Articol de Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 21 februarie 2024 16:48 / Actualizat miercuri, 21 februarie 2024 19:16
De trei ani, CSA Steaua tot încearcă, sau cel puțin conducătorii susțin asta, să realizeze schimbarea formei de organizare a echipei de fotbal, astfel încât roș-albaștrii să poată promova în Liga 1.
Au fost discuții cu investitori privați pentru crearea unei societăți comerciale sau a unui ONG, a fost și o tentativă de modificare a Legii Sportului, dar nu s-a finalizat nimic.
Asociere în participațiune cu privați
Astfel că echipa continuă să joace în eșalonul secund, fără niciun obiectiv final realizabil, în sensul de a ajunge pe prima scenă. O situație care inflamează tot mai mult spiritele printre suporteri.
Surse din cadrul clubului militar susțin că de ceva timp a apărut ideea de a recurge la o asociere în participațiune, cu un grup de investitori. O formă de organizare prin care nu ar apărea o entitate juridică nouă, ci fotbalul ar rămâne în continuare sub "umbrela" clubului, dar numai finanțarea ar fi privată.
Juriștii de la CSA Steaua ar fi creionat un astfel de proiect în care clubul din Ghencea ar urma să asigure doar partea sportivă și administrativă. Iar investiția privată pentru promovare s-ar ridica la aproximativ 3 milioane de euro în primul sezon.
În același timp nu a dispărut nici varianta mai veche, înființarea unui ONG. O soluție preferată de mulți dintre conducătorii din Ghencea, fiindcă astfel echipa de fotbal s-ar desprinde de club.
Au cerut părerea celor de la FRF și LPF
Recent, CSA Steaua a trimis către cele două foruri de conducere ale fotbalului românesc, câte un mail cu proiectul asocierii în participațiune. Iar acum se așteaptă un răspuns din partea FRF și LPF, să afle dacă această formă de organizare ar fi agreată, astfel încât CSA Steaua să primească, după atât timp, dreptul de promovare.
Dinspre Casa Fotbalului se știe că deocamdată proiectul nu a fost analizat sau supus dezbaterilor interne.
Surse juridice din lumea fotbalului susțin însă că "asocierea în participațiune înseamnă că două sau mai multe entități diferite se asociază pentru că, la un moment dat, au un interes comun. Dar nu rezultă o nouă entitate sportivă, așa cum preved Legea Sportului și regulamentele. Așa că e foarte greu de crezut că acest proiect al celor de la CSA Steaua ar primi acordul federației. Ei trebuie să facă o societate comercială sau una pe actiuni".