FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Căpitanul Stelei '86, Tudorel Stoica, suprinde: „N-a fost cea mai bună echipă!” » Pe cine vede egalul lui Giggs: „Nu-i lipsea nimic”

Tudorel Stoica, în duel cu Mircea Rednuc +18   FOTO
Tudorel Stoica, în duel cu Mircea Rednuc

Articol de , , - Publicat vineri, 22 mai 2020 18:00

Tudorel Stoica, liderul Stelei în anii '80, crede că generația în care a ajuns el, în 1975, avea fotbaliști cu mult mai valoroși decât campionii Europei din '86.

Cea mai tare trupă din istoria fotbalului românesc nu conținea jucătorii cei mai buni, existaseră alții și mai buni cu 10 ani înainte ca Steaua să triumfe la Sevilla, în finala Cupei Campionilor Europeni. Cum e posibilă o asemenea concluzie? Comparația îi aparține unui om care a făcut parte din ambele generații, deci e capabil să analizeze din experiență valoarea fotbaliștilor alături de care a jucat.

„În 86 nu existau ca Marcel și ca Liță!"

Tudorel Stoica a ajuns în Ghencea în 1975, de la FCM Galați, și a rămas în roșu și albastru până în 1989. În a doua jumătate a anilor '80, în perioada de glorie maximă a "militarilor", mijlocașul Stoica era căpitan și influența enorm jocul și atmosfera din echipă. În ciuda acestui statut special, el laudă mai mult o formație mai veche, pe care o consideră superioară față de aceea pe care o conducea de pe teren.

Căpitanul Stelei '86, Tudorel Stoica, suprinde: „N-a fost cea mai bună echipă!” » Pe cine vede egalul lui Giggs: „Nu-i lipsea nimic”

„Steaua în care am ajuns eu, când am venit de la Galați, avea fotbaliști cu mult mai buni decât erau aceia din '86! Mă gândesc numai la patru nume: Marcel Răducanu, Liță Dumitru, Iordănescu, Sameș. Care erau jucătorii la fel de buni ca ei în '86?!". De când a ajuns Tudorel la Steaua și până în finalul anilor '70, echipa a fost campioană de două ori, dar nu a bifat vreun succes european. Cum e posibil ca el să o considere mai bună, ignorând rezultatele? 

„Formula din '86 funcționa mai bine ca echipă, exista un grup foarte unit și Ienei ne transmisese încrederea că eram capabili să câștigăm împotriva oricui, inclusiv în cupele europene. Analizați individ cu individ, fotbaliștii din anii '70 erau mai buni" este explicația pe care o dă fostul mijlocaș.

„Costică Zamfir nu era cu nimic mai prejos decât Giggs!"

Concluziile surprinzătoare la care a ajuns Stoica sunt confirmate de o glorie stelistă care nu a prins, în activitate, nici anii '70, nici anii grozavi '85-'87. Ilie Dumitrescu a apărut mai târziu în echipa „militarilor", dar a crescut, ca suporter, cu generațiile pe care le compară Tudorel.

Și el e convins că jucătorii mai vechi aveau mai mult talent, chiar dacă nu produceau rezultate la fel de bune. „În afara numelor pe care le-a pomenit Tudorel, în trupa din anii '70 mai exista și Costică Zamfir. Era o extremă stânga formidabilă, Giggs n-a fost cu nimic mai bun! Gândiți-vă la calitățile pe care le avea Giggs și imaginați-vă că lui Costică Zamfir nu-i lipsea nici una! Aaa, că se antrena doar o dată, de două ori pe săptămână, asta e altceva... Erau alte vremuri. În anii '80 se ajunsese la o concurență mai mare în campionat, la o organizare mai bună, de aceea rezultatele au fost mai bune. Dar fotbaliștii mai valoroși existaseră în trecut". 

„Știu că pare ciudat când spun că erau fotbaliști mai buni în trecut. Pregătirea, organizarea superioare și încrederea mai mare au adus rezultatele din anii '80. Se discută de obicei doar despre Cupa Campionilor, dar nu uitați de Supercupa Europei! Bayern Munchen abia a câștigat recent trofeul acesta și a făcut o mare sărbătoare!"
Tudorel Stoica

VIDEO. Mircea Lucescu: "Despre Valentin, doar de bine! Prietenia noastră s-a mai răcit când rivalitatea Steaua - Dinamo a explodat"

STEAUA '75-'79

Performanțe pe plan intern:

  • două titluri de campioană
  •  două Cupe ale României

Performanțe în Europa:

  • Nu a realizat nimic important
  • în 76-77, a fost eliminată în turul 1 al Cupei Campionilor de FC Bruges, 1-2 și 1-1
  • în 77-78, a pierdut în primul tur al Cupei UEFA cu FC Barcelona, cu un neverosimil scor general de 2-8. A fost meciul care a prilejuit duelul dintre Liță Dumitru și Johan Cruyff. Liță a spus ulterior, după ce s-a retras din fotbal, că "Johan Cruyff e cel mai mare fotbalist împotriva căruia am evoluat vreodată"

0echipe a eliminat Steaua în cupele europene în a doua jumătate a anilor 70

Echipa tip: Vasile V. Iordache - Anghelini, Sameș, Agiu, Vigu - Liță Dumitru, T. Stoica, Ion Ion - Marcel Răducanu, Iordănescu, C. Zamfir

Rezerve: D. Moraru, Fl. Marin, Zahiu, Troi, V. Năstase, Aelenei

 

Interviu EVENIMENT cu Mircea Lucescu! Totul despre Steaua, Dinamo și cea mai tare perioadă a fotbalului românesc: „Ce adversare a avut Craiova! Nu Kuusysi, nu Vejle, nu Honved!”

