Articol de GSP - Publicat sambata, 13 mai 2017 13:22
Liga Profesionistă de Fotbal a reacționat printr-un comunicat oficial după reacția lui Gigi Becali de aseară. Patronul FCSB susține că echipa sa trebuie declarată campioană în cazul în care va termina la egalitate de puncte cu Viitorul.
- LPF îl contrazice pe Gigi Becali, susținând că sezonul Ligii 1 este împărțit în două campionate.
LPF a completat astăzi informațiile inițiale, făcând referire la un alt articol din ROAF: "competiția se desfășoară în sistemul campionat, în care fiecare echipă joacă, cu toți ceilalți adversari, o dată pe teren propriu, și o dată în deplasare (tur-retur)" .
Articolul 8 din ROAF:
Imediat a apărut și reacția lui MM Stoica pe facebook:
Iată comunicatul integral al LPF
"Referitor la discuțiile apărute în spațiul public în legătură cu criteriul de departajare privind jocurile directe dintre echipele aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, facem următoarele precizări:
Art. 27 alin. (3) lit. a) din ROAF prevede următoarele: ”Dacă două sau mai multe echipe acumulează același număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii: a) numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte”. Totodată, potrivit art. 8 lit. a) din ROAF, prin sistemul campionat se înțelege acel sistem ”în care fiecare echipă joacă, cu toți ceilalți adversari, o dată pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur)”.
Termenul ”campionat”, folosit la art. 27 alin. (3), are în vedere disputarea unui singur meci tur și a unui singur meci retur între două echipe și, în nici un caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur, în faze diferite ale competiției. În cazul formatului actual al ”Ligii I Orange”, noțiunea de ”campionat”, definită de art. 8 lit. a) din ROAF, folosită în cadrul sintagmei ”toate meciurile din campionat” de art. 27 alin. (3), se referă în mod clar la o singură fază competițională, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz.
Atâta timp cât două echipe au disputat jocuri în sistem tur-retur în play-off (adică un ”campionat” în sensul definiției de la art. 8 lit. a)), nu există nici un temei regulamentar pentru departajarea lor și prin raportare la rezultatele meciurilor disputate în prima fază a competiției (un alt ”campionat” în accepțiunea art. 8 lit. a) din regulament).
Așadar, în vederea departajării unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o dată pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur) în cadrul fazei play-off-ului, fără a se avea în vedere jocurile directe din campionatul sezonului regular".
FCSB: "Articolul 29 arată clar că există un singur campionat”
- FCSB susține că există un singur campionat care se defășoară în două faze, nu un sezon care are două campionate, cum clamează comunicatul LPF.
După ce Liga a spus că există două campionate într-un sezon, și că de aceea se iau în calcul doar meciurile directe din al doilea campionat (play-off), Steaua arată articolul 29.
”În Articolul 29 din ROAF e clar că Liga vorbește despre două faze. Le și numește faza I și faza II. Faza I este sezonul regular și faza a II-a este play-off-ul”, spun oficialii FCSB.
”Imediat după ce se definesc fazele se afirmă în Articolul 29: «Câștigătoarea campionatului este echipa clasată pe primul loc la finalul fazei play off-ului”. Campionat la singular, nu la plural!»”.
Iată articolul 29 din ROAF:
"Începând cu sezonul competițional 2015/2016 Campionatul Național „Liga I„ se va disputa între 14 echipe în sistem play off / play out după cum urmează:
a) Sezonul regular (faza I) - fiecare echipă va disputa câte un joc în sistem tur-retur cu celelalte echipe. La finalul sezonului regular se califică în faza play off primele 6 echipe clasate iar următoarele 8 echipe vor participa în faza play out;
b) Play-off (faza II): participă echipele clasate la finalul sezonului regular pe locurile 1 - 6. Fiecare echipă calificată în play-off va disputa jocuri tur-retur cu toate celelalte echipe calificate în playoff".
Prima reacție de la TAS
Cristian Jura, românul care lucrează pentru Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane, a oferit o primă reacție din partea forului:
"Campionatul din România a fost primul din istorie al cărui componență a fost decisă la TAS, mă refer aici la cazul Chiajna versus Rapid, și va oferi acum o nouă premieră. Prima dată în istorie când campioana va fi decisă la TAS", a spus Jura pentru Fanatik.
Un caz de anul trecut
LPF dă un exemplu din sezonul trecut când CSMS Iași a terminat în fața lui CS U Craiova pe baza rezultatelor din play-off. Totuși, Liga nu amintește că moldovenii stăteau mai bine și per total, după toate cele 4 meciuri din campionat, regular și play-out. Iași a câștigat în campionatul regulat 1-0 și a pierdut 0-2 la Craiova, în timp ce în play-out s-a impus categoric, scor 3-0, și a pierdut 2-3, având golaveraj 6-5.
"De altfel, această modalitate de departajare nu este folosită în premieră de Liga Profesionistă de Fotbal, care a utilizat acest sistem și în sezonul 2015/2016, când departajarea echipelor CSMS Iași și CS Universitatea Craiova s-a făcut pe baza jocurilor tur-retur disputate în play-out și nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul întregii competiții. Mai mult decât atât, legalitatea criteriilor de departajare folosite de către LPF a fost confirmată și prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 2016 prin care s-a aprobat clasamentul final al ”Ligii I Orange”.
În susținerea poziției oficiale a Ligii Profesioniste de Fotbal prezentată mai sus amintim și jurisprudența Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne care, într-un caz recent (dosarul CAS2016/A/4722), a făcut o distincție clară între campionatul sezonului regular și faza play-off-ului/play-out-ului, ca două elemente distincte ale competiției sportive anuale organizate de Liga Profesionistă de Fotbal.
Iată că aceste criterii de departajare au fost cunoscute, acceptate și aplicate de toți membrii familiei fotbalului românesc, motiv pentru care ne manifestăm speranța că echipele implicate în bătălia pentru titlu își vor disputa lupta pentru trofeu doar pe terenul de fotbal și nu vor apela la subterfugii juridice menite să creeze confuzie în rândul jucătorilor și al suporterilor", se arată în comunicatul LPF.
ROAF poate fi citit integral aici