Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 11 noiembrie 2022 07:44 / Actualizat vineri, 11 noiembrie 2022 08:59
Există cluburi din Superligă care au întârziat deja achitarea salariilor, în condițiile în care ele vor primi următoarea tranșă din drepturile TV abia în februarie, iar până atunci nu mai au alte surse de venituri. CS Mioveni nu a mai plătit de trei luni, la Petrolul sunt două luni restante. Hermannstadt ajunsese cu salariile la zi, dar nu mai are bani!
Scenariul din sezonul trecut, cu două cluburi condamnate să retrogradeze cu multă vreme înainte de sfârșitul campionatului, poate fi repetat în ediția aceasta, chiar dacă până acum a fost liniște, nici o formație nu a arătat că ar suferi îngrozitor.
CS Mioveni, Petrolul și Hermannstadt sunt în prag de colaps
Dar sunt echipe care au acumulat deja datorii și le va fi greu să ajungă cu plățile la zi, pentru că ele nu au nici bani, nici surse clare de venituri. Cele mai mari probleme sunt la Mioveni, argeșenii nu au achitat salariile de trei luni.
Impasul e unul ciudat, dat fiind faptul că Miovenii au fost stabili financiar în anii în care s-au aflat în liga a doua și au ajuns să sufere acum, când veniturile societății sunt mai mari, cu drepturi TV și cu vânzarea lui Bogdan Rusu la FCSB, un fotbalist în schimbul căruia au încasat 200.000 de euro.
Hermannstadt, locul 5 din Liga 1, ajunsese la un moment dat cu salariile plătite la zi. Între timp, s-a făcut o lună de când nu au mai plătit nici sibienii. Clubul nu le-a achitat jucătorilor nici până acum bonusurile pentru promovarea în prima ligă, o performanță realizată în mai!
Haos din nou?
În aceeași situație se găsește o altă nou-promovată, Petrolul, locul 6 din Liga 1, tot cu primele de promovare neplătite. Ploieștenii au și salariile restante de două luni și vor ajunge în curând la trei luni datorate.
Condițiile economice ale acestor clubului nu vor fi ameliorate în curând, ele se vor înrăutăți, pentru că sunt societăți care nu urmează să încaseze sume relevante imediat. Următoarea tranșă din drepturile TV va fi achitată către echipe în februarie și abia atunci ar mai putea fi plătite salarii.
Mioveni, Petrolul și Hermannstadt sunt cluburile cele mai suferinde, aflate în cel mai mare pericol să ajungă în scenariul în care s-au aflat Gaz Metan și Clinceni în sezonul trecut.
Medieșenii și ilfovenii au reușit să încheie sezonul doar pentru că Liga Profesionistă i-a ajutat să termine competiția pentru a nu scădea numărul meciurilor, ceea ce ar fi dus la diminuarea sumei din drepturile TV. Cele două formații au stricat, oricum, competiția, pentru că au pierdut încontinuu meciurile din momentul în care au rămas fără bani, fără jucători
Președinte Petrlolul: „Cerșim în stânga și-n dreapta”
Costel Lazăr, președintele de la Petrolul, a confirmat și în declarațiile publice existența problemelor economice grave, după o perioadă în care conducerea „lupilor” a căutat să afișeze o aparentă liniște:
„Ne ajută doar sponsorii, sunt foarte dezamăgit. Petrolul este echipa orașului, a tuturor prahovenilor, dar nimeni nu face nimic ca să sprijine clubul.
Le mulțumesc jucătorilor pentru caracterul de care dau dovadă acum, când traversăm momente foarte dificile din punct de vedere financiar. Să ajungi să cerșești bani în stânga și-n dreapta, să iei împrumuturi... Nu se poate, domnilor!”.
Am avut palpitații spre finalul meciului cu UTA, mă consum ca să salvez clubul, am ajuns să iau împrumuturi și în nume personal. Mă dezamăgește atitudinea autorităților locale, care sunt indiferente. E un mare păcat să ne batem joc de echipa aceasta. Din punctul meu de vedere, asta se întâmplă cu Petrolul, e o bătaie de joc!.
- Costel Lazăr, președintele Petrolului
Au promis, n-au rezolvat nimic
Federația și Liga Profesionistă au anunțat în perioada în care Gaz Metan și Clinceni doar se plimbau prin campionat și pierdeau încontinuu că aveau de gând să studieze soluții pentru a evita repetarea unor asemenea situații în care un club sau mai multe stricau competiția.
După ce a fost încheiat sezonul, FRF și LPF s-au relaxat, nu au mai modificat nimic în regulamente astfel încât să controleze mai strict economia cluburilor și să nu le mai permită să se îndatoreze încât să-și pună existența în pericol.
Petrolul nu e finanțat de autoritățile locale și nici nu are acționari care să alimenteze contul clubului. Principalul susținător din anii în care echipa s-a aflat în ligile inferioare, Veolia, s-a retras de un an și jumătate. Clubul a mai falimentat o dată, în 2016, și a repornit din liga a patra.