STEAUA '85-'89

Performanțe pe plan intern:

  • 4 titluri consecutive
  •  2 Cupe ale României

Performanțe în Europa:

  • a câștigat Cupa Campionilor în 1986
  • a cucerit și Supercupa în 1987
  • a disputat finala CCE în 1989, împotriva marelui AC Milan, una dintre cele mai bune echipe din istoria fotbalului. Italienii au câștigat cu 4-0, cu "duble" Gullit și Van Basten
  • a ajuns până în semifinalele CCE în 1988, eliminată de Benfica

11 echipea eliminat Steaua, în dublă manșă, în a doua jumătate a anilor '80 și a pierdut doar două "duble": Anderlecht (1986) și Benfica (1988)

Echipa tip: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - Hagi, T. Stoica, Boloni, Majearu - Lăcătuș, Pițurcă

Rezerve: Stângaciu, D. Petrescu, L. Bălan, Balint, Rotariu, I. Dumitrescu

VIDEO. Mircea Lucescu: "Steaua - Dinamo din anii '80 era o confruntare între ministere.

Ienei a antrenat în ambele perioade

Un numitor comun al celor două echipe, în afara lui Tudorel Stoica, s-a numit Emeric Ienei. A fost antrenor în ambele perioade. Mai întâi între '75 și '78, apoi în 85-86. Ulterior, echipa a fost preluată de Iordănescu, care a antrenat-o până în vara lui 1990. În schimb, în 1978-1979, tehncian a fost Gheorghe Constantin, care s-a clasat pe locul 3, după FC Argeș și Dinamo, dar a câștigat Cupa, 3-0 în finală cu Sportul

„Marcel a fost idolul copilăriei mele"

Ilie Dumitrescu povestește că a avut, ca fan al Stelei, un model din generația anterioară aceleia care a câștigat Cupa Campionilor: „Marcel Răducanu a fost idolul meu. Urmăream cu sufletul la gură fiecare fază în care mingea ajungea la el, îmi plăcea tot ce făcea, cum dribla, cum îi întorcea pe toți de câte două, trei ori... Marcel rămânea singur cu portarul și nu marca simplu, întâi îl dribla și pe portar și abia apoi dădea gol!". Răducanu a jucat la Steaua din 1972 până în 1981, când a fugit în Germania. Acolo a jucat 6 ani pentru Dortmund, apoi a mai bifat două sezoane în Elveția, la FC Zurich, de unde s-a retras în 1990.

 

În Ancheta Gazetei, scorul e 2-2

Fiecare dintre generațiile pe care le compară Tudorel Stoica și Ilie Dumitrescu a câștigat câte două premii în Ancheta Gazetei pentru desemnarea celui mai bun fotbalist al anului. Între 1975 și 1979, Liță Dumitru și Sameș au obținut premiul. Liță în '75, Sameș în '79. Din trupa viitoare, Duckadam a câștigat în 1986, în anul în care apărase patru penalty-uri în finala cu Barcelona și hotărâse, astfel, soarta finalei CCE, iar Hagi a cucerit trofeul în 1987, după ce înscrisese în Supercupa Europei, 1-0 cu Dinamo Kiev.

Tot el l-a provocat și pe Lucescu

Stoica a mai avut o comparație controversată, care l-a atras în dezbatere și pe Mircea Lucescu, pe lângă fotbaliști din anii '80: nu Steaua, ci Dinamo ar fi fost echipa mai influentă și mai ajutată în culise în urmă cu 35 de ani. „Valentin ne-a ajutat, da, însă implicarea lui a urmărit doar să protejeze echipa noastră de puterea pe care o avea Dinamo în anii ăia", a susținut Tudorel. Lucescu a replicat apoi, într-un interviu-maraton din Gazetă, că era tocmai invers, Steaua se impunea în duelurile decisive cu Dinamo numai grație arbitrilor și a forței pe care o aveau Valentin și Ilie Ceaușescu, șefii clubului Armatei

Citește mai multe știri despre Steaua: 

Steaua București vs. Steaua Roșie Belgrad » Miodrag Belodedici dezvăluie care echipă a fost mai bună: „Atacul, impresionant. De la mijloc în sus, numai fotbaliști mari”

Ioan Andone le dă peste nas lui Victor Pițurcă și Anghel Iordănescu: „Și Dinamo ar fi avut 100 de meciuri fără înfrângere cu Valentin Ceaușescu alături”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (6)
2254271094823421
Michele Marinela  •  23 Mai 2020, 07:53

Felicitari Tudorele. Asa este. Esti un mare caracter. Ai facut o analiza corecta si obiectiva a celor doua generatii. Fotbalul este imprevizibil si spectaculos. De aceea este atat de indragit si popular. Rezultatele bune depind de foarte multi factori, nu doar de talentul jucatorilor. Felicitari inca o data si multa sanatate!

2947853518578577
Alexandru Tudoran  •  22 Mai 2020, 21:58

Nu are importanta cat de talentati a fost generatia din anii '70 daca in Europa erau ciuca batailor.Conteaza rezultatele,iar Steaua de la finalul anilor '80 este printre cele mai mari echipe ce au jucat in aceasta parte a Europei,alaturi de Steaua Rosie din '91 si Dinamo Kiev-ul lui Lobanovsky.

catalynn
catalynn  •  22 Mai 2020, 21:54

O analiza corecta, din păcate individualitățile indiscutabile ale anilor ‘70 nu au format o echipa. Forza Steaua!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează