Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 17 ianuarie 2023 07:04 / Actualizat marti, 17 ianuarie 2023 11:27
Gazeta Sporturilor a întrebat UEFA dacă un antrenor licențiat în Moldova are dreptul să lucreze în România. Federația europeană a răspuns că licențele proprii sunt valabile oriunde în lume.
Marius Croitoru a obținut licența A în Moldova, dar în România nu e recunoscut ca antrenor. Mihai Pintilii a luat și el licența B tot în Moldova și tot nu e considerat antrenor la București.
Sunt valabile calificările pe care le-au dobândit ei la Chișinău? Potrivit Școlii de Antrenori din FRF, cine se califică în Moldova are dreptul să lucreze acolo, dar în România, nu! Gazeta a întrebat UEFA, pe e-mail, dacă un tehnician care capătă licența la Chișinău are dreptul să profeseze și la București.
UEFA, răspuns pentru GSP în cazul licențelor de antrenor obținute în Moldova
Cum a reacționat federația europeană:
„În principiu, răspunsul este da. Țineți cont că:
- licența trebuie să fie valabilă
- criteriile de calificare a antrenorilor pentru ligile interne sunt reglementate de federațiile naționale".
FRF recunoaște licențele eliberate de federația moldovenească, dar pretinde ca tehnicienii să obțină carnetele de antrenori aici, nu le acceptă pe acelea luate la Chișinău.
Croitoru obținuse carnetul în Moldova, apoi a fost întors din drum și s-a apucat de cursuri aici, pentru un alt carnet. Chiar dacă licența pe care o posedă, A, este în teorie suficientă pentru un antrenor secund, el nu e recunoscut ca tehnician și tocmai a fost suspendat pentru patru etape fiindcă a transmis indicații de pe margine în timpul partidelor lui FC Argeș.
Doar antrenoratul nu e recunoscut
Carnetul de antrenor e singura diplomă de studii eliberată în Moldova și nerecunoscută în România. În noiembrie 2021, miniștrii educației din cele două țări au semnat un acord pentru recunoașterea reciprocă a diplomelor, a certificatelor și a titlurilor științifice. Principalul scop l-a constituit simplificarea accesului cetățenilor moldoveni în România.
Doar antrenorii școliți la Chișinău nu sunt acceptați aici. Croitoru și Pintilii sunt înscriși la cursurile pentru carnete de antrenori și va mai dura un an până când vor obține titlurile acelea.
Pentru fecesebist va mai dura mult până când va putea fi antrenor principal cu acte. El mai are de învățat pentru licența A, apoi pentru licența Pro. Cam de cinci ani mai are nevoie ca să devină "principal" cu drepturi depline.
„De ce au luat banii pentru viză?"
Daniel Stanciu, managerul lui FC Argeș, protestează fiindcă Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori, a contestat legalitatea contractului pe care piteștenii l-au semnat cu Croitoru. Ei nu au un contract individual de muncă, ci doar un contract de activitate sportivă. CAS pot avea antrenorii, iar Burchel nu-l recunoaște pe Croitoru drept antrenor.
Stanciu a comentat situația la DigiSport: „Noi am plătit către Școala de Antrenori viza anuală de antrenor a lui Marius, 850 de lei. Dacă Burchel nu-l consideră antrenor, de ce a primit banii pentru viză? Tot Federația i-a eliberat lui Croitoru legitimația de antrenor, pe baza căreia a stat pe bancă".
Stanciu a adus în studio, în direct, carnetul de antrenor și licența A luate de Marius la Chișinău. „Dacă scrie UEFA A pe document, el poate antrena oriunde!" a fost reacția lui Ilie Dumitrescu, aflat lângă el.
A mers în Moldova cine n-a luat bacalaureatul
Croitoru și Pintilii nu sunt singurii care s-au școlit în Moldova, există mulți foști fotbaliști români care au mers acolo pentru licențele de antrenori.
Ce i-a atras la Chișinău? Școala de acolo nu cerea diploma de bacalaureat la înscriere. Rădoi a început și el acolo cursurile, apoi a continuat la Coverciano și în București. Zicu, Săpunaru, Herea au urmat și ei cursurile școlii din Moldova.
FRF recunoaște licențele de acolo, care sunt universale, aprobate de UEFA. Numai că statul român nu recunoaște carnetul de antrenor de la Chișinău, cere o calificare suplimentară pentru care e nevoie de cursuri care durează un an și jumătate.
Când a fost angajat în Federație, Rădoi nu avea nici el carnetul de antrenor. Apoi a fost promovat selecționer al naționalei de seniori fără să fi avut licența Pro, calificarea necesară pentru nivelul acesta internațional. Federația a explicat atunci că solicitase o derogare din partea UEFA pentru a-l angaja pe Mirel, în condițiile în care el nu avea diploma Pro.
VIDEO Cristi Săpunaru atac la FRF: „M-am dus în Moldova și m-am cocoțat în bananieri? 20 de ani nu am fost zugrav, ci fotbalist”
Citește și:
EXCLUSIV Pleacă Olaru de la FCSB în această iarnă? Giovanni Becali dezvăluie: „Noi l-am propus”
KO în Antalya » FCSB, spulberată de liderul din Polonia cu 6 zile înainte de reluarea campionatului
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern