Articol de Eduard Apostol, Raed Krishan (foto) - Publicat vineri, 08 martie 2019 11:22
GSP.ro vă prezintă situația la zi a velodromului din Ștefan cel Mare, care a ajuns să fie atât de disputat și un subiect ardent în calea construirii noii arene a lui Dinamo.
În depărtare se aude sirena unei ambulanțe ce trece pe Calea Floreasca. Pe strada Doamna Oltea un automobil evită o groapă pentru a o lua în plin pe o alta, cicatrici după o iarnă nici prea prea, nici foarte foarte. Pe Barbu Văcărescu se merge bară la bară, se claxonează, peisaj urban cotidian. Pe terenul 2 se antrenează o grupă de copii, tineri dinamoviști ce visează că ei vor fi aceia ce vor aduce primul titlu de campioni la seniori, prima dată după 2007.
E una dintre cele mai scumpe zone din București, din România, acum un deceniu fosta conducere a MAI chiar îmbrățișase ideea unor oameni de afaceri de a permite construirea unui mall și a unor imobiliare, un alt vis vechi al tuturor care au investit la Dinamo! Aceasta după ce s-a cedat Patriarhiei tabla de peste un milion de euro care trebuia să acopere actualul stadion din Ștefan cel Mare.
Investiție: o mână de ciment
Velodromul de azi, arena Dinamo de 5 stele de poimâine sau de răspoimâine. Asta se vrea, asta se visează. Sprijinit pe rugina gradenelor, ferindu-te să nu calci pe cioburi sau în gunoaie, împiedicându-te pe cimentul crăpat de lângă pistă. Iarba e arsă, lipsă pe alocuri, nimic nou pentru spațiile sportive de la noi.
Un rugbyst s-a încumetat să-și așeze tacticos cinci baloane ovale, repetând niște execuții care să-l ajute în carieră, alungând ciorile ce-și făceau siesta pe pajiște.
Pista velodromului a mai fost cârpită de la ultima descindere a Gazetei Sporturilor, în urmă cu un an și jumătate. "Probabil, cei care se mai dau cu bicicleta pe pistă, să nu se împiedice", susțin oficialii CS Dinamo, proprietarii complexului ca parte integrantă a Ministerului de Interne.
Mica mare armată a proprietarilor
Lipite de zidurile complexului sportiv sunt proprietăți de sute de mii de euro, poate chiar milioane de euro. Zilele acestea, acești cetățeni din sectorul 1 au primit flyere prin care erau îndemnați să se revolte vizavi de varianta de a se construi noua arenă pe velodrom, chiar sub nasul lor!
Aceasta după ce cicliștii care, susțin ei, folosesc actualul velodrom, au solicitat blocarea proiectului!
Se consideră, acum, la doi ani după primele mișcări pe acest subiect, că edificiul are "valoare de monument mondial" cum "doar la Milano mai există ceva asemănător", așa cum s-a exprimat un avocat al acestei noi părți implicate în procese!
CNI așteaptă marfa să bage buldozerele
Până la finalul lunii martie trebuie să sosească finalizarea proiectului pentru Planul Urbanistic Zonal, apoi încheierea unui litigiu cu AFC Dinamo ("Dinamo Badea"), evacuată din complex anul trecut. Apoi, zona, ce cuprinde velodromul, terenul 2 de antrenament cu iarbă, centrala (fostele sere), clădirea unde e secția de box și cea de tir poligon acoperit, să fie predată către CNI, care trebuie să realizeze studiul de prefezabilitate, respectiv de fezabilitate.
Cei de la CS Dinamo, care au emis și un termen optimist săptămâna trecută pentru GSP, mai exact vara lui 2021 ca termen de finalizare a arenei, au transmis: "Vom iniția o Hotărâre de Guvern, pentru demolarea obiectivului velodrom, în conformitate cu Legea sportului 69/2000, art. 79, alin (1^1)".
Vin cicliștii 2019
Vin buldozerele? Nuu! În acest punct, se vor ivi deja primii oponenți declarați. Cicliștii și proprietarii, care au transmis verbal că nu vor fi de acord cu uriașul șantier lângă bătătura lor. "Am vorbit cu foşti ciclişti care au făcut performanţă la nivel naţional şi internaţional. Ei se antrenează acolo şi vom acţiona imediat ce va exista o hotărâre a Guvernului privind demolarea velodromului şi construcţia noului stadion.
Înainte de a pune la pământ o bază sportivă de patrimoniu, ai obligaţia legală să vii cu un proiect realizat prin care să demonstrezi construcţia altei baze sportive, în cazul nostru un alt velodrom. Nu e vorba de asigurări, trebuie ridicat un alt velodrom şi atunci poate fi demolat cel existent, singurul din ţară", a explicat Adrian Cuculis, avocatul cicliștilor, pentru ProSport.
*Bucăți de tencuială căzute de multă vreme și neridicate de nimeni
FOTO Raed Krishan
1.100 €este prețul minim de metru pătrat construit în această zonă, dar se poate dubla în perspectiva unei proprietăți deosebite
3 este locul ocupat de zona Floreasca în clasamentul celor mai scumpe proprietăți din Capitală
18.000 de locuriar urma să aibă viitorul stadion din complexul Dinamo
"Fără stadion nou, nu vine niciun investitor niciodată la Dinamo! Păcat de suporteri, de iluziile lor. Mă întreba și amicul meu, Roland Duchatelet, de stadion, doar de stadion... Ce să-i zic? Știe cineva ceva concret?! E rușinos că un club ca Dinamo nu are un stadion modern"
Mircea Rednic, antrenor Dinamo"Pentru 2.000 de locuri în plus sau în minus, asta e problema?! Să se facă oricum, numai să se facă. Dacă nu se face, viitorul lui Dinamo e inexistent!"
Alexandru David, președinte FC Dinamo"Distrugerea Velodromului, fără ca o altă bază de acest gen să fie construită înainte de demolare, nu va fi posibilă decât prin încălcarea legii"
Adrian Cuculis, avocat
Varianta B
Un alt plan, propus verbal celor de la CS Dinamo, dar care încă nu le surâde acestora, este acela de a construi noul stadion pe suprafața ocupată acum de terenul 2, centrala și sala de box.
"Nu e vorba că ne opunem, dar cei de la CNI vor ca viitoarea arenă să fie construită pe locul velodromului. Cu dispunere pe diagonală față de cum sunt amplasate acum velodromul și terenul 2", au susținut oficialii CS Dinamo.
Acuze și frică
Reprezentanții Clubului Sportiv consideră că inițiativa viceprimarului Dan Cristian Popescu, de a lua complexul în patrimoniul Primăriei Sectorului 2, are și un substrat economic.
"Sunt și interese imobiliare la mijloc, în continuare. Această zonă a fost mereu un magnet pentru terți, fiindcă e un teren extrem de scump", au spus oficialii CS. Totuși, cadre din minister afirmă că e aproape imposibil ca terenul să fie acordat vreunei primării: "E o speță atât de delicată și toți fug de ani buni de a semna ceva, fiindcă e caz de pușcărie".