Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 23 februarie 2023 17:28 / Actualizat joi, 23 februarie 2023 17:57
Dinamo e într-un mare pericol să nu capete nici măcar licența pentru Liga 2. Clubul are datorii mari vechi de anul trecut pe care ar trebui să le achite până pe 30 aprilie. Fiindcă nu au bani ca să plătească, dinamoviștii negociază cu jucătorii amânarea până în mai.
„Câinii" luptă pentru calificarea în play-off și ei mai calculează că ar putea să promoveze pe teren, doar că au probleme cu mult mai mari.
Situația economică a societății e una precară, ceea ce era știut deja, și acum se apropie termene care îi presează pe roș-albi, nu le mai permit să amâne, pur și simplu, plățile pe care nu le pot efectua.
Probleme tot mai grave la Dinamo: riscă să nu ia nici licența pentru Liga 2
Se apropie licențierea și Dinamo încă mai înregistrează debite periculoase. Condiția pentru ca o echipă să primească licența pentru liga a doua: trebuie să demonstreze până la 30 aprilie că nu avea datorii către angajați la 31 decembrie anul trecut. Dar „câinii" încă mai au datorii din 2022, nu au bani pentru stingerea lor și nici nu au depistat vreo sursă de finanțare care să-i încurajeze că pot face rost de fonduri în curând.
Singura soluție la care s-a gândit administratorul special Vlad Iacob a fost să-i sune pe jucători și pe ceilalți angajați față de care clubul este dator și să le propună să accepte în scris amânarea plăților pentru luna mai.
Iacob le-a spus creditorilor că el se află în negocieri cu un investitor și că pentru a nu rata afacerea aceasta e nevoie de obținerea licenței. „Așa veți avea și voi garanția că veți recupera banii, chiar dacă în luna mai", le-a promis oficialul.
Dacă Dinamo nu plătește, locul nici nu mai contează
Există angajați care au acceptat înțelegerea, dar sunt și mulți care nu sunt de acord, ei sunt hotărâți s-o împiedice pe Dinamo să ia licența dacă nu-și vor primi banii.
Mai ales fotbaliștii străini nu acceptă învoiala pe care le-a propus-o Iacob. Mirko Ivanovski, atacantul macedonean care nu se mai află printre „câini" de opt luni, a refuzat să amâne primirea a 12.000 de euro.
„Suma pentru fiecare jucător nu e mare, ca medie, dar cu totul se adună datorii de ordinul sutelor de mii de euro", explică o persoană care cunoaște situația clubului.
Dacă dinamoviștii nu-i conving pe toți fotbaliștii să semneze că au răbdare până în mai ca să-și primească salariile restante, echipa nu va mai putea continua nici măcar în liga a doua, indiferent de locul pe care ar încheia sezonul acesta.
Pentru prima ligă e cu mult mai greu
Dinamo are de tras ca să rămână în „B", din cauza licențierii. Calculele pentru promovare sunt cu mult mai complicate. Echipa ar trebui să prindă un loc în playoff și apoi să se claseze pe una dintre primele patru poziții.
Primele două promovează direct, următoarele două dispută baraje pentru promovare/salvare. Chiar dacă roș-albii ar obține rezultate excelente și ar căpăta dreptul să promoveze, lor le-ar fi extrem de greu să îndeplinească toate criteriile de licențiere pentru „A". Pentru a juca în prima ligă e nevoie să demonstrezi că nu ai datorii către angajați, condiția fixată și pentru „B", și trebuie să achiți, în plus, totul către ANAF și către furnizori.
Uhrin cere direct falimentul lui Dinamo
Calculelor acestea legate de licențiere li se mai adaugă și alte probleme. Dușan Uhrin are de recuperat de la Dinamo 12.800 de euro și cehul nu a așteptat licențierea, el a solicitat în instanță falimentul clubului.
Conform legii, un creditor cu o creanță mai mare de 50.000 de lei poate cere falimentarea unei societăți dacă el solicită banii și trec mai mult de 60 de zile în care nu îi sunt plătiți. Uhrin a explicat că a notificat clubul în noiembrie și timp de două luni nimeni de la Dinamo nu a discutat cu el, nu numai că nu i-au fost achitați banii.
Datoriile le-au blocat deja transferurile
„Câinii" au pierdut dreptul de a mai legitima jucători noi după ce au pierdut la FIFA un proces cu Ante Puljici.
Croatul are de recuperat o sumă un pic mai mare de 20.000 de euro și a anunțat după ce a câștigat litigiul că nu e dispus să renunțe la banii aceia. Pe roș-albi i-au mai dat în judecată Azankpo, Pierret și Aloe, alți foști fotbaliști ai lor. Dintre ei, fundașul central Aloe a acceptat să semneze că amână pentru luna mai încasarea restanțelor.
VIDEO Ovidiu Burcă: „Suntem aproape de play-off, din păcate nu stăm doar la mâna noastră. Trebuie să câștigăm tot!”
Citește și:
Ședință la Rapid: ce i-a spus Șumudică lui Boupendza, după incidentele de la meciul cu Petrolul