FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV VIDEO Tibi Lung rememorează gafa antologică din Dinamo-Steaua și dezvăluie efectele ei ascunse: „M-a costat foarte scump”

Articol de - Publicat miercuri, 08 aprilie 2020 13:50

La 20 de ani după gafa uriașă din derbyul cu Dinamo, Tiberiu Lung a povestit momentele grele prin care a trecut: „Nu am fost bun de nimic o săptămână. Am trecut peste acea gafă, dar foarte greu”. Cum i s-a schimbat cariera după acel derby din 2000

 22 aprilie 2000. Dinamo se pregătea să câștige la pas titlul de campioană după opt ani de pauză, însă bucuria trebuia completată cu o victorie în fața marii rivale Steaua, pe care dinamoviștii nu o mai învinseseră de 9 ani. 

În minutul 28 al derbyului din Ștefan cel Mare, la scorul de 1-0 pentru Steaua, portarul Martin Tudor s-a accidentat la cap, lovit din greșeală de Belodedici, și a fost înlocuit cu rezerva Tiberiu Lung, goalkeeperul promițător adus recent de la Universitatea Craiova. Peste numai 14 minute, Lung a apărat spectaculos un penalty bătut de Lupescu și se părea că Steaua - rămasă în 10 după eliminarea lui Miu - va intra la pauză cu avantaj datorită tânărului portar de 21 de ani.   

„Greu de crezut că se poate întâmpla la un asemenea nivel așa ceva. Eroare uriașă a lui Tiberiu Lung care aduce egalarea pe tabelă. Probabil, Dinamo se aștepta să intre condusă la pauză”
- Felix Drăghici, comentatorul ProTV, în direct

EXCLUSIV VIDEO Tibi Lung rememorează gafa antologică din Dinamo-Steaua și dezvăluie efectele ei ascunse: „M-a costat foarte scump”

Petre centrează. Nu există niciun pericol evident pentru poarta Stelei

 În minutul 44, însă, s-a petrecut faza care avea să-i marcheze cariera lui Lung. La o centrare din dreapta a lui Petre, fiul lui Silviu Lung a ieșit, însă efectul l-a păcălit și portarul a scăpat balonul dincolo de linie. În ciuda altor mingi grele scoase de el după pauză, Steaua a pierdut cu 3-2, iar Tiberiu Lung a rămas în memoria fanilor drept cel care a ajutat-o, involuntar, pe Dinamo să rupă seria neagră din derbyuri. 

13 meciuriare Silviu Lung ca titular la Steaua în prima ligă, în cele trei sezoane petrecute în Ghencea

VIDEO. Tibi Lung descrie faza din Dinamo - Steaua care l-a costat atât de scump:

Tibi Lung, prea sigur de el, prea încrezător după penalty

La 20 de ani distanță de la acel moment, în direct la GSP Live, Tiberiu Lung a acceptat să rememoreze meciul și perioada grea de după: 

“Am intrat de pe bancă neîncălzit, am intrat în locul lui Martin Tudor. Am apărat penaltyul, eram sigur, mă simțeam bine. Problema era că aveam foarte mare încredere, iar la ultima fază a centrat Petre de de dreapta, a lovit-o puțin cu exteriorul, iar eu anticipasem unde o să centreze și ieșisem puțin.  

EXCLUSIV VIDEO Tibi Lung rememorează gafa antologică din Dinamo-Steaua și dezvăluie efectele ei ascunse: „M-a costat foarte scump”

Mingea centrată de Petre își schimbă direcția. Lung e prea în față și o scapă

M-a surprins mingea și am scăpat-o. A fost o neglijență a mea. O deconectare venită după penaltyul apărat și după ieșirile bune pe centrări. M-a costat destul de scump. După pauză, am avut foarte multe intervenții, dar din păcate am pierdut meciul. Portarul e cel mai expus și greșeala lui are repecusiuni asupra echipei”.  

Pe imaginile transmise de ProTV după înscrierea golului se vede cum Lung este vizibil afectat de gafă. “Nu mi-a trecut nimic prin cap atunci. Pur și simplu eram conștient că am greșit. Reacția lui Pițurcă la pauză a fost foarte ok. Mi-a zis: “E păcat de mingea aia că aia strică tot ce ai făcut bun până atunci. Dar mai e o repriză și hai să încercăm să reacționăm!”, a povestit Lung.  

