Articol de Ovidiu Minea - Publicat miercuri, 26 ianuarie 2022 10:04 / Actualizat miercuri, 26 ianuarie 2022 12:55
Poli Iași, clubul din Copou, are planuri mari. Cooptarea lui Cornel Șfaițer, 56 de ani, în conducere e doar primul pas.
Politehnica Iași este unul dintre numele de tradiție ale fotbalului românesc. Chiar dacă actuala Poli este înființată în 2010, ea are dreptul să poarte însemnele grupării de tradiție, născută în 1945.
O grupare care, fără să aibă în palmares vreo performanță notabilă, a generat multe simpatii în întreaga țară. Asta pentru că în Copoul atât de drag lui Eminescu, la o palmă de Teiul genialului poet, au strălucit jucători precum Emil Alexandrescu, Vasile Simionaș, Romilă II, Daniel Pancu, Adrian Cristea ori Andrei Cristea, iar pe banca tehnică a formației au scris istorie Titi Teașcă, Gheorghe Constantin, Ilie Oană sau Ionuț Popa.
După un șir imens de gafe manageriale și lucrături interne, Poli a retrogradat în Liga a 2-a vara trecută, când avea și datorii de circa două milioane de euro. Dacă la acel moment s-a pus problema desființării clubului, acum, în Copou, se vorbește cu încredere de faptul că al doilea oraș al țării va avea o echipă de fotbal pe măsura blazonului Iașiului.
De ce a dat Șfaițer Europa pe Divizia B?
Aducerea lui Cornel Șfaițer în fruntea Consiliului Director al Politehnicii este mutarea pe care microbiștii ieșeni o văd ca o garanție a succesului. Creatorul FC Botoșani a fost curtat cu insistență de Poli încă din vara trecută.
Șfaițer a fost convins să renunțe la postul de manager al lui Sepsi Sfântu Gheorghe, pe care o calificase în cupele europene în 2021, și să vină în Liga a 2-a din două motive. A primit asigurări că va avea în totalitate mână liberă în conducerea clubului și o finanțare puternică de la bugetul local, Consiliul Local Iași urmând a pompa două milioane de euro în conturile clubului în acest an.
3este locul ocupat de Poli Iași în clasamentul echipelor din provincie în privința numărului de suporteri, conform unui sondaj GfK comandat de Gazeta Sporturilor și realizat în 2019
Poli Iași și-a stins jumătate din datorie
Imediat după retrogradarea din vară, după ce fosta conducere, avându-i ca principali pioni pe Adrian Ambrosie, Leonid Antohi și Mircea Ursu, a demisionat, CL Iași a deblocat finanțarea Politehnicii. Clubul a primit 1,6 milioane euro în 2021, aproape dublu față de 2020, când juca în Liga 1! Cu acești bani s-au stins datorii de aproape un milion de euro.
Planul lui Cornel Șfaițer la Poli Iași
Ținând cont de clasarea de la finalul sezonului de toamnă, locul 12, cu un singur punct peste poziția a 15-a, care duce la barajul pentru evitarea retrogrării, Poli a cheltuit enorm în toamnă, circa 700.000 de euro.
Șfaițer vrea să reducă cheltuielile pentru sezonul de primăvară și să folosească banii de la CL din vară pentru a ataca promovarea în ediția 2022-2023. Bugetul estimat pentru promovare este de 2 milioane de euro.
Sponsor și asociat
Cornel Șfaițer nu numai că nu va primi salariu la Iași, dar va aduce și bani Politehnicii! Omul de afaceri a anunțat că va sponsoriza clubul prin una din firmele sale.
„Vreau să aduc privații lângă echipă. Primul contract îl voi face eu. Deviza mea este «Puțin, de la mulți»”. Șfaițer va fi cooptat și în Adunarea Generală a Asociaților, în care acum mai sunt 5 membri.
1960este anul în care a fost construit stadionul din Iași. Au existat mai multe planuri pentru ridicarea unuia nou, niciunul concretizat până acum
Personalități get-beget ale fotbalului ieșean
1. Emil Alexandrescu
A fost mijlocaș la CSMS Iași în perioada 1960-1965, fiind unul dintre intelectualii echipei. A murit la 54 de ani, la câteva săptămâni după ce a devenit primul primar ales al Iașiului de după 1989. Stadionul din Copou îi poartă numele.
2. Vasile Simionaș
Deși a copilărit la Roman și a debutat în prima divizie la Dinamo Bacău, în 1968, este simbolul Politehnicii, la care a jucat aproape 400 de meciuri în 15 ani și pe care a antrenat-o de mai multe ori. A alcătuit, împreună cu Romilă II, o pereche de mijlocași celebră în anii '70.
3. Daniel Pancu
Cel mai valoros produs ieșean al tuturor timpurilor, a adus, direct sau ca urmare a vinderii sale, circa un milion de euro în conturile clubului la care s-a format și a debutat în Liga 1, la 18 ani.
Performerii de după 1989, din afara Iașiului
Președinte - Florin Prunea
Bucureșteanul a condus Politehnica din iarna lui 2012 până în vara lui 2017, reușind prima calificare a Iașiului în cupele europene (2016), două câștigări ale play-out-ului (2016, 2017) și două promovări (2012, 2014).
Antrenor - Ionuț Popa
Regretatul arădean a avut trei mandate la Poli, pe care a ținut-o în Liga 1 pe toată perioada primului mandat (2004-2009), a reînființat-o în 2010 și a promovat-o în 2012. A fost adulat de ieșeni, situându-se, alături de Ilie Oană, în fruntea numărului de partide avute pe banca lui Poli în prima ligă.
Jucător - Andrei Cristea
Băcăuanul a punctat de 65 de ori în 191 de meciuri oficiale jucate la Poli, fiind, după Costea, cel mai bun marcator all-time din Liga 1 la Iași. Foarte iubit de fani, a marcat primul gol european din istoria Politehnicii, în confruntarea cu Hajduk Split, 2-2, de pe 14 iulie 2016.