Articol de GSP - Publicat luni, 22 august 2022 17:29 / Actualizat luni, 22 august 2022 19:27
Partida Universitatea Cluj - Sepsi Sfântu Gheorghe a fost oprită în minutul 25 al disputei de pe Cluj Arena. Motivul? Scandările xenofobe ale fanilor „Șepcilor Roșii”, precum și materialele pirotehnice aruncate de aceștia în zona pistei de atletism.
„Centralul” Sebastian Colțescu a întrerupt partida timp de 10 minute, din momentul în care galeria gazdelor a început să scandeze lozinci xenofobe la adresa Ungariei.
U Cluj - Sepsi, oprit în minutul 25 din cauza scandărilor xenofobe
Romario Pires, căpitanul echipei lui Lincar, a încercat să-i calmeze pe fanii lui „U”, însă rugămințile acestuia au fost în zadar. Derapajele suporterilor clujeni au continuat, astfel că Sebastian Colțescu a luat decizia de a întrerupe meciul.
În momentul în care fotbaliștii celor două echipe erau la cabine, ultrașii Universității Cluj au început să fredoneze „Deșteaptă-te, române!”, imnul României.
După 10 minute, „centralul” a luat decizia ca partida să fie reluată. Se pare că fanii gazdelor ar fi apelat inclusiv la un banner de natură xenofobă, pe care l-au afișat în primele minute ale întâlnirii.
Banner-ul afișat de fanii clujeni: „4 iunie 1920 / 4 august 1919 - Ținutul Secuiesc nu există”
Mesajul afișat de suporterii clujeni vizează două date importante din istoricul animozităților româno-ungare: 4 iunie 1920, semnarea Tratatului de la Trianon și 4 august 1919, ziua în care Budapesta a fost ocupată de către armata română.
Ce este Tratatul de la Trianon
Tratatul de la Trianon a fost semnat pe data de 4 iunie 1920, când Transilvania și Banatul reveneau României. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate inclusiv România și Ungaria. Tot atunci s-au stabilit și frontierele noului stat Ungaria.
Alt mesaj instigator, afișat în repriza a doua
Pe durata reprizei secunde, ultrașii lui U Cluj din grupul „Mads”, care stau separați de galeria principală, au mai afișat un mesaj instigator, cu conotații șovine și xenofobe:
„Cum visul Ungariei Mari și al Ținutului Secuiesc trebuie spulberat din fașă / Așa și echipele hortyste Sepsi, Ciuc și Odorhei eliminate de pe-a fotbalului hartă”.
Perioada hortystă a fost 1940-1944, când trupele amiralului maghiar Miklós Horthy au intrat în Transilvania de Nord. Horthy a exercitat un regim autoritar de dreapta, terorizant, cu atrocități greu de descris față de români, evrei și rromi.