Articol de Cristian Geambașu, Adrian Florea, Ovidiu Ioanițoaia - Publicat duminica, 29 octombrie 2023 22:30 / Actualizat duminica, 29 octombrie 2023 22:35
Rapid - Universitatea Craiova, scor 2-0, derby-ul etapei #14 din Superligă, a fost comentat LIVE pe GSP.RO de Adrian Florea (șef departament fotbal GSP), Ovidiu Ioanițoaia (director GSP) și Cristian Geambașu (editorialist GSP). Mai jos poți citi opiniile lor de dinaintea meciului, de la pauză și de la final.
Rapid - Universitatea Craiova 2-0. Final:
Adrian Florea: Faliment alb-albastru. La Universitatea craioveană nu mai funcționează cum trebuie nicio facultate. Facultatea defensivă e admirabilă, sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Facultatea ofensivă, tot pe acolo. Moară de măcinat vânt și iluzii. Facultatea tehnică tinde și ea spre mulțimea vidă, câtă vreme „decanul” ei e Corneliu Papură.
Facultatea antreprenorială e singura care dă semne de viață. Însă nu când și nici unde trebuie. Dincolo, Rapid rămâne în grafic și îmi mențin părerea că e singurul adversar serios al FCSB-ului în lupta pentru titlu. Spre deosebire de „geamăna” din Gruia, are atuul formidabil al publicului. Al entuziasmului generat de fiecare suflet care ia drumul Giuleștiului.
Ovidiu Ioanițoaia: În avantaj la sfârșitul unei reprize oarecum egale, Rapid n-a încetat să pună presiune pe Craiova și după pauză. Dar nici aceasta n-a rămas datoare. Mutat de pe flanc în centru, ca inter, Mitriță a devenit omul numărul 1 al Universității, din garnitura căreia, surprinzător, Papură l-a înlocuit pe A. Ivan în minutul 59!
Așa cum Edi Iordănescu s-a supărat pe Mitriță, e de presupus că și Papură s-a pornit contra lui A. Ivan, el sau patronul?! Ieșirea lui Petrila, accidentat, a tras în jos Rapidul. Ca atare, pe fondul unui joc intens, adesea agresiv, giuleștenii au cedat inițiativa, parcă preocupați numai să conserve golul lui Funsho. Neașteptat, în plină dominare a oltenilor, tot bucureștenii au înscris, realizarea vârfului fals Borja Valle consfințind victoria meritată a echipei mai omogene, mai realiste și mai bine pregătite. În timp ce Universitatea pare să fi rătăcit busola, Rapid și Bergodi sunt pe cai mari. Auguri!
Cristian Geambașu: Povestea frumoasă a exuberanței ofensive a Rapidului părea să se fi deșirat ca mușchiul lui Petrila la mijlocul reprizei secunde. Doar câteva minute mai târziu ieșea și Borza, de asemenea cu probleme musculare, lucru care ar trebui să ridice niște semne despre sistemul de pregătire fizică a jucătorilor lui Bergodi.
Intrările lui Papeau și Onea au ținut totuși jocul giuleștenilor în într-o zonă a decenței și a siguranței, suficiente pentru ca la o acțiune care nu anunța nimic Borja Valle să înscrie golul de 2-0 și al liniștii gazdelor. Dincolo, Craiova s-a pierdut în ceața lipsei de idei. Cu Markovic în teren în locul lui Ivan, apoi cu Roguljic în locul lui Crețu, oltenii reveniră la călușarul bătrânesc cu care ne-au obișnuit în acest sezon. Iar Mitriță de la meci la meci se integrează în spiritul echipei. Asta da forța grupului!
Rapid - Universitatea Craiova 1-0. La pauză:
Adrian Florea: Craiova a început mai timidă decât o fată mare din provincie rătăcită din întâmplare prin Loft, la București, însă ușor-ușor a căpătat culoare în obraji. S-ar fi îmbujorat cu adevărat dacă Ivan ar fi depășit anemia fotbalistică în care se complace de câteva luni, apoi au intrat în scenă cele mai în vână extreme ale momentului din SuperLigă, Petrila și Funsho, care au conlucrat pentru o minunăție de fază. Bergodi nu știu cât vrea să riște, Papură nu știu cât poate inova. Sau poate mai dă o fugă Rotaru la vestiare și în pauză, cine știe?!