- Probabil nu ți-ar fi reproșat nimeni nimic dacă nu apărai penaltyul și luai gol de la Mara, scăpat singur cu tine imediat după pauză, dar prindeai în schimb centrarea lui Petre. Adică dacă luai două goluri din trei faze în locul de unul din trei… 
- Da. Aș fi fost omul meciului! Vedeți cum e? E ca mersul pe sârmă.

 - Tatăl tău spunea într-un interviu că acea fază ți-a afectat încrederea. 
 - Cu siguranță! Și tot ce s-a scris după. S-a exagerat la un moment dat și aici nu știu cât a fost de ok.

EXCLUSIV VIDEO Tibi Lung rememorează gafa antologică din Dinamo-Steaua și dezvăluie efectele ei ascunse: „M-a costat foarte scump”

Disperarea se citește pe fața lui Tiberiu Lung, imediat după primirea golului

 - Cum s-a schimbat viața ta după?
 - Timp de o săptămână nu am mai fost bun de nimic. Aveam senzația că nu-mi mai iese nimic la antrenamente, că totul este împotriva mea. A fost foarte dificil. Simți că nu mai poți face nimic care să ajute echipa. Mă simțeam responsabil pentru că pierduserăm.

 - Cum e când citești prin presă, chiar și am acum, când o gafă de portar e descrisă drept “a comis una ca Tibi Lung”? 
- Pot scrie ca Tibi Lung, pot scrie ca De Gea... 

 - Karius a greșit în finala Ligii Campionilor… 
- Și mult mai grave. Și două. Ce, asta înseamnă că trebuie să te lași de fotbal? 

EXCLUSIV VIDEO Tibi Lung rememorează gafa antologică din Dinamo-Steaua și dezvăluie efectele ei ascunse: „M-a costat foarte scump”

- Da, dar crezi că va reuși Karius vreodată să se rupă de acele gafe din finală? 
- Urmăresc campionatul Turciei și are mari greșeli și la Beșiktaș. Câteodată, le cam leagă. Două-trei meciuri la rând. El e un portar valoros, dar te marchează gafele astea. Depinde de structura mentală a fiecăruia. 

Cum l-a ajutat Martin Tudor

Tiberiu Lung spune că el a reușit la un moment dat să treacă peste efectele psihologice ale greșelii din Ștefan cel Mare:  

“Am reușit să mă rup de acea fază. Foarte greu, dar am reușit. Foarte importanți au fost cei de lângă mine. Colegii au fost băieți admirabili, mă luau cu ei. Nu m-au respins și nu m-au văzut ca un paria. Tudorică (n.red. - Martin Tudor, decedat săptămâna trecută), Dumnezeu să-l ierte, a fost un băiat minunat cu mine”. 

După gafa din derby, Lung a mers la echipa de rezerve și a mai prins câteodată banca la meciurile primei echipe. A revenit într-un meci cu Dinamo Kiev, peste 6 luni, a apărat bine, dar rezultatele Stelei începuseră să scârțâie. În 2004, a plecat în liga a doua la Pandurii, deși avea doar 25 de ani. 

 „L-am avut pe Hizo antrenor la Pandurii, dar nu vreau să vorbesc foarte mult despre el, nu-mi face plăcere. Sunt oameni de care îți amintești cu plăcere și alții de care nu. Hizo era un tip care intra repede în conflict cu jucătorii, se debarasa repede de ei. Nu mai vreau să vorbesc despre asta. Am avut o opinie divergentă și am preferat să mă duc la Minerul Motru”
- Tiberiu Lung, la GSP Live 

EXCLUSIV VIDEO Tibi Lung rememorează gafa antologică din Dinamo-Steaua și dezvăluie efectele ei ascunse: „M-a costat foarte scump”

Tiberiu Lung a debutat la națională în 1999. Un an mai târziu a comis greșeala din derby

Cariera lui a continuat în Cipru și s-a terminat în Africa de Sud, după o accidentare care i-a produs o dublă hernie de disc. Pentru scurtă vreme, nu-și mai simțea piciorul drept, iar doctorii l-au avertizat în privința riscurilor. Operat la Cluj cu ajutorul lui Iuliu Mureșan și Arpad Paszkany, Lung a decis să se retragă și să se apuce de antrenorat.  

