Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 26 aprilie 2023 07:03 / Actualizat miercuri, 26 aprilie 2023 07:39
În ședința de marți a Comitetului Executiv, Răzvan Burleanu și reprezentanții cluburilor au discutat despre inițiativa lui Vasile Dîncu de modificare a Legii Sportului. Concluzia lor: legea ar trebui să fie formulată astfel încât și privații din sport să aibă acces la bani publici.
Vasile Dîncu a căutat s-o ajute pe Steaua să poată promova în prima ligă, dar el le-a deschis tuturor pofta de bani publici. Comitetul Executiv al Federației a avut ieri o ședință în care „Legea Dîncu” a fost subiectul principal. Din ședință au lipsit Valeriu Argăseală și Daniel Niculae, reprezentanții formațiilor din prima ligă.
„N-ar fi rău să promoveze Steaua”
Ei s-au aflat la Adunarea Generală a Ligii Profesioniste, la o ședință care a avut loc tot marți după-amiază. Lui Argăseală oricum îi interzisese Becali să se mai prezinte în Comitetul Executiv, din cauza supărării pe care i-a pricinuit-o prestația arbitrului Feșnic din meciul cu Rapid.
Gigi e convins că e vina federației pentru greșelile arbitrilor și, ca să rupă legăturile cu Burleanu, i-a interzis președintelui de la FCSB să mai participe la evenimentele FRF. În dezbaterea din CEx, membrii acestui departament au discutat despre intenția lui Dîncu de modificare a Legii Sportului.
Parlamentarul a formulat noua lege astfel încât CSA Steaua să capete dreptul de promovare: societățile de drept public să poată fi și ele afiliate la Liga Profesionistă, ceva ce legislația de acum nu permite. Doar societățile de drept privat au posibilitatea aceasta.
Burleanu și oamenii lui din Comitet nu consideră că ar fi greșit să existe un club departamental în primul eșalon, însă lor li se pare injust pentru competiție să concureze privați cu „publici”.
Confirmă ideea lui Gică Popescu
Soluția pe care o văd ei pentru oprirea concurenței neloiale: de bani publici să beneficieze toată lumea, inclusiv cluburile care sunt organizate sub forma unor Societăți pe Acțiuni ori a unor Societăți cu Răspundere Limitată. Este exact ideea pe care a exprimat-o și Gică Popescu recent în Gazetă.
Farul e o SA în care Hagi e acționarul principal. Popescu a susținut că ar fi drept ca și clubul în care lucrează să poată primi bani de la primărie, așa cum iau și altele. Propunerea Federației se referă la stabilirea unor criterii clare după care pot să fie finanțate cluburile cu bani publici, să devină clar pentru ce pot folosi echipele sumele pe care le încasează din primării ori din ministere.
O formație privată, așa cum este Farul, ar depune un dosar în care ar prezenta un proiect pe baza căruia solicită bani publici. Cluburile care sunt legate direct de primării ar trebui să procedeze și ele la fel, fără să mai fie avantajate în competiția cu „bugetarii!”.
FC Voluntari, FC Argeș sau Poli Iași doar au trișat
CSA Steaua nu are dreptul de a promova, indiferent de locul pe care s-ar clasa în liga a doua. Clubul Sportiv al Armatei a avut posibilitatea să se transforme într-o societate de drept privat prin înființarea unei SA în care Ministerul Apărării să fie, eventual, acționarul unic.
Chiar Răzvan Burleanu le oferise „militarilor” ideea aceasta. E ceva legal, dar în același timp e și un truc: un club rămâne departamental, alimentat la bani publici, doar că se organizează altfel și poate fi afiliat la Liga Profesionistă, în conformitate cu forma actuală a Legii Sportului.
Așa au procedat FC Voluntari, FC Argeș, Poli Iași și multe alte echipe ale primăriilor care doar și-au adaptat organizarea astfel încât să pară că n-ar mai fi „de stat”.
Citește și:
Mircea Rednic vs. Dinamo » Cum se poate ajunge la un baraj infernal