Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 09 mai 2023 23:12 / Actualizat marti, 09 mai 2023 23:12
Dinamo mai speră să promoveze în urma unui baraj și continuă să caute investitori reali care să echilibreze economia clubului, una care a rămas dezastruoasă și după ce noii acționari au preluat pachetul majoritar pe care-l deținea Dorin Șerdean.
Eugen Voicu, unul dintre acționarii principali prin societatea Red&White, a recunoscut că a purtat discuții inclusiv cu Simion Apreutese, o informație care circulase în media. Apreutese a devenit cunoscut în fotbal când a căutat să preia conducerea UTA, un demers lipsit de succes, pentru că el nu l-a convins pe Alexandru Meszar să-i cedeze rolul executiv din asociația care controlează clubul din Arad.
Eugen Voicu, acționar majoritar Dinamo: „Căutăm oameni care să se și priceapă”
După eșecul acelor tratative, Simion a încercat recent să cumpere FCSB, într-un moment în care Becali anunțase că renunța la echipă, supărat fiind din cauza prestațiilor pe care le avuseseră arbitrii. „Apreutese a venit împreună cu Ilie Dumitrescu și mi-a oferit 25 de milioane de euro. Deocamdată nu mai vreau să vând, din moment ce am iar șanse să câștig campionatul”, a povestit Gigi.
Afaceristul din Arad s-a mutat apoi la negocieri cu Dinamo. Eugen Voicu a susținut că l-a respins pe Apreutese, deoarece el nu ar fi îndeajuns de bun ca să fie primit în acționariatul roș-albilor: „Am avut două întâlniri cu domnul Simion Apreutese, dar noi ne dorim să avem un dialog cu cei care știu ce înseamnă domeniul fotbal, care vin cu ceva mai mult decât bani”.
Surse apropiate de Simion pretind, însă, că discuțiile ar fi urmat un curs invers decât este acesta pe care l-a descris Voicu: „Acționarii lui Dinamo l-au contactat pe Apreutese și i-au cerut bani ca să poată achita niște datorii care erau urgent de plătit pentru obținerea licenței. Iar el a refuzat să contribuie”.
Acționarii lui Dinamo vor bani, dar fără să cedeze puterea
„Câinii” au avut nevoie să achite până la sfârșitul lunii aprilie toate datoriile existente la 31 decembrie anul trecut. Conducătorii clubului au susținut că au rezolvat problemele și că licența va fi obținută, cu siguranță. Apreutese nu e singurul pe care l-au contactat în perioada aceasta.
Surse care cunosc discuțiile povestesc de ce roș-albilor le este greu să atragă investitori: „Acționarii actuali speră să vândă pachete mici, de 10 la sută sau chiar mai mici de atât, și să le rămână tot lor dreptul de a conduce clubul. E ceva greu de acceptat. Oricare persoană care ar investi la Dinamo ar face-o și ca să decidă, să capete o putere executivă”.
Voicu și Andrei Nicolescu, acționarii Red&White, au preluat acțiunile de la Șerdean tocmai pentru că ei erau convinși că le va fi mai ușor să atragă investitori, ceva ce Șerdean și administratorul juridic Răzvan Zăvăleanu nu reușiseră.
Cine deține acțiunile lui Dinamo
- Red&White 2022 Management - 80,87%
- Asociația „Peluza Cătălin Hîldan” - 12,06%
- Nicolae Badea/ACSFC Dinamo - 7,03%
- Dorin Șerdean - 0,1%
- Cornel Dinu - 0,03%
Eugen Voicu susține că a găsit trei afaceriști care să se alăture proiectului de la Dinamo
Voicu a anunțat la Radio Dinamo 1948 că încă trei persoane vor primi acțiuni: Dan Gătăianțu, Bogdan Pavel și Claudiu Florică. Primul ar lua 4 la sută, ceilalți doi ar căpăta câte 10 la sută. Gătăianțu e director financiar al clubului, Pavel deține o societate de distribuire a medicamentelor, iar Florică e un personaj controversat care a mai lăsat să se înțeleagă că ar fi interesat să investească în