Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat miercuri, 15 mai 2019 08:26
Alexandru Tudor, fostul „central” bucureștean, a surprins pe toată lumea la meciul Energeticianul - Snagov 3-3, disputat la Petroșani: a mers la meci cu o ținută care încalcă regulamentul CCA și a urmărit meciul de pe acoperișul stadionului.
După aproape 20 de ani de arbitraj în Liga 1, Alexandru Tudor a devenit observator, iar în weekendul trecut a fost delegat la al 4-lea meci în această nouă calitate pe care o are: Energeticianul - Sportul Snagov, 3-3.
Partida s-a disputat la Petroșani, iar fostul „ central” bucureștean a bulversat și chiar a șocat cu apariția pe care și-a făcut-o, dar și cu locul pe care l-a ales pentru a urmări jocul.
În ambele cazuri, Tudor a produs multă iritare și nemulțumire la Comisia Centrală a Arbitrilor, care îl acuză că a încălcat în mod grav regulamentul pe care trebuie să-l respecte orice observator de arbitri.
Blugi, pulover, borsetă
În primul rând, ținuta lui Tudor nu corespundea codului vestimentar impus de CCA în astfel de cazuri. Tudor a venit în blugi, într-un pulover șifonat, cu o borsetă neagră la brâu, iar în picioare a purtat niște bocanci prăfuiți.
foto: Tudor a avut barbă și în ultimii ani ca arbitru, dar sâmbătă a propus un look nou, care rivalizează cu cel al călugărilor
„Ca observator trebuie să ai o ținută elegantă. Fie costum, fie obligatoriu măcar smart casual”, a declarat ieri unul dintre membrii CCA.
Apoi, Tudor a ales un loc cu totul inedit de unde să urmărească meciul. De pe acoperișul stadionului, acolo unde, de regulă, stă una dintre camerele TV. Și acest lucru intră în contradicție cu regulamentul observatorilor.
„Nu poți să mergi la stadion și să stai unde vrei tu. Locul de unde trebuie să urmărești jocul e în tribuna oficială, mai ales că, în calitate de organizator, clubul gazdă e obligat să-ți asigure locuri la oficială. Și din acest punct de vedere, Tudor n-a respectat regulamentul”, a continuat cel care ocupă o funcție în cadrul Comisie Centrale.
Tudor n-a răspuns ieri la telefon pentru a-și exprima punctul de vedere.
Riscă sancțiune din partea CCA
Sursele Gazetei din cadrul Comisiei susțin că Alexandru Tudor va face obiectul unei anchete interne.
Cei din CCA vor lua informații de la cei prezenți la meci, brigada de arbitri, antrenori, jucători și oficiali, după care vor decide dacă Tudor e pasibil de o eventuală sancțiune disciplinară.
Fostul „central” și-ar fi motivat decizia de a sta pe acoperișul stadionului prin faptul că la meciul precedent la care a fost observator, la Clinceni, a stat în tribuna oficială, unde cei din jurul lui s-ar fi comportat ca niște ultrași și l-au perturbat.
1.250 de lei e baremul pe care îl primește un observator de arbitri la Liga a 2-a, din care trebuie să-și suporte transportul, eventuala cazare și masa
Top all-time meciuri arbitrate în Liga 1
Arbitru Meciuri
1. Tudor 381
2. Balaj 341
3. Colțescu 284
4. Corpodean 268
5. Rainea 267
Traseul lui Tudor ca arbitru
- în 1990 intră în arbitraj
- în 1998 e promovat în Liga I
- de la 1 ianuarie 2001 primește ecusonul FIFA
- în 2004 conduce primul derby Steaua - Dinamo
- în decembrie 2007 e promovat în Premier Class, a doua categorie valorică a UEFA
- în decembrie 2018 arbitrează ultimul meci în Liga 1
foto: Alexandru Tudor în 2004, în 6 ani devenise deja un arbitru important
De ce și-a lăsat barbă
În urmă cu 12 ani, Tudor a fost 11 zile în pelerinaj în Orientul apropiat, vizitând locurile Sfinte din Iordania, Palestina, Siria, Cisiordania și Israel.
„Orice ortodox trebuie neapărat să ajungă cel puțin o dată în acele locuri. Te purifici, te liniștești, te transformi în cu totul alt om. Toți cei care au fost acolo au simțit o evidentă schimbare în bine. Am făcut cea mai bună investiție din viața mea alegând acest pelerinaj”, a declarat Tudor la întoarcere.
Atunci a fost și momentul în care a decis să-și lase barbă.
foto: 2008 e primul campionat în care Tudor a arbitrat având barbă
„Dacă aș alege vreodată să mă călugăresc? Asta pot face oamenii de excepție, nu eu. Trebuie să fii capabil, trebuie să ai calități și putere interioară, nu ca mine”
Alexandru Tudor, în 2007
Citește și:
Ioan Ovidiu Sabău s-a „autodenunțat” după remiza cu Sepsi: „E adevărat că sunt pisălog”