Articol de Sergiu Alexandru - Publicat marti, 28 noiembrie 2023 13:37 / Actualizat marti, 28 noiembrie 2023 13:50
Astăzi, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, ultimul pas important până la startul construcției noului stadion Dinamo și al celui de la Timișoara. Fiecare arenă va costa peste 800 de milioane de lei. Deși va avea o capacitate mai mare, stadionul din Banat va costa mai puțin decât cel din „Ștefan cel Mare”.
Azi a fost ziua decisivă în ceea ce privește demararea lucrărilor la noua arenă a lui Dinamo și a celei din Timișoara. În cadrul Comitetului Tehnico-Economic din cadrul Ministerului Dezvoltării au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor.
Practic, acum mai e nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru alocarea fondurilor necesare.
Cât va costa noul stadion Dinamo
Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, stadionul va costa 854,5 milioane de lei (170 de milioane de euro) și va fi destinat meciurilor de fotbal și celor de rugby. Noua arenă va avea 25.059 de locuri în tribune, două parcări, spații de cazare cu 80 de locuri
Ministerul Dezvoltării a avizat indicatorii tehnico-economici pentru construirea arenei multifuncționale Dinamo București și a unui stadion în Timișoara Astăzi, în prezența ministrului Adrian-Ioan Veștea și a managerului sportiv pentru consiliere al CS Dinamo București, Ionuț Lupescu, a avut loc ședința Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Dezvoltării, în cadrul căreia au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei arene multifuncționale pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București și a unui stadion în municipiul Timișoara.
Stadionul Dinamo, cu o valoare avizată de 854,5 milioane de lei, va fi destinat meciurilor de fotbal și celor de rugby și va avea 25.059 de locuri în tribune, două parcări, spații de cazare cu 80 de locuri, un spațiu expozițional, un amfiteatru pentru 200 de persoane, o sală de mese cu 160 de locuri, spații de antrenament ce vor deservi o parte dintre disciplinele sportive care intră în obiectul de activitate al CS Dinamo București, precum și un centru de recuperare pentru sportivi.
- comunicat Ministerul Dezvoltării
Noul stadion din Timișoara, mai mare, dar mai ieftin decât arena lui Dinamo
Ministerul Dezvoltării a aprobat și suma necesară pentru construirea noii arene din Timișoara. Stadionul va costa 836,9 milioane de lei (167, 3 milioane de euro) și va avea o capacitate de 30.000 de locuri, urmând a fi al doilea din țară. Noua arenă se va construi în locul actualei, aflate în paragină.
Deși va avea 5.000 de locuri în plus, stadionul din Timișoara va fi cu aproximativ 3 milioane de euro mai ieftin decât al lui Dinamo.
Stadionul din Timișoara are o valoare avizată de 836,9 milioane de lei, va dispune de 30.000 de locuri în tribune și va putea găzdui și alte tipuri de evenimente, non sportive, de tipul spectacolelor sau concertelor.
În perioada următoare, indicatorii tehnico-economici vor fi supuși aprobării în ședința Comitetului interministerial, după care proiectele de acte normative vor fi incluse pe agenda unei viitoare ședințe de Guvern.
- comunicat Ministerul Dezvoltării
Ce dotări va avea stadionul Dinamo
- Complexul va fi încadrat în categoria a 4-a (ex „Elite”) conform clasificării UEFA, cu o capacitate netă de aproximativ 25.000 de locuri, vestiare (gazde, oaspeți, arbitri, copii de mingi, personal auxiliar)
- Dimensiunea terenului de joc: 105 x 68 metri;
- Incinta terenului, respectiv terenul de joc şi distanţele (de siguranță și pentru panourile led publicitare) până la tribune: 125 x 85 metri;
- Suprafaţa de joc hibridă (gazon natural ranforsat cu fibre sintetice), prevăzut cu sistem de aspersoare și de drenare a apelor şi instalaţie de încălzire și degivrare;
- Circa 2.000 de locuri pentru zona VIP, incluzând locurile din loje;
- Locuri speciale pentru persoanele cu dizabilități şi pentru însoţitorii acestora;
- Sector special destinat galeriei oaspete (circa 1.250 locuri), însemnând 5% din capacitatea totală a stadionului, cu o cale de acces distinctă faţă de ceilalţi spectatori;
- Magazine de suveniruri, de articole sportive (fan-shopuri) si spaţii pentru alimentaţie tip fast-food & băuturi răcoritoare, amplasate în fiecare tribună a stadionului;
- Restaurant (pub);
- Spaţii pentru presă şi săli pentru conferinţe şi activităţi de protocol;
- Spaţiu expoziţional pentru „Muzeul Dinamo”;
- Hotel pentru sportivi (circa 40 camere);
- Sală ospitalitate VIP;
- Spaţii vânzare bilete;
- Spaţii tehnico-administrative;
- Cabinet medical de prim ajutor;
- Post de supraveghere pentru sistemul de monitorizare video - atât cel perimetral, cât şi cel din incintă;
- Camera VAR;
- Infrastructură modernă de comunicații;
- Sistem suplimentar independent de alimentare electrică de rezervă (generator electric);
- Spații depozitare utilaje întreținere teren;
- Parcări (parcare specială destinată echipelor, arbitrilor şi oficialilor meciurilor, parcare VIP de circa 150 locuri, parcare subterană de 2 niveluri pentru circa 1.000 mașini);
De noul complex vor beneficia și secțiile de la CS Dinamo, urmând ca arena să aibă în dotare săli de antrenamente pentru volei, baschet, handbal, judo și alte sporturi.
- 10 săli integrate în infrastructura tribunelor, pentru secțiile sportive ale CS Dinamo, fiecare sală urmând să fie dotată cu vestiare, grupuri sanitare și birouri antrenori, astfel:
- o sală antrenament pentru handbal și baschet;
- o sală antrenament pentru volei și tenis;
- o sală antrenament cu dotări pentru judo, jujitsu, karate, taekwondo;
- o sală antrenament cu dotări pentru lupte şi sambo;
- o sală antrenament pentru box;
- o sală antrenament cu dotări pentru haltere;
- o sală antrenament cu dotări pentru scrimă;
- o sală antrenament cu dotări pentru canotaj, kaiac-canoe și ciclism;
- o sală antrenament atletism cu pistă si dotări pentru săritura în lungime şi săritura în înălţime;
- o sală de fitness si pregătire fizică;
- Centru de recuperare cu bazin de recuperare, saună-criosaună, cabinet fizioterapie, cabinet kinetoterapie, cabinet masaj şi cabinet medical dedicat.
VIDEO Vlad Iacob, dezamăgit de jocul lui Dinamo: „Sunt deja multe meciuri în care nu au avut ocazii de gol”
Citește și:
Acționarul lui Dinamo ia în calcul demiterea lui Ovidiu Burcă: „Așa nu se mai poate!”
Încă o critică după Dinamo - FCSB 0-1: "Nu a fost interesant! Un meci care nu m-a captivat"