Articol de Adrian Jitea - Publicat miercuri, 10 mai 2023 18:50 / Actualizat miercuri, 10 mai 2023 19:03
Consiliul Legislativ a emis un aviz negativ pentru inițiativa lui Vasile Dîncu de modificare a Legii Sportului, prin care CSA Steaua și celelalte cluburi de drept public ar putea să evolueze în Liga 1. Senatorul Bogdan Constantin Matei, unul dintre inițiatori, a explicat ce etape urmează în această speță.
Consiliul Legislativ a dat un aviz negativ pentru modificarea Legii Sportului. Florin Iordache, deputat PSD și președintele Consiliului Legislativ al Parlamentului, a motivat că legeaar încălca politica Uniunii Europene de a nu sprijini financiar decât sportul amator, nu și cel profesionist.
Senatorul Constantin Bogdan Matei, cel care a inițiat demersul împreună cu Vasile Dâncu și cu Radu Popa, a explicat ce urmează, declarând că este sceptic în privința unui vot pozitiv în Parlament.
Bogdan Constantin Matei nu mai crede în promovarea Stelei
„Această inițiativă va intra pe avizul normal și va avea un raport de la Comisia de Sport din Senat, apoi va merge la vot. De obicei, colegii mei țin cont de aceste avize.
Asistăm la un aviz negativ, din acest punct de vedere, consiliul legislativ a considerat că legea nu poate fi integrată într-un context legislativ.
În principiu, dacă ne uităm pe avizul Consiliului, mi-e greu să cred că o astfel de propunere mai poate avea câștig de cauză. Dar eu cred că asistăm la un sabotaj”, a spus senatorul Bogdan Constantin Matei, la „Fotbal Club”, de la Digi Sport.
Bogdan Constantin Matei: „Poate România să se alinieze la această pledoarie?”
Bogdan Matei crede că și celelalte cluburi sprijinite de Ministere ar avea de suferit în urma avizului negativ făcut astăzi public. Dar un astfel de scenariu este puțin probabil, deoarece finanțarea celorlalte sporturi funcționează potrivit legii actuale.
„Pledoaria este că noi trebuie să ne aliniem acestor state din UE. Întrebarea mea este: poate România să se alineze la această pledoarie? 90% din sportul românesc funcționează la capitolul amatori și non-amatori. Doar fotbalul are Ligă Profesionistă.
Toate cluburile departamentale aflate la Ministerul de Interne, la Ministerul Transportului, la Ministerul Sportului, se vor desființa? Sunt unele echipe finanțate în totalitate de ministere și au performanțe. Aici este o foarte lungă lși importantă discuție.
Noi păcălim Europa la ora actuală, fiind amatori, dar mergem acolo ca profesioniști? Funcționăm în campionate de amatori, la salarizare de profesioniști, prin contract de activitate sportivă. Nici asta nu este corect”, a concluzionat Bogdan Constantin Matei.