Articol de Sergiu Alexandru - Publicat joi, 13 aprilie 2023 20:53 / Actualizat joi, 13 aprilie 2023 22:26
Proiectul de modificare a Legii Sportului, care i-ar da Stelei drept de promovare în Liga 1, naște discuții aprinse.
CONTEXT:
- Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, și colegi de-ai săi din PSD au propus dezbaterea în regim de urgență a unor modificări aduse Legii educației fizice și sportului.
- Conform actualei Legi a Sportului, roș-albaștrii nu pot ajunge în primul eșalon decât dacă își schimbă forma de organizare. Fie ca asociație non-profit, fie ca societate comercială pe acțiuni. Cealaltă variantă este să obțină modificarea legii și cluburile de drept public să poată fi considerate profesioniste.
- Schimbările propuse de politicienii PSD pot să aducă dreptul de promovare al celor de la CSA Steaua chiar la finalul acestui sezon, după cum a precizat FRF pentru Gazeta Sporturilor
Narcis Răducan și Ilie Dumitrescu, doi susținători ai proiectului CSA Steaua, au salutat decizia. Cei doi au fost contrați de Radu Naum, editorialist GSP și moderatorul emisiunii „Fotbal Club”, de la DigiSport, și Cristian Geambașu, editorialist GSP.
„E o zi istorică. E de mare ajutor pentru sportul românesc. Nu e vorba doar de Steaua, ci de e toate echipele care iau banii de la stat, sub diferite forme. E un proiect de mare ajutor pentru sport.
Dar trebuie puse anumite condiții. De exemplu, să nu poți primi mai mult de două milioane de euro pe an. Banii ăștia îți asigură o anumită stabilitate. După aceea, trebuie ca managementul să obțină bani din alte surse”, a spus Narcis Răducan.
Acesta a fost completat de Ilie Dumitrescu. „Eu mă gândesc la planul sportiv. Care e cel mai important. Dacă o echipă are dreptul să joace în Liga 2 și ajunge în posibilitatea de a promova, trebuie să promoveze”.
Ulterior, între cei patru s-a născut o discuție în contradictoriu.
„O anomalie nu trebuie girată printr-o lege”
Narcis Răducan: „E normal ca altele să aibă bugete de 4-5 milioane? Unde e principiul financiar și economic în handbalul românesc, când toate Primăriile au bugete de 4-5 milioane de euro?”
Radu Naum: „De acord. Doar că Primăriile organizează chestia asta, ca și în fotbal, într-o entitate. Sigur, e un fel de paravan.”
Narcis Răducan: „Asta zic. Acum îl oficializăm.”
Radu Naum: „Dăm la o parte orice paravan. Statul intră din nou în sport, la cel mai înalt nivel.”
Narcis Răducan: „Hai să facem ceva oficial. Hai să facem infrastructură, hai să dăm ceva limitat, din partea Statului.”
Radu Naum: „Știi ce face statul în țările spre care am tins o vreme? Că nu mai tindem, ci ne-am dus spre Asia. Statul face infrastructură pentru copii și juniori.”
Narcis Răducan: „De unde știi că nu urmează și astfel de investiții? S-au făcut stadioane, poate urmează altele.”
Radu Naum: „Ai văzut că Ministerul Apărării din Franța își face echipă de fotbal?”
Ilie Dumitrescu: „UEFA a interzis cluburi departamentele în cupele europene?”
Cristian Geambașu: „Eu așa știu, că exista o interdicție specifică.”
Radu Naum: „De aceea a plecat Steaua, că altfel nu pleca de la Minister.”
Cristian Geambașu: „Ce fac acum actualele structuri? Ce se întâmplă cu FCSB? Ce se întâmplă cu Dinamo? Dacă acum se dă drumul la finanțare, vine Ministerul de Interne și finanțează la greu CS Dinamo.”
Narcis Răducan: „E un scenariu posibil.”
Cristian Geambașu: „Ce se va întâmpla? Dispare acest Dinamo. Dispare. Ce se întâmplă cu Rapid?”
Radu Naum: „Mi-a zis cineva din managementul Rapidului exact asta. «Acum ne gândim ce s-ar întâmpla dacă celor de la Ministerul Transporturilor le va veni ideea să-și facă echipă? Noi am investit».”
Ilie Dumitrescu: „Păi, stai. Să vedem care sunt prioritățile acelui Minister.”
Radu Naum: „Aaa. Prioritatea MApN era fotbalul?”
Ilie Dumitrescu: „În trecut, MApN a făcut performanță. Adică, CSA Steaua a făcut performanță. E o istorie în spate.”
Radu Naum: „Dar era altă orânduire.”
Ilie Dumitrescu: „Da, era altă orânduire. Dar s-a făcut performanță.”
Radu Naum: „Da, până când s-a spus că nu se mai poate. De ce structura de organizare a comunității din care cred că mai vrem să facem parte se bazează pe proprietate privată? Pentru că asta implică esența sportului: concurența loială. Unii pot spune că nu mai concurență loială. E ca și cum un cartier toată lumea plătește utilitățile, iar unul nu o face, Și dăm toți bani pentru el”
Narcis Răducanu: „Cu FC Voluntari e concurență loială?”
Radu Naum: „Nu!”
Cristian Geambașu. „ E o anomalie că sunt comunități locale care finanțează. Dar dacă e o anomalie, nu înseamnă că trebuie girată printr-o lege care să permită cluburilor departamentale să concureze!”