Actualmente antrenor cu portarii la Csikszereda, în liga a doua, fratele mai mare al lui Silviu Lung jr. crede că altfel ar fi arătat cariera sa fără gafa care a rescris istoria derbyurilor Dinamo - Steaua:  “Probabil că aș fi avut altă carieră dacă nu exista acea greșeală. Oamenii și-au pierdut încrederea în mine”.

Lumea nu e interesată de paradele tale sau de intervențiile extraordinare. Toată lumea ține minte când îți trece mingea pe sub picior, când o scapi din mână. Sunt lucruri normale în viață. Fac parte din fotbal și greșelile și reușitele. Pentru asta e fotbalul frumos și de aceea îmi lipsește atât de mult 
- Tiberiu Lung, la GSP Live 

Ce spune despre gafele tatălui său, Silviu Lung, din 1993

“Lui tata i-aș reproșa la Kosice două goluri din lovituri libere, au fost pe colțul lui. Celelalte goluri au fost, însă, doar din poziție de singur cu portarul. Tata a avut ghinionul să fie acolo în acea zi. Avea o vârstă și era deja contestat de foarte mulți. Nu poți da vina pe un om pentru tot, iar el din bun simț nu a răspuns niciodată. Nu s-a apărat” 
- Tiberiu Lung, despre meciul Cehoslovacia - România 5-2 din preliminariile CM’94

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (20)
1581870215401957
Andronic Popovici  •  09 Aprilie 2020, 09:00

imi plac astfel de comentarii la subiect argumentat si cu ff mult bun simt de ambele parti ,sigur sunt mai vechio ,cu toate ca si in vremurile noastre avem tineri educati cu mult bun simt si bine pregatiti ,nu numai manelisti ,asta e lume lume

vlad.dracul.
vlad.dracul.  •  08 Aprilie 2020, 23:10
Postat de vlad.dracul. pe 08 Aprilie 2020, 22:58

Dacă vrei neapărat, putem discuta la nesfârşit (sincer, n-am altceva mai bun de făcut în seara asta), fiecare cu argumentele sale, despre tot felu' de lucruri legate de cariera lui Lung în particular şi despre fotbalul românesc în general. N-am zis nicăieri că Lung, Moraru şi Iordache erau portari de acelaşi profil, nu-i asta discuţia. Nu facem clasamente (sau cel puţin nu-i în intenţia mea să fac) defalcate în legătură cu tot felu' de criterii, precum viteză de reacţie, reflexe, joc pe linia porţii, detentă, ieşiri pe centrări, plasament, priză la minge etc. etc. Ne referim într-un mod general care-a fost cel mai bun dintre cei buni (asta ca să folosesc o expresie din vremea respectivă). Cel mai bun din punctul fiecăruia de vedere, fireşte, nu putem fi toţi la fel (ba chiar ar fi extraordinar de plictisitor să fim). Dar ca să revin la celălalt reproş fotbalistic care i se pune în cârcă (nedrept, aş zice, privind întreaga lui carieră în ansamblu), meciul cu Irlanda, din Optimile Italiei Novanta. A fost singura dată când l-am văzut încasându-le pe toate la penalty-uri, dacă am avea nişte jurnalişti sportivi adevăraţi i-aş ruga să caute în statistici şi să mă contrazică dacă greşesc, Lung apăra ÎNTOTDEAUNA cel puţin o lovitură de departajare din seriile de 5. Chiar dacă echipa nu se califica mereu, el SIGUR scotea una. N-a fost deloc cazul la Genoa, unde a fost doar o singură dată foarte aproape (la şutul lui Cascarino).

Revăzând (cu deosebită neplăcere, tre' să mărturisesc) momentele respective zilele trecute pe TVR 1, aş putea aduce în apărarea lui argumentul că el a plonjat "logic" (adică dacă executantul era stângaci, el sărea în stânga lui, statistic acolo sunt şansele cele mai mari să se bată, dacă era dreptaci, viceversa), a "mers la sigur", cum se spune, da' ai *** irlandezi vicleni au tras tot invers, pe şmecherie, de parcă erau mioritici. Sau au dat pe sus, lovituri imparabile. A fost o foarte mare dezamăgire meciul ăla, tre' să recunosc, dac-ar fi apărat Păsărilă ca de obicei la loviturile de departajare cu siguranţă n-am mai fi avut subiectul ăsta de conversaţie, el era unanim declarat cel mai bun portar român din toate timpurile. Şi nu, nu mă dau ştiutor în fotbal, dar pot face diferenţa dintre o optime şi un sfert de finală la un CM, în plus am precizat într-o postare anterioară că lui Silviu Lung i-a luat ceva vreme până să se impună ca titular. Însă dup-aia nu l-a mai scos nimeni din poartă, în afară de accidentări. Dar probabil că te obosesc cuvintele scrise, dacă-s mai multe adunate la un loc, aşa că... cine-s eu să te condamn...?!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

vlad.dracul.
vlad.dracul.  •  08 Aprilie 2020, 22:58
Postat de gikiewicz93500 pe 08 Aprilie 2020, 22:03

hai ca m-ai omorat cu silvica al tau, insa, tu chiar n-ai realizat un lucru, mai ales ca te lauzi ca i-ai vazut pe viu si la tv. pe amandoi? tete, ca si iordache , erau portari de reflex, lung era mai organizat si-si organiza fundasii din fata astfel incat sa-si faca viata mai usoara. nu vreau sa-i dau in cap cum s-ar zice, dar iti dau exemplu de 2 meciuri unde totul a depins de el si anume sfertul cu irlanda de la CM din 90, unde, spre deosebire de bonner, portarul irlandez, care a intuit toate colturile unde au executat ai nostri, el n-a f0st pe nicio minge la loviturile de departajare, iar al doilea meci, unde nu-l pot invinovati foarte tare fiindca acolo a fost un cumul de vinovatii, incepand cu dinu cornel, care stia ca totusi are o varsta si de obicei juca cu stelea, apoi apararea care a fost visatoare si a facut faulturile alea in preajma careului, e meciul de la kosice, unde si-a luat ,asa cum a mentionat si fi-su golurile din lovitura libera fix pe coltul lui. si vezi ca nici pe vremea lui valentin stanescu, pana sa fie demis, nu era la nationala lung, titulari erau iordache sau cristian de la fc arges, asta daca tot te dai stiutor in fotbal.

Dacă vrei neapărat, putem discuta la nesfârşit (sincer, n-am altceva mai bun de făcut în seara asta), fiecare cu argumentele sale, despre tot felu' de lucruri legate de cariera lui Lung în particular şi despre fotbalul românesc în general. N-am zis nicăieri că Lung, Moraru şi Iordache erau portari de acelaşi profil, nu-i asta discuţia. Nu facem clasamente (sau cel puţin nu-i în intenţia mea să fac) defalcate în legătură cu tot felu' de criterii, precum viteză de reacţie, reflexe, joc pe linia porţii, detentă, ieşiri pe centrări, plasament, priză la minge etc. etc. Ne referim într-un mod general care-a fost cel mai bun dintre cei buni (asta ca să folosesc o expresie din vremea respectivă). Cel mai bun din punctul fiecăruia de vedere, fireşte, nu putem fi toţi la fel (ba chiar ar fi extraordinar de plictisitor să fim). Dar ca să revin la celălalt reproş fotbalistic care i se pune în cârcă (nedrept, aş zice, privind întreaga lui carieră în ansamblu), meciul cu Irlanda, din Optimile Italiei Novanta. A fost singura dată când l-am văzut încasându-le pe toate la penalty-uri, dacă am avea nişte jurnalişti sportivi adevăraţi i-aş ruga să caute în statistici şi să mă contrazică dacă greşesc, Lung apăra ÎNTOTDEAUNA cel puţin o lovitură de departajare din seriile de 5. Chiar dacă echipa nu se califica mereu, el SIGUR scotea una. N-a fost deloc cazul la Genoa, unde a fost doar o singură dată foarte aproape (la şutul lui Cascarino).

Vezi toate comentariile (20)
Comentează