Articol de Viorel Tudorache - Publicat miercuri, 07 iulie 2021 17:00 / Actualizat miercuri, 07 iulie 2021 17:45
CSA Steaua inaugurează în această seară, de la ora 19:00, noul stadion de 100 de milioane de euro, cu un meci amical împotriva formației OFK Belgrad, același adversar care a participat și la inaugurarea vechii arene din Ghencea, pe 9 aprilie în 1974.
Fostă mare putere a fotbalului iugoslav, cu 5 titluri de campioană, OFK Belgrad se zbate acum în mediocritate, în al 3-lea eșalon fotbalistic din Serbia. Cu toate acestea, gruparea din Belgrad acordă un interes deosebit evenimentului. „OFK Belgrad va fi oaspetele marelui club de fotbal românesc și european, Steaua București”, notează site-ul clubului din capitala Serbiei.
„În 1974, Steaua a construit noul său stadion în cartierul bucureștean numit Ghencea. Noul stadion putea găzdui 30.000 de spectatori, iar OFK Belgrad a avut onoarea de a inaugura noua casă pentru roș-albaștri. Steaua folosea trei stadioane din București, iar pe locul stadionului nou construit, anterior exista o bază militară unde erau adăpostite tunuri antiaeriene”, menționează portalul grupării OFK Belgrad.
Sârbii au evidențiat faptul că în a doua parte a anilor 80, Steaua a cunoscut cele mai strălucitoare momente. "A câștigat 5 titluri, trei cupe, trei eventuri, iar pe scena internațională Steaua a ajuns la momente stelare. În 1986, au devenit campioni europeni, când au învins Barcelona la Sevilla, în finala CCE, după o loviturile de departajare.
L-au avut și pe maestrul portar Duckadam, care a apărat patru penalty-uri la rând! Până la sfârșitul anilor 80, au câștigat Supercupa Europei, iar în Cupa Campionilor, au jucat o altă finală, pe care au pierdut-o în fața Milanului, precum și o semifinală!".
Clubul din Serbia trece în revistă și disputa juridică dintre CSA Steaua și FCSB. OFK Belgrad a publicat pe site-ul oficial mai multe fotografii de la amicalul disputat pe 9 aprilie 1974, inclusiv programul de meci.
"Meciul a fost plăcut, spectatorii s-au bucurat, iar fiecare echipă a controlat câte o repriză. Jocul s-a încheiat cu 2-2. Gazda, condusă de legendarul jucător, și mai târziu antrenorul, Anghel Iordănescu, a fost incomparabil mai bună în prima perioadă a jocului. Jucătorii noștri au scăpat de emoții și au egalat prin două goluri marcate de Turudija".
OFK a evoluat în următoarea alcătuire: Borota, Bozovic, Jokic, Mesanovic, Kresic, Stojanovic, Turudija, Stevanovic, Stefanovic, Zec și Djujic. Au mai jucat. Mitrovic și Gligor. După joc, a fost organizată o cină comună. Meciul a avut un ecou puternic în rândul publicului român, mai scrie site-ul lui OFK Belgrad, iar presa română a scris la superlativ despre ceea ce s-a văzut pe teren. Ziarul "Sportul" a titrat - "Un plăcut spectacol fotbalistic".
Clubul OFK Belgrad reamintește că de-a lungul istoriei sale a mai avut și alte confruntări cu echipe românești, primele încă de pe vremea când fotbaliștii călătoreau cu vaporul peste Dunăre.