Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 27 octombrie 2023 15:58 / Actualizat vineri, 27 octombrie 2023 16:11
Rapid, CFR Cluj și Farul au aderat la TransferRoom, o platformă de mercato din care fac parte peste 700 de cluburi, inclusiv toate din primele două ligi engleze. Jucătorii își pot alege online agenții, iar cluburile și impresarii au acces la profilurile fotbaliștilor ca într-un joc de calculator.
S-au dus vremurile în care agenții le ascundeau jucătorilor unele oferte ca să-i direcționeze către cluburi pe care le agreau ei. Tot mai multe transferuri vor fi realizate la vedere, inclusiv ofertele vor fi publice, fotbaliștii le vor vedea fără să mai aibă nevoie să fie anunțați de către impresari.
Trei cluburi din România au devenit membre ale TransferRoom, o piață online de jucători.
În platforma aceasta sunt înscrise echipe, fotbaliști, impresari. Există peste 700 de formații, printre care sunt și toate din primele două ligi engleze, Premier League și Championship.
Selecție ca în joc
Principala trăsătură, un avantaj pentru majoritatea celor implicați în fotbal și un dezavantaj pentru aceia care ar vrea să ascundă ceva, e transparența. Fiecare mutare din piața online e vizibilă.
Un jucător din România poate să-și aleagă din listă un impresar polonez, să spunem, dacă el crede că așa ar putea să prindă un transfer în Polonia.
Platforma e convenabilă mai ales pentru fotbaliști, însă va fi în curând utilizată și de către manageri, directori sportivi ca într-un Football Manager în care există oameni reali, nu e doar o simulare din calculator.
Vor fi importate datele din WyScout ale jucătorilor, iar conducătorii cluburilor și agenții vor avea acces la ele, pe lângă alte informații despre indivizi. Vârsta, înălțimea, greutatea, abilitățile tehnice, fizice le vor fi la îndemână celor care vor căuta achiziții.
Nu mai merge cu fast-forward
Fotbaliștii care nu au agenți sau lucrează cu impresari în care nu au o încredere deplină pot să-și facă reclamă singuri în TransferRoom, să posteze informații despre ei și rezumate, faze relevante din meciuri.
Nu se mai poate trișa ca în anii \'90, atunci când Ioan Becali le trimitea cluburilor casete cu jucători români pe care voia să-i vândă. Pe bandă, imaginile erau modificate, date pe repede înainte.
Ionuț Luțu a fost personaj într-un astfel de „film fast-forward”.
„HagiLuțu" a povestit într-un interviu din Gazetă cum a rămas blocat Fatih Terim după ce l-a evaluat în câteva antrenamente: „Mi-a zis Terim «Băi băiatule, dar tu nu ești ăla de pe casete! Nu ai viteza aia». «Păi, cum să fiu ăla? Că acolo erau date imaginile pe repede-nainte!»".
În trecut știau doar impresarii adevărul
Jucătorii vechi aflau despre oferte de la agenți. Dacă aflau! Iar impresarii aveau grijă să le transmită doar informațiile convenabile, astfel încât să-i conducă spre un anumit club. Viorel Moldovan a semnat cu Coventry, din Premier League, apoi a trecut la Fenerbahce pe parcursul aceluiași sezon, dezamăgit fiind că în Anglia nu juca îndeajuns de mult.
Moldovan a povestit, tot într-un interviu din Gazetă, că el a aflat ulterior despre oferte cu mult mai bune pe care le avusese în momentul în care plecase de la Grasshopper și apoi și la plecarea de la Coventry. Doar că lui Ioan Becali i-a convenit să-l ducă la Fenerbahce, unde comisionul pentru agent era cel mai bun.
Moldovan a fost bun și la Fenerbahce, a jucat doi ani, 53 de meciuri și 33 de goluri în liga turcă.
VIDEO Antrenorul care a cedat în mijlocul vestiarului și-a făcut o criză de nervi: „Spuneți-le impresarilor să nu mă mai sune! Nu mă interesează cine joacă, cine nu joacă”
Citește și:
Ioan Ovidiu Sabău s-a „autodenunțat” după remiza cu Sepsi: „E adevărat că sunt pisălog”