Articol de GSP - Publicat vineri, 10 septembrie 2021 12:05 / Actualizat vineri, 10 septembrie 2021 16:01
Vasile Șiman, patronul celor de la Sportul Studențesc, a participat la „Prietenii lui Ovidiu”, fiind o apariție extrem de rară în mass-media de la noi. Omul de afaceri a vorbit despre legăturile pe care le-ar fi avut cu rakeții din Ucraina și dezvăluie care sunt sumele pe care le-a investit în fotbal.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Vasile, ai intrat în fotbal în 1999. De unde veneai?
- Din Aviatorilor, de pe strada Uruguay.
- Dar tu ești român?
- Sunt român. Născut în Maramureșul istoric. Dacă noi suntem din 1406, putem să fim altceva? Pe mine mă cheamă Vasalie, Vasile.
- Dar care sunt legăturile tale cu Ucraina?
- Maramureșul istoric știți unde e? Tatăl meu este născut în Ungaria. Bunicul meu este născut în Cehoslovacia. Apoi toți suntem născuți în aceeași localitate. Eu atunci ce sunt? Rutenia Transcarpatică, regiunea unde sunt născut, a fost prima regiune cucerită de nemți, luată de la Cehoslovacia ca parte a Imperiului Austro-Ungar, în 1939, și a fost dată Ungariei. Până în 1944 a fost Ungaria, timp de 8 secole a fost Cehoslovacia. Unul din România care e născut în Transilvania este român sau ungur?
- Eu doar te-am întrebat.
- Români există și în Siberia! Neamul se apreciază după teritoriu, limbă, obiceiuri și tradiții. Am posibilitatea să-mi iau 8 cetățenii! Nu pot să vorbesc despre drepturi pentru că unele țări nu permit dublă cetățenie. Dar pot să-mi iau cetățenie română, ucraineană, cehă, austriacă, slovacă, ungară etc... Dacă eram rus sau turc, vă spuneam. Eu sunt român!
- S-a scris și s-a speculat despre tine că ai avut legături cu rakeții din Ucraina!
- Dacă eu aveam legătură cu ei în primul rând.... Domnule Ioanițoaia, dumneavoastră trebuie să înțelegeți un lucru! Regula principală într-o grupare de tip organizat este să nu te dezici de ceea ce ești tu. În momentul în care el spune că nu face parte din ceva deși face parte, atunci el nu va mai putea face parte.
- Deci...
- Dacă un om face ceva pe cont propriu în România ori este securist, pentru că majoritatea care au ajuns să facă foarte mulți bani sunt dirijabili, sunt păpuși, ori dacă ai o proveniență, dar nu cunosc toate detaliile, ești de la KGB sau ce ești... Eu dacă sunt născut în 1971, la vârsta mea ce activitate de altă natură dubioasă puteam să am?
- Facultatea unde ai terminat-o?
- Am făcut bine facultatea... E secret. Am făcut facultatea în limba română și am absolvit-o în limba română. Facultatea de Istorie, deci sunt istoric. Ce importanță are unde am făcut-o?
- Dacă ai făcut-o, de ce nu spui?!
- E secret național, e secret personal, nu pot să vă spun. Vă spun doar ce vreau eu, nu ce vreți dumneavoastră. Dar îmi asum responsabilitatea pentru cuvintele mele.
- Bine, revenind. În 1999 ai intrat în fotbal, la 28 de ani. De unde aveai bani pentru asta?
- Am cumpărat ieftin și am vândut scump. Am făcut bani. Am cumpărat orice se putea vinde. Nu am făcut lucruri care nu au moralitate. Am fost sau sunt cercetat penal? Am avut vreo trimitere în judecată pentru vreo faptă? Puteți verifica acest lucru.
- Câți bani ai pierdut în fotbal?
- Am cheltuit suficient de mulți bani. Aproximativ zece milioane de euro. Nu i-am pierdut, că n-am murit. Și nu-mi pare rău. Niciodată! Nu-mi pare rău de nimic din ceea ce fac eu. Îmi pare rău de lucrurile pe care le fac alții.
- Revenim iar la problemele de la început?
- Toate măsurile contra noastră au fost viciile vremurilor pe care le-am trăit. Oamenii au vrut să supraviețuiască cu orice preț. Iar asta nu e filosofia mea de viață. Eu am principiile mele... Unii au zis că sunt încăpățânat. Adică a avea principii înseamnă a fi încăpățânat? A nu vinde meciuri înseamnă a fi încăpățânat? Eu eram un corp natural, ei erau corpuri străine de viață. Eu eram ca timbrul și scrisoarea! Ce făceau ei nu se face.
- Logica ta este una normală.
- Din nefericire pentru sportul românesc, pentru fotbal în special, majoritatea patronilor care au activat în anii '90 au preluat metodele executive care au existat în fotbal. Acum nu mai e chiar așa, iar nivelul a scăzut foarte mult. Nivelul implicației necorespunzătoare. Nu pot să vorbesc despre frauda făcută de alții. Eu mă uit în oglindă, n-am niciun regret și nu mi-e rușine de ceea ce-am făcut în fotbal. Îmi pare rău că n-am creat o stabilitate și-o continuitate permanentă.