Articol de Bogdan Cioara (Arad) - Publicat luni, 24 iulie 2023 11:20 / Actualizat luni, 24 iulie 2023 11:22
Suporter Club UTA, în calitate de membru în Asociația Fotbal Club UTA Arad și de entitate deținătoare a mărcilor istorice „UTA”, a emis un comunicat legat de decizia de a interzice accesul pe stadion, la masa presei, în noul sezon competițional de Superliga, pentru mai mulți jurnaliști locali, care au avut opinii împotriva conducerii echipei arădene, patronată de Alexandru Meszar.
CONTEXT:
- UTA a refuzat să-i acrediteze pe Lucian Dănilă, Giuliano Junc, Lucian Valeriu și Andrei Fuliaș, jurnaliști care lucrează în presa locală, la cele mai importante publicații din oraș, și relatează constant despre activitatea clubului.
- În semn de solidaritate cu colegii arădeni care n-au primit acreditări pentru noul sezon competițional din partea conducerii, restul colegilor de breaslă din oraș au refuzat să vină la stadion la primul meci al echipei pe teren propriu în acest sezon, 1-3 cu CFR Cluj.
- Nu doar că masa presei a rămas goală, inclusiv suporterii au luat atitudine. Ultras Arad a afișat un mesaj vehement în peluză: „Vreți să ne cenzurați în orice mod. Adevărul vă bântuie și este incomod”.
„În lumina ultimelor evenimente petrecute în jurul clubului UTA, context în care Alexandru Meszar, de la sine putere, a decis să interzică accesul mai multor jurnaliști arădeni la „masa presei”, Suporter Club UTA se alătură instituțiilor de presă, jurnaliștilor, suporterilor și tuturor celor care au luat poziție în acest sens.
Astfel, Suporter Club UTA condamnă gestul lui Alexandru Meszar de a refuza acreditarea mai multor jurnaliști pentru partidele pe care clubul UTA le va disputa pe teren propriu în sezonul 2023-2024. Acest gest al lui Alexandru Meszar este unul prin care acesta a asociat clubul UTA cu o rușine nemaiîntâlnită în România ultimelor trei decenii.
De asemenea, ne bucură și aplaudăm solidarizarea masivă a oamenilor și instituțiilor cu jurnaliștii cărora le-au fost refuzate acreditările. Aplaudăm gestul „Ultras Arad” de a solidariza cu jurnaliștii și de a transmite un mesaj ferm în acest sens.
Ne bucură faptul că inclusiv Asociația Presei Sportive din România (APSR) a condamnat aceste practici dictatoriale și menite să instaureze cenzura la masa presei de pe Arena „Francisc Neuman”. Suntem convinși că inclusiv forurile fotbalistice din România vor condamna la rândul lor aceste practici nedemne de un club ca UTA, un club de tradiție, un club nobil.
Drept urmare, Suporter Club UTA, în calitate de membru în Asociația Fotbal Club UTA Arad și de entitate deținătoare a mărcilor istorice „UTA”, solicită clubului și lui Alexandru Meszar să repare această imensă greșeală, această nedreptate față de jurnaliști și față de cititorii acestora, și să prezinte scuze public jurnaliștilor, dar și suporterilor, pentru că a pus clubul UTA într-o lumină extrem de nefavorabilă”, scrie în comunicatul suporterilor.
Suntem alături de jurnaliștii care nu au primit acreditarea pentru acest sezon la meciurile echipei UTA pentru că au îndrăznit să atragă atenția asupra batjocurii și hoției de la club! Vrem UTA liberă!
Ultras Arad II
Asociația Presei Sportive intervine în scandalul de la UTA: „Un club de tradiție reînvie cenzura în 2023. E inadmisibil!”
Asociația Presei Sportive din România a luat atitudine în urma deciziei lui Alexandru Meszar, conducătorul de la UTA, de a refuza să acrediteze mai mulți jurnaliști locali care avuseseră opinii incomode față de conducerea echipei.
În urma acestor întâmplări, Asociația Presei Sportive din România a intervenit și a emis un comunicat în care taxează „decizia evident abuzivă și discriminatorie a clubului UTA”. Și amenință cu plângeri la CNCD și alte organisme abilitate, în caz că UTA nu va reveni asupra deciziei.
În continuare, comunicatul integral al APSR:
Recent, clubul UTA Arad a refuzat să acrediteze la propriile meciuri din prima ligă patru jurnaliști din presa locală: Lucian Danilă (Special Arad), Lucian Valeriu (Critic Arad), Giuliano Junc și Andrei Fuliaș (ambii de la Arad Obiectiv).
Fără explicații, fără suport legal, fără logică. Conform celor vizați, refuzul a fost provocat de criticile pe care ei le-au adus, de-a lungul timpului, conducerii clubului. Asociația Presei Sportive este de-a dreptul revoltată că, în 2023, un club de tradiție, care se pretinde modern și civilizat, reînvie cenzura din vremuri de mult apuse.
Decizia clubului UTA este evident abuzivă și discriminatorie, un afront adus nu doar celor direct vizați, ci întregii bresle a jurnaliștilor. Niciunul dintre cei 4 colegi nu este membru al Asociației Presei Sportive, dar intervenim pentru că aici apărăm un principiu care trece dincolo de apartenențe, cotizații și legitimații. Libertatea presei este un drept fundamental în orice societate democratică, iar accesul presei la evenimente de interes public nu poate fi îngrădit.
Avem încredere că UTA va da dovadă de maturitate și de echilibru și va repara eroarea în următoarele zile. În caz contrar, Asociația Presei Sportive din România, din postura sa de apărătoare a drepturilor jurnaliștilor, se va adresa Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și altor organisme interne și internaționale.
De asemenea, solicităm public intervenția Ligii Profesioniste de Fotbal. Din postura de organizatoare a primei ligi de fotbal a României, una cu expunere din ce în ce mai mare și cu standarde în creștere, LPF trebuie să asigure accesul civilizat și neîngrădit al presei la competiție, iar jurnaliștii de sport trebuie protejați de deciziile abuzive ale cluburilor.
- CONSILIUL APSR
Mai multe știri din Liga 1:
Și-a urecheat jucătorii după 0-3 cu Rapid: „Să înțeleagă că nu pot rezolva singuri meciurile!”