Ovidiu Ioanițoaia: Conform previziunilor, încurajată furibund de tribune, formația giuleșteană a început vijelios și a ocupat terenul Craiovei. Cum n-a găsit drumul spre gol, s-a mulțumit cu câteva incursiuni pe flancuri și cu trei jumătăți de ocazie. Cea mai mare, trecută în contul lui Petrila, mai activ decât coechipierii săi. Oltenii s-au apărat atent și au răspuns cu o serie de contraatacuri purtate în viteză, mai ales pe partea lui Mitriță.
La unul dintre ele, Ivan l-a pus la grea încercare pe portarul Moldovan. Cu timpul, partida nu numai că s-a echilibrat, dar Universitatea a fost mai prezentă la mijloc și chiar în careul advers. A avut o posesie superioară. Când mă pregăteam să notez că repriza se termină cu un 0-0 echitabil, același Petrila m-a contrazis: a sprintat pe stânga, a centrat la fix și Funsho a înscris lejer. Meciul însă se joacă, nimic nu-i încă decis.
Cristian Geambașu: Craiova nu a venit în Giulești să stea la cutie, lucru care într-un fel i-a ajutat pe rapidiști, care nu au mai fost obligați să desfacă apărarea adveră. Până la golul lui Funsho, după incursiunea de extremă de pe timpuri a lui Petrila, urmată de o pasă perfectă, Craiova nu se mișcase rău. Meciul respiră energie pozitivă, Rapid este împinsă de public, iar oltenii ripostează, propunând o versiune îmbunătățită față de săptămânile trecute.
Urcările lui Vlădoiu și Bancu îi ajută pe Danciu, Ivan și Mitriță, dar este clar că lipsește vârful de careu, cel care miroase golul ca un ogar vânatul. La fel și dincolo. Avem două echipe fără atacant veritabil, dar cu poftă de fotbal. Presupun că scenariul nu va suferi modificări substanțiale după pauză
Rapid - Universitatea Craiova. Înainte de meci:
Adrian Florea: Istoric vorbind, Steaua și Dinamo și-au capturat publicul prin trofeele cucerite de-a lungul timpului, cu practici mai mult sau mai puțin licite. Rapid și Craiova au sedus mai degrabă prin poveștile pe care le-au propus. Legendele Nichi Dumitriu ori Nelu Oblemenco nu se puteau naște decât în Grant și în Bănie. Astăzi însă, în epoca TikTok-ului, când oamenii nu se mai rabdă nici pe ei înșiși, nu prea mai are nimeni timp să admire o bară frumoasă.
Toți vor un gol urât care să aducă un trofeu mult visat. Giuleștiul pare ceva mai bine calibrat. Asta și pentru că are antrenor pe bancă, nu un breloc al finanțatorului. Totuși, când se întâlnesc două povești, dezmodământul confruntării e mai incert decât prognoza meteo. Mai ales că Rrahmani e tot la infirmerie, iar Universitatea se prezintă cu cea mai bună versiune a ei.
Ovidiu Ioanițoaia: De urmărit atent un meci a cărui miză constă în rămânerea ori urcarea pe ultimul loc al podiumului. Se știe că, împinsă de la spate de o tribună vulcanică, formația rapidistă obișnuiește să atace în Giulești.
De data asta, surpriza lui Bergodi, cu mijlocașul Borja Valle în rol de vârf împins. La rându-i, rănită de eșecul suferit acasă în fața Petrolului, Craiova va ține morțiș să se reabiliteze. Implicit, cu Bancu și cu A. Ivan titulari, să-l primească pe bulgarul Petev, viitorul ei antrenor, cu fruntea sus.
Cristian Geambașu: Impresiile pot înșela. Rapid și Craiova lui Rotaru sunt vecine de clasament, 3 și 4, deși jocul pe care îl etalează echipa lui Bergodi arată infinit mai bine decât al echipei care îl are antrenor în acte și acum pe transfugul Reghecampf. Dar, de fapt, are doar un etern interimar, Papură.
Așa că nu vom discuta despre duelul tehnico-tactic al oamenilor de pe bancă, ci despre jucătorii care pot decide. Petrila, Ioniță și Funsho sau Mitriță, Ivan și Danciu? Pare avantaj pentru Rapid. Ca să nu mai zic că în Giulești sintagma cu publicul al 12-lea jucător nu este doar un clișeu. E un motor.