Articol de Andrei Petrescu - Publicat miercuri, 12 aprilie 2023 13:48 / Actualizat miercuri, 12 aprilie 2023 15:31
Partida dintre CSA Steaua și Poli Iași, încheiată la egalitate, scor 2-2, a fost urmărită de mai mulți foști jucători importanți din istoria roș-albaștrilor și a echipei naționale.
Fanii nu s-au înghesuit să asiste la meciul de marți seară, doar 1.500 de spectatori fiind în tribune la jocul trupei lui Oprița, cifră obișnuită la meciurile „militarilor” de pe teren propriu din acest sezon.
Lăcătuș, Balint, Pițurcă, Gâlcă și Iordănescu, în tribune la CSA Steaua - Iași
Printre aceștia s-au aflat însă și numeroase legende ale clubului roș-albastru precum Marius Lăcătuș, Adrian Bumbescu, Ștefan Iovan, Costel Gâlcă, Victor Pițurcă, Gabi Balint, Anghel Iordănescu, George Ogăraru sau Ilie Dumitrescu.
Aceștia au ocupat o lojă a stadionului și s-au uitat împreună cum CSA a remizat în fața Iașului. Totuși, nu meciul a fost principalul motiv pentru care aceștia s-au strâns la stadion.
Gloriile Stelei s-au întâlnit pentru a identifica soluțiile legale și avantajoase pentru ca CSA Steaua să poată obține dreptul de a promova în Liga 1.
CSA Steaua nu are drept de promovare
Clubul Sportiv al Armatei e o societate de drept public, iar Legea Sportului nu permite ca o astfel de structură să devină membră a vreunei ligi profesioniste, motiv pentru care roș-albaștrii nu pot promova către „A".
Ar fi nevoie ca Steaua să fie reorganizată într-o societate de drept privat, ceea ce „militarii” nu au făcut până acum și nici măcar nu par preocupați să facă. Ei mai au timp până la startul campionatului următor ca să-și modifice forma juridică, altfel nu vor putea promova nici în vara anului următor, și vor rămâne captivi în „B" cel puțin până în 2025!
Roș-albaștrii ocupă locul al doilea în momentul acesta, unul care permite promovarea directă, doar că ei nu vor obține licența pentru prima ligă, indiferent de poziția pe care o vor ocupa la finalul competiției.
CSA Steaua va merge la TAS
CSA Steaua nu are drept la promovare, iar conducerea clubului intenționează să conteste la TAS decizia previzibilă de refuzare a licenței.
Procesul de la Lausanne va fi, însă, unul în care Steaua va fi lipsită de șanse de câștig, doar va mai consuma niște bani publici. Un proces în Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv costă între 15.000 de euro și 50.000 de euro, în funcție de numărul arbitrilor implicați în judecare.
CSA ar ataca la TAS hotărârea Federației, numai că FRF poate argumenta ușor în Elveția, din moment ce există o lege națională pe baza căreia instituția nu le poate oferi licența „militarilor".
Burleanu a vorbit la un moment dat despre situația în care se găsește Steaua și le-a oferit roș-albaștrilor o soluție pentru a căpăta dreptul de promovare fără să aibă nevoie de asocierea cu vreun privat: să fie înființată o societate pe acțiuni în care Ministerul Apărării să fie acționarul unic.
Oficialii din Clubul Sportiv al Armatei nu doresc să intre într-o asociere cu vreun privat, ei consideră că o astfel de afacere ar semăna cu acelea pe care le-au făcut cu Păunescu și cu Becali în urmă cu 25 de ani, dar nici planul lui Burleanu nu l-au aplicat.
Oare în țara asta încercăm să desființăm acest brand, să-l dăm unui privat pe doi bani, să-l zăpăcim și pe ăsta?! De ce trebuie să ne oblige FRF să ne asociem cu un privat? De ce să dăm brandul ăsta uriaș unui privat? Cine vrea să investească la Steaua să vină ca sponsor, nu să aibă putere de decizie aici!
- Florin Talpan, jurist CSA Steaua