Articol de Justin Gafiuc - Publicat sambata, 01 iunie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 31 mai 2013 22:44
DNA îl acuzase în 2007 pe Dumitru Dragomir că, împreună cu Gino Iorgulescu, Florin Bădiţă (şoferul său) şi Bogdan Dragomir (fiul său), ar fi operat o afacere ilegală cu terenuri în Cotroceni: din fondurile LPF, s-ar fi achiziţionat o suprafaţă de 1500 mp la un preţ de 3 ori mai mare decît al pieţei.
"Dosarul Dragomir - RCS" nu e primul în care şeful LPF ajunge în mijlocul unei afaceri cu iz penal, izvorîtă din postura avută de Mitică în fruntea Ligii. În mai 2008, DNA îl trimitea în judecată pe preşedintele LPF pentru luare de mită în cazul cu sediul LPF, o operaţiune care părea să-l fi pus pe Dragomir într-o postură fără ieşire în raport cu legea. Asta fiindcă istoria cazului prezenta suspiciuni de prejudicii aduse direct cluburilor afiliate. Finalmente, Mitică avea să iasă însă achitat de la Înalta Curte, în aprilie 2013!
"Mită de 351 mp"
Procurorii îl acuzaseră pe Dragomir că, în 2001, a primit drept mită un teren de 351 mp în Cotroceni, în valoare de 33.000 de dolari, pentru a facilita cumpărarea în aceeaşi zonă, în numele LPF, a unui teren de 1.500 mp, plus o construcţie nefinalizată de 280 mp, ridicată fără autorizaţie. Ambele supraevaluate (350.000 euro), la un preţ de trei ori mai mare faţă de nivelul pieţei, şi aflate în proprietatea fostului internaţional Gino Iorgulescu, vinovat, potrivit anchetatorilor, de dare de mită, spălare de bani, participaţie la săvîrşirea infracţiunii de fals intelectual.
Conform rechizitoriului, "pentru a ascunde adevărata natură a bunului dat cu titlu de mită inculpatului Dragomir Dumitru, inculpatul Iorgulescu Gino a trecut în proprietatea inculpatului Bădiţă Florin Bogdan, şoferul personal al lui Dragomir Dumitru, suprafata de 351 mp teren, printr-un contract încheiat la un notariat public. În contractul de vînzare-cumpărare astfel încheiat s-a consemnat în fals că pentru acest imobil s-a achitat suma de 600.000.000 ROL, deşi în realitate aceşti bani nu au fost achitati".
"Tranzacţie în fals de 900 de milioane ROL"
Ulterior, spuneau procurorii, "la data de 24 mai 2004, în baza unui alt contract de vînzare-cumpărare, inculpatul Bădiţă Florin Bogdan, administrator al S.C. Bodu SRL Bucureşti, cu acceptul inculpatului Dragomir Bogdan, a trecut terenul respectiv în proprietatea acestei firme, contract în care s-a consemnat, în fals, că pentru tranzacţie s-a plătit suma de 900.000.000 ROL".
În traducere, terenul de 351 mp ar fi ajuns la Dragomir printr-un subterfugiu administrativ, intermediar fiind şoferul şefului LPF, folosit pentru a transfera suprafaţa în cauză în proprietatea firmei lui Bogdan Dragomir, fiul lui Mitică!
Achitat de toate instanţele
Toate instanţele, inclusiv Înalta Curte, l-au considerat însă nevinovat pe Dragomir, ca şi pe celelalte persoane implicate în tranzacţie. Iar în motivarea deciziei, judecătorii ÎCCJ au arătat că procurorii DNA nu au dovedit, "dincolo de orice dubiu", existenţa unei "înţelegeri frauduloase".
De asemenea, au concluzionat că din declaraţiile martorilor reiese că Dragomir şi Iorgulescu erau în relaţii tensionate pentru că ambii candidaseră la conducerea LPF, ei "rezumîndu-se doar la formele obişnuite de salut". Şi, totodată, Adunarea Generală a Ligii discutase în repetate rînduri despre achiziţionarea unui teren, aprobîndu-se cumpărarea şi preţul pentru suprafaţa respectivă.
În plus, cel mai important, ÎCCJ a constatat că infracţiunea de dare de mită se prescrisese de un an şi şapte luni raportat la momentul la care DNA a început urmărirea penală: 23 noiembrie 2007!
Toată povestea se întîmpla într-o perioadă cînd Dragomir era deputat PRM de Vîlcea. Iar la termenele de la Apel şi ÎCCJ nu s-a sfiit să se dea în spectacol cu replici de genul "Domne, aş fi vrut să vorbesc mai mult, dar mi-au spus avocaţii să n-o fac pentru că aş putea să vorbesc prostii. Dar nu pot să accept inepţiile domnului procuror!".
Proces pornit de la Iacov
DNA ar fi început urmărirea împotriva lui Dragomir după un interviu acordat în presă de fostul preşedinte de la FC Naţional, Constantin Iacov, care ar fi oferit indiciile semnificative ale afacerii.
"După ce am citit rechizitoriul, nu mai sînt supărat pe Iacov, a fost forţat şi el să dea declaraţiile alea, nici măcar el nu mă acuză. N-aş putea primi nici măcar o amendă. Este un abuz incalificabil, nu se bazează pe nimic, nu înţeleg unde e mita?! Nu mai sînt valabile contractele semnate la notariat?", întreba şeful LPF atunci cînd dosarul ajunsese în instanţă.
1813 zile a durat judecarea "dosarului sediul LPF", de la momentul trimiterii în instanţă pînă la decizia definitivă pronunţată de ÎCCJ în aprilie 2013