Articol de GSP - Publicat joi, 07 februarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 06 februarie 2013 23:15
Steaua şi-a testat "copiii" în Turcia. Concluzia: clubul care n-a mai produs nici un fotbalist foarte bun de la Dan Petrescu şi Ilie Dumitrescu tot nu are nici o soluţie provenită de la juniori
Marco van Basten, Marc Overmars, Dennis Bergkamp, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Edwin van der Sar. Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu. Scorul, 7 olandezi la 2 români, nu e exact fiindcă batavii pomeniţi înseamnă doar cîteva nume care-ţi vin repede în minte atunci cînd vrei să te gîndeşti la fotbalişti pe care Ajax i-a lansat la un nivel extraordinar. La Steaua, cifra 2 reflectă fidel cîţi jucători foarte buni a produs clubul din Ghencea în ultimii 25 de ani. De la Petrescu şi Dumitrescu, nici un junior roş-albastru nu s-a mai transformat într-un fotbalist de top. Raportul e şi mai clar în favoarea olandezilor privind formaţiile actuale. A "lăncierilor" e construită aproape integral din jucători tineri şi foarte tineri, a "militarilor" e constituită din oameni experimentaţi, aproape cu toţii achiziţionaţi de la alte cluburi.
Fischer e vedetă, Roşu e inutil
Printre cei mai importanţi oameni ai lui Ajax e Viktor Fischer, o extremă daneză de 18 ani. Joacă atacant stînga la roş-albi şi e printre "sperietorile" cu care vine Frank de Boer. Are 6 goluri în 12 meciuri jucate în prima ligă olandeză şi a debutat deja în "naţionala" mare a Danemarcei. Reghecampf are în lot un singur om de vîrsta lui Fischer, pe Iulian Roşu. Fiindcă nu-l consideră pregătit să facă parte din echipa mare, antrenorul l-a luat pe mijlocaşul ofensiv de 18 ani în ambele cantonamente din iarna asta, dar l-a folosit foarte puţin.
Avantajat de absenţele numeroase, Roşu a prins marţi seară 20 de minute din jocul cu Mlada Boleslav (0-1) şi a confirmat că antrenorul are dreptate să nu mizeze pe el. Firav, lent în execuţii şi complet dezorientat pe teren, Iulian arăta clar că nu era de nivelul celorlalţi fotbalişti de pe gazon.
E mai tînăr şi înscrie mai mult ca vîrful Stelei!
Tot problemele de lot l-au obligat pe Reghe să mai forţeze şi alţi tineri în afara lui Roşu. "Tineri", aşa cum e înţeles în România termenul atunci cînd se face referire la fotbalişti. Lucian Filip are 22 de ani şi a strîns pînă acum numai 11 meciuri în tricoul primei formaţii a Stelei. Foarte bun la Chiajna în sezonul trecut, el e "paralizat" de emoţii din momentul în care a revenit în Ghencea şi insistenţele antrenorului nu-l scapă de trac. Mai mic cu un an decît el e Ionuţ Năstăsie.
Extremă dreapta şi fost căpitan al "naţionalei" de juniori, acesta are şanse infime să prindă minute şi în campionat. Testat în pregătire, a "demonstrat" că mai mult strică jocul decît să contribuie cu ceva. La Ajax există Eriksen, tot danez, ca şi Fischer. E mai mic cu un an decît Năstăsie şi cu doi decît Filip. E deja un ministar al continentului, ofertat de cluburi mai importante, şi a participat cu "naţionala" la Euro, unde a fost titular. La 20 de ani, mijlocaşul central are 96 de meciuri şi 19 goluri în prima ligă din Olanda! Cu 7 goluri peste cîte a marcat Nikolici (22 de ani) în toată cariera lui de profesionist!
Puşcaş i-a distrat
În afară de Filip, Roşu, Năstăsie şi Nikolici, Reghecampf a mai testat un puşti în amicalul cu Mlada, pe Cristian Puşcaş (19 ani). Stoper, acesta se află în lotul echipei mari din mandatul lui Ilie Stan. Contra cehilor a prins ultimul sfert de oră, în locul lui Doru Bratu, şi a produs faza meciului: un fault de liga a patra, săritură din faţă, cu ambele picioare pe tibia adversarului. Banca Stelei a fost şocată de intervenţie, dar toţi l-au încurajat zîmbind, mulţumiţi de agresivitate: "Bravo, bine, Puşchi!". Numai că arbitrul l-a eliminat şi din lovitura liberă, cehii au cîştigat. La Ajax există un corespondent al lui Puşcaş: Van Rhijn e mai "bătrîn" cu doi ani şi are 33 de jocuri la club plus 5 pentru "Portocala mecanică".
De patru ori peste Becali
Steaua a renunţat acum doi ani la Academia de juniori căreia îi pusese bazele. Năstăsie, Filip, Roşu, Puşcaş sînt ultimele nume rămase din proiectul despre care Becali credea că va produce un "11" exclusiv din laboratorul propriu. Dar costurile relativ mari, în jur de un milion de euro anual, l-au determinat pe patron să reducă sistemul de tineret la numai cinci grupe de copii, limita minimă pe care o impune regulamentul LPF. Ajax consumă mai mult de 4 milioane de euro pe an cu Centrul de tineret.
1986 e anul în care a debutat Ilie Dumitrescu la Steaua, ultimul fotbalist de clasă pe care l-a produs clubul din Ghencea. Dan Petrescu apăruse cu un an înainte