Articol de Ionuţ Iordache - Publicat vineri, 27 septembrie 2024 16:16 / Actualizat vineri, 27 septembrie 2024 17:14
Vlad Chiricheș, fundașul de 34 de ani de la FCSB, a rămas pe teren 20 de minute după meciul cu RFS, 4-1, din Europa League, și a dat câteva ture de teren. A făcut acest lucru pentru o recuperare optimă
Vlad Chiricheș a fost din nou titular la FCSB după 6 săptămâni. El a fost integralist în partida de ieri cu letonii de la RFS și a avut o prestație bună, oferind assist-ul la golul lui Ștefănescu și neavând probleme în defensivă.
Pentru a afla motivul din spatele acestui gest al fundașului, GSP l-a contactat pe Fabius Antal, expertul care se ocupă de nutriția lui Vlad și a altor fotbaliști din Liga 1.
Fabius Antal: „Nu a fost o simplă alergare, tempo-ul a fost calculat”
„Este o practică asociată des cu eliminarea acidului lactic. În realitate, această strategie este mult mai complexă și deschide ușa către un nivel superior de optimizare personalizată a performanței și recuperării atletice”, a explicat Fabius.
Acesta spune că fiecare sportiv e unic și metabolizează diferit acidul lactic: „Am colectat timp de 5 luni datele lui Vlad și am integrat o abordare inovatoare bazată pe măsurători în timp real ale oxigenului din sânge, ale respirației, acidului lactic și ritmului muscular. Programul include 4-5 ture de teren post-meci, dar acestea sunt mult mai mult decât simple alergări. Cu o analiză atât de complexă, am reușit să stabilim un tempo specific pentru Vlad, care să maximizeze efectele recuperării și să minimizeze riscurile asociate efortului excesiv”.
De ce este revoluționară această strategie?
Fabius a detaliat și care sunt beneficiile directe ale acestei strategii:
1. Eliminarea accelerată a acidului lactic. Efortul calculat bazat pe date ajută la pomparea mai eficientă a sângelui și la eliminarea rapidă a deșeurilor metabolice.
2. Prevenirea rigidității musculare. Menținerea circulației active previne acumularea de acid lactic, reducând durerea și rigiditatea.
3. Recuperare rapidă și completă. Oxigenul și nutrienții sunt livrați direct mușchilor pentru a repara și a regenera rapid fibrele musculare.
4. Reducerea riscului de accidentări. Flexibilitatea țesuturilor este menținută, prevenind leziunile care pot apărea din cauza mușchilor obosiți sau suprasolicitați.
VIDEO FCSB - RFS 4-1 » Vlad Chiricheș a rămas să se antreneze pe teren, după terminarea partidei
Imaginați-vă că după un meci intens, mușchii sunt ca o cameră plină de fum (acid lactic). Ai putea pur și simplu să aștepți ca fumul să dispară de la sine (să stai pe loc), dar acest proces este lent și ineficient. În schimb, dacă "deschizi ușaˮ prin efort ușor, aerul curat (oxigenul și sângele bogat în nutrienți) va curăța rapid camera (mușchii), accelerând recuperarea
Fabius Antal, expert în nutriție sportivă