Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat vineri, 15 iunie 2018 09:37
Schimbarea sistemului la FCSB şi trecerea la modulul 4-3-3 îi creează dificultăţi majore lui Dică pentru a-i găsi poziţie în teren vedetei sale, afectată de tactica nepotrivită.
Gigi Becali vrea să-şi vadă echipa jucând în sistemul 4-3-3, iar Dică se va supune. A spus-o şi public că va încerca să antreneze şi să facă să funcţioneze acest modul tactic. Totuşi, se naşte o întrebare: are unde să joace Budescu în aşezarea respectivă? Trecerea de la 4-2-3-1, unde Budi avea un rol ce i se potrivea mănuşă, cel de al doilea atacant, cu mare libertatea în teren, la un sistem 4-3-3 presupune o foarte mare modificare.
"O să am o discuție cu Budescu legată de acest sistem de joc. Este posibil să-l folosesc pe postul unuia dintre cei doi mijlocaşi ofensivi sau undeva în partea stângă, pentru că acolo a mai jucat și la Astra. În sistem 3-4-3, la Astra, Budi a jucat atacant stânga", a declarat Dică la Digi.
VARIANTA 1: Budescu mijlocaş central ofensiv
Moruţan (Teixeira), Pintilii, Budescu - Man, Gnohere, Fl. Tănase (Coman)
De regulă, cei doi interi trebuie să fie mijlocaşi cu o capacitate foarte mare de efort. Exemple: belgianul De Bruyne, croatul Modrici, brazilianul Paulinho. Budescu nu se încadrează în acest tipar. În primul rând, e un fotbalist care nu face faza defensivă. E foarte bun ofensiv, cu un aport determinant pe tabelă, goluri sau assist-uri, dar nu e de ajuns pentru postul de inter în 4-3-3. Alte exemple, chiar din Liga 1.
CFR a câştigat jucând meciuri şi în 4-3-3, dar cu Culio şi Djokovici interi, nu cu fotbalişti de profilul lui Budescu, deși avea aşa ceva în lot: Deac, Ioniţă. Apoi, la Viitorul, Ianis Hagi, o copie a lui Budescu, nu e pus nici el de către tatăl său să evolueze inter, ci atacant, în timp ce mijlocaşii ofensivi sunt Cicâldău şi Vână. Budi nu are nici capacitatea de efort specifică unui mijlocaș central, n-ar fi capabil să facă ambele faze timp de 90 de minute.
VARIANTA 2: Budescu atacant stânga
Qaka, Pintilii, Moruţan (Teixeira) - Man, Gnohere, Budescu
Şi acest rol pare extrem de pretenţios pentru Budescu. În primul rând, el nu are viteză, e un jucător lent, iar într-un 4-3-3, cei din faţă, de pe părţile laterale, trebuie să fie jucători iuţi. Exemple: City îi are pe Sterling şi Sane, Real pe Bale şi Ronaldo, Bayern, atunci când mai apelează la acest modul, joacă în benzi cu Robben şi Ribery, iar PSG şi Liverpool propun jucători construiţi parcă din gena lui Usain Bolt: Salah şi Mane, respectiv, Mbappe şi Neymar.
Nu doar că Budescu nu s-ar potrivi ca atacant stânga, dar ar bloca şi o poziţie pe care FCSB chiar are fotbalişti care se pliază perfect: Florin Tănase, Florinel Coman.
VARIANTA 3: Budescu atacant central
Qaka, Pintilii, Moruţan (Teixeira) - Man, Budescu, Fl. Tănase
Ca inter nu poate, ca atacant stânga nu-l ajută viteza, mai rămâne un singur post disponibil în ofensivă: atacant central. Ar putea juca acolo? E nevoie, pe acest loc, de un fotbalist cu cifre foarte bune: goluri în special. Budescu nu stă rău, numai că e departe de Gnohere sau de cifrele unui atacant de calibru pe care ar trebui să-l aibă FCSB.
În plus, nu ştie să joace cu spatele la poartă şi nici nu excelează în jocul aerian, el mai degrabă evită duelurile la cap. La fel, exemplele de afară contrazic că "Budescu atacant central" ar putea fi o soluţie optimă: Lewandowski la Bayern, Cavani la PSG, Aguero sau Gabriel Jesus la City, Firmino la Liverpool. Budi nu seamănă cu niciunul dintre ei, ca profil. Dică a anunțat oricum că speră să primească un atacant nou sau chiar doi, deci preferă un vârf clasic, nu reprofilarea lui Budescu.
"Pe Budescu l-am folosit și vârf în repriza a doua a ultimului meci, a jucat număr 9 atunci. Noul sistem îl voi testa în pregătire, să vedem dacă se pliază. În spatele atacantului a avut libertate mai mare. El are calitate tehnică foarte bună și era normal să aibă mai multă libertate și să fie pe tot terenul"
Nicolae Dică, antrenor FCSB
VARIANTA 4: Budescu pe bancă :)
Qaka, Pintilii, Moruţan (Teixeira) - Man, Gnohere, Fl. Tănase (Coman)
Budescu pe bancă e o variantă care ar trebui luată în calcul tot mai serios dacă Dică nu va renunţa la ideea de a evolua în 4-3-3. Fără el, poziţiile chiar par ocupate de jucători care se pliază pe acest modul. Qaka poate face ambele faze, Moruţan şi mai degrabă Teixeira la fel, în timp ce Gnohere e un atacant pursânge, iar Man, Tănase şi Coman au toate calităţile pentru a evolua atacanţi pe benzi: au tehnică, viteză şi sunt şi marcatori.
37 de meciuri a jucat Budescu pentru FCSB sezonul trecut: 36 de meciuri le-a bifat ca al doilea atacant, iar unul singur ca atacant
14 goluri și 12 pase decisivea reușit Budescu pentru FCSB în sezonul trecut
Şi Contra are aceeaşi problemă
Selecţionerul României se confruntă cu aceleaşi dileme ca şi Dică. În momentul în care a fost instalat a spus că şi-ar dori să joace 4-3-3, numai că fix din cauza lui Budescu s-a văzut nevoit să renunţe la această filosofie. Nu i-a găsit loc stelistului în 4-3-3, astfel că România a rămasla 4-2-3-1, cu Budescu în spatele atacantului. În plus, Contra n-a găsit încă o soluție pentru a-i avea în teren în acelaşi timp pe Stanciu şi pe Budescu, doi fotbalişti de acelaşi profil.
România, aşezare tip
Tătăruşanu - R. Benzar, Chiricheş, Dr. Grigore, Bancu - Pintilii, R. Marin - Chipciu, Budescu (N. Stanciu), Grozav - Fl. Andone (Keşeru)