Articol de Ovidiu Minea - Publicat luni, 25 martie 2024 09:47 / Actualizat luni, 25 martie 2024 11:09
Gazeta Sporturilor v-a ținut la curent cu problemele legate de plata drepturilor de televizare pentru acest sezon. În toamna lui 2023, cluburile din Superliga au încasat prima rată în mai multe etape, după numeroase întârzieri.
Scenariul s-a perpetuat și în acest an, tranșa a doua, care trebuia achitată până pe 31 ianuarie, nefiind plătită integral nici până astăzi! La fel ca în toamna anului trecut, grupările din elita fotbalului românesc au încasat până acum mai multe „felii” din rata la care aveau dreptul, însă unele mai au de primit circa 80.000 de euro.
Rata a doua a drepturilor de televizare este de aproape 500.000 de euro, fiind egală pentru toate cluburile, doar prima rată ținând cont de clasarea din campionatul trecut.
Dosarele de licențiere trebuie depuse până duminică
Restanțele amintite au generat creșterea stării de nervozitate în rândul grupărilor afiliate LPF, mai ales că acestea trebuie să depună în această săptămână dosarul de licențiere pentru sezonul următor.
Echipele de Liga 1 pot evolua în Superliga dacă îndeplinesc cinci criterii: sportiv, infrastructură, personal și administrație, juridic, financiar. Ultimul criteriu presupune ca o formație să nu aibă restanțe la 31 decembrie 2023 sau ca acestea să fie eșalonate.
La ora actuală, multe cluburi au probleme serioase în ceea ce privește stingerea datoriilor presante de anul trecut, având nevoie disperată de bani pentru a le lichida. Drept urmare, nemulțumirile legate de neîncasarea drepturilor TV au crescut consistent.
Nu se știe nimic de rata a treia din drepturile TV!
În plus, grupările din Superliga nu știu nimic concret despre termenul la care va fi achitată a treia și ultima rată a drepturilor de televizare pentru acest sezon. Aceasta este în concordanță cu pozițiile ocupate la finalul sezonului regulat și generează pentru primele 12 clasate venituri între 70.000 și 800.000 de euro.
Supărarea șefilor din Superligă pe LPF a crescut și ca urmare a faptului că FRF a achitat recent 125.000 de euro către 20 de cluburi din România care au cele mai bune Academii, fondurile fiind venite prin intermediul UEFA. Banii au constituit un consistent balon de oxigen pentru multe grupări, care au apoi timp suficient să demonstreze că au folosit banii pentru sectorul juvenil.
Conform unor surse, LPF susține că întârzierea plăților drepturilor de televizare către cluburi e generată de faptul că deținătorul drepturilor, eAD, nu și-a îndeplinit obligațiile financiare.