Articol de GSP - Publicat sambata, 21 mai 2022 11:37 / Actualizat sambata, 21 mai 2022 12:40
Florin Prunea și Daniel Stanciu au vorbit despre situația lui CSA Steaua, echipă care a ratat promovarea în acest sezon în Liga 1 din cauza formei de organizare.
- CONTEXT: CSA Steaua s-a clasat pe locul 4 la finalul play-off-ului din liga secundă, însă nu poate promova în Liga 1, astfel că n-a primit nici dreptul de a evolua la barajul pentru accederea în prima ligă.
- Conform Legii Sportului, Steaua nu are drept de promovare pentru că e un club de drept public, care aparține Ministerului Apărării.
- TAS a refuzat apelul făcut de CSA Steaua
Cei doi foști oficiali din Liga 1 spun că CSA Steaua trebuie să-și schimbe forma de organizare, iar Florin Prunea a avut un mesaj pentru conducerea clubului „militar”.
„Eu cred că la anul, Steaua se va bate la promovare și va promovare. Dacă nu schimbă forma de organizare, înseamnă că totul a fost o minciună și atunci ai o problemă cu suporterii. Dacă nici acum, în ceasul al 12-lea...”, a spus Prunea în emisiunea „DigiSport Matinal”.
„CSA Steaua avea exemplul dat de Gloria Buzău și FC Argeș”
Și Daniel Stanciu a criticat faptul că formația roș-albastră nu a schimbat forma de organizare.
„Ridică semne de întrebare faptul că în acești trei ani, tu nu ai găsit soluția pe care, de exemplu, Burleanu a venit și ți-a dat-o în 5 minute. Aveai exemplul Buzău, de sezonul trecut, și aveai exemplul Pitești, de acum două sezoane. Era simplu.
Știi care e problema? Sunt grupuri importante sau oameni care vor să se implice financiar la Steaua, dar nu pot”, a spus și Daniel Stanciu.
Burleanu, pont pentru CSA Steaua
Răzvan Burleanu, șeful FRF, a precizat cum poate avea drept de promovare CSA Steaua în sezonul următor de Liga 2, care va începe pe 6 august.
„FRF are această viziune, de a încuraja sprijinul statului pentru fotbal. Am avut în ultimii ani investiții destul de mari din partea statului. Când vine vorba de cluburile de drept public, permiteți-mi să vă dau câteva detalii:
- În 2011, statutul FRF este modificat și nu mai permite cluburilor de drept public să fie membre ale FRF. În vara anului 2014, statutul se modifică la loc în urma unei comunicări pe care am avut-o personal cu reprezentanții FIFA și UEFA.
- În 2018, FRF are o propunere de modificare a legislației sportive, astfel încât cluburile de drept public să fie asimilate cluburilor profesioniste. Propunerea nu a avut însă majoritate în Parlament.
- În iulie 2019, FRF permite cluburilor de drept public să se transforme în cluburi de drept privat cu un an înainte de promovarea în Liga 1, cum s-a întâmplat cu FC Argeș, Gloria Buzău, FC Brașov. Această hotărâre a CEx este atacată la TAS de FCSB, cu suținere din partea LPF. FRF câștigă la TAS. FCSB nu se oprește și merge în instanțele civile, iar FRF câștigă la Tribunalul București. Urmează să ne judecăm în continuare.
- UEFA confirmă în 2020 că transformarea unui club de drept public într-un club de drept privat nu reprezintă o încălcare de regulament.
Astfel, cea mai rapidă procedură este următoarea: să transformi clubul de drept public într-un club privat sub forma unei societăți comerciale sportive pe acțiuni, se poate face în 48h această trecere.
Până înainte de începerea sezonului competițional CSA Steaua are dreptul să devină un club de drept privat pentru a putea avea drept de promovare. În concluzie, CSA Steaua are două variante: modificarea Legii Sportului sau transformarea clubului de drept public în drept privat, sub forma unei societăți comerciale sportive pe acțiuni, unde Ministerul Apărării poate să rămână acționar unic”, a declarat Burleanu.
VIDEO Mircea Lucescu: „Pentru mine, FCSB este Steaua!”
Citește și:
Veteranul care și-a anunțat plecarea de la Steaua: „Vreau la o echipă care trage la promovare”