Articol de Dan Udrea - Publicat miercuri, 24 februarie 2010 00:00
Jandarmeria a dat verdictul în privinţa topului celor mai răi suporteri din Liga I. Din 2007, de cînd a intrat în vigoare "Legea Dragomir", cei mai mulţi fani cărora le-a fost blocat accesul pe stadioane sînt cei ai Timişoarei, urmaţi de susţinătorii Stelei
La cererea GSP, Jandarmeria a oferit datele oficiale la zi în ceea ce priveşte situaţia tuturor persoanelor interzise pe stadioanele din România. "Din momentul în care a intrat în vigoare Legea nr. 4, Legea Dragomir, în 2007, avem 410 persoane interzise pe stadioane. Cred că toate sînt de la meciurile de fotbal şi nu de la alte competiţii sportive, aici incluzînd şi meciurile din ligile inferioare şi cele ale echipei naţionale" a fost concluzia lui Aurel Moise, directorul Direcţiei de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Jandarmerie.
56 de interzişi în Ghencea
Echipa cu cei mai mulţi susţinători interzişi e Poli Timişoara, cu peste 15 la sută din totalul interzişilor, mai precis 67 de fani! Nu mai puţin de 62 dintre ei au fost "banaţi" pe stadioane în urma finalei Cupei României din vara trecută, cînd galeria bănăţenilor a invadat terenul în finalul partidei.
Următoarele locuri pe podium sînt ocupate de Steaua şi Rapid, cei din Ghencea avînd 56 de suporteri, iar Rapid 38. Interesant e faptul că în prima jumătate a topului actualelor echipe din Liga I se clasează şi două grupări mici, Poli Iaşi şi FC Vaslui, care împreună au mai mulţi fani interzişi decît Rapid. La polul opus, o singură echipă nu are nici un suporter interzis, e vorba de Ceahlăul Piatra-Neamţ, promovată în Liga I în vara trecută.
Dinamo, cel mai amendat club
În privinţa cluburilor care au primit cele mai mari amenzi din partea Jandarmeriei, primul e Dinamo, urmat de Steaua şi Rapid, iar pe locul 4 apare Federaţia Română de Fotbal pentru meciurile tuturor echipelor naţionale pe care le are în subordine.
"O persoană care comite fapte penalizate de lege la un meci de handbal, să zicem, va fi interzisă doar pentru meciurile de handbal, dar are acces la alte competiţii, gen fotbal sau baschet"
Aurel Moise, directorul Direcţiei de Ordine şi Siguranţă Publică Jandarmerie
La secţie în timpul meciurilor?
Legea Dragomir ar putea suferi modificări în perioada următoare. Unul dintre cele mai importante amendamente ar fi că cei interzişi ar urma să se prezinte, obligatoriu, la secţia de poliţie în timpul partidelor echipei favorite. În momentul de faţă, această propunere se află încă în discuţia Comisiei de Învăţămînt din Senat, însă cei de la Jandarmerie susţin că sînt şanse mari să fie adoptată.
"Dacă ar fi să decid eu, nu le-aş permite celor interzişi să vadă meciul la secţie, ci aş face cu ei educaţie civică, au mare nevoie de aşa ceva"
Aurel Moise, directorul Direcţiei de Ordine şi Siguranţă publică Jandarmerie
Cum arată clasamentul Ligii I al interzişilor
Poziţie Echipă Număr de fani interzişi
1. Poli Timişoara 67
2. Steaua 56
3. Rapid 38
4. U Craiova 31
5. Dinamo 29
6. Poli Iaşi 24
7. FC Vaslui 18
8. CFR Cluj 11
9. Gloria Bistriţa 10
10. Pandurii 8
11. Oţelul 4
12-13. FC Braşov 2
Unirea Alba Iulia 2
14-16. Inter. Curtea de Argeş 1
Gaz Metan 1
Unirea Urziceni 1
17. Astra 1
18. Ceahlăul 0
2.500 de suporteri a interzis Steaua în toamnă din cauza scandărilor şi protestelor la adresa conducerii echipei
Top fani interzişi în urma meciurilor internaţionale
1. Steaua 8
2. Dinamo 7
3-4. CFR 1
FC Vaslui 1
34 de suporteri interzişi din totalul de 410 au fost descoperiţi de Jandarmerie că au încălcat restricţia şi ei riscă să facă închisoare
Pentru ce eşti interzis pe stadioane
- invadarea terenului de joc
- escaladarea gardului care desparte tribunele de gazon
- folosirea sau încercarea de a introduce în stadion materiale pirotehnice
- afişarea unor bannere sau scandarea unor lozinci xenofobe ori rasiste
- refuzul de a prezenta documentele de acces la meci sau actele de identitate