de o deviere nefericită în careu a lui Negrău.
Aproape 100 de meciuri împreună la națională și Brescia
Dincolo de rivalitatea dezvoltată în campionatul intern, Hagi și Sabău au devenit oameni de bază în linia mediană a naționalei. Și au fost colegi inclusiv la Coppa del Mondo, unde Gică a ratat deschiderea cu URSS (2-0), suspendat, dar s-a completat cu Neluțu în partidele cu Camerun (2-1), Argentina (1-1) și Irlanda (4-5, după 11 m).
Per total, au prins împreună 95 de meciuri la reprezentativă sau Brescia, inclusiv 3 întâlniri în care au înscris amândoi:
- România – Grecia 3-0 (02.11.1988 / prel. CM 1990)
- Israel – România 1-4 (25.04.1990 / amical)
- Brescia – Lazio 2-0 (23.05.1993 / Serie A).
Confruntarea de pe banca tehnică: Sabău defilează în fața „Regelui”
Iar ultima filă e cea din confruntările de antrenor, în care Hagi n-a reușit până acum să găsească antidotul împotriva lui Sabău. În patru meciuri, Neluțu a devenit coșmarul „Regelui”, care n-a obținut niciun succes ca tehnician împotriva fostului său coleg din Generația de Aur.
Să vedem și jocurile cu pricina, în care Sabău i-a dat șah lui Hagi!
* Bistrița – Poli Timișoara 1-1 (05.04.2006)
Pe banca lui Poli, Hagi a fost foarte nervos, dărâmând la final o reclamă din cauza rezultatului final. Timișoara fără patronul Marian Iancu, proaspăt arestat, și cu un om în minus vreme de circa 40 minute, după eliminarea lui Stanici.
* U Cluj – Farul 2-0 (03.03.2023)
Trupa lui Sabău a măturat cu liderul din acel moment, goluri Thiam și Remacle, plus un penalty ratat de Thiam.
* Farul – U Cluj 1-1 (21.10.2023)
Cîmpanu a deschis scorul pentru oaspeți (16), iar Farul a egalat prin Tudor Băluță (66), după un assist semnat de Budescu.
* U Cluj – Farul 1-0 (28.02.2024)
Dan Nistor a adus trei puncte „studenților” clujeni, care veneau după o serie de cinci meciuri fără victorie. Farul a terminat în 10 oameni, cu Cr. Ganea eliminat în prelungirile partidei, 90+5.
Așadar, azi, pe „Cluj Arena” se va derula, în fapt, a zecea confruntare directă între Sabău și Hagi, dacă luăm la pachet partidele în calitate de jucători și antrenori. O după-amiază de gală între doi rivali, coechipieri sau amici de-o viață!
Farul nu trece printr-un moment foarte bun. Nu e o echipă care să fi uitat fotbalul. Hagi e un antrenor cu mare experiență. Dar sunt și astfel de momente, pe care nu le poți gestiona. Echipa nu arată cum își dorește Gică. Alibec stă tot timpul între fundașii centrali. De multe ori pare pierdut pe teren, dar face totul gândit. Acolo ne pot surprinde cei de la Farul
Ovidiu Sabău, antrenor U Cluj
Contra Universității, trebuie să ne autodepășim, să facem un meci mare ca să obținem un rezultat favorabil. E o partidă importantă, cu echipa care e pe primul loc, un adversar greu. Vom încerca să ne batem pentru cele trei puncte. Ne-a surprins pe toți poziția de lider a Universității, înseamnă că au planificat, au gândit. Lucrurile merg bine la ei, sunt într-o perioadă foarte bună. Bravo lor!
Gheorghe Hagi, antrenor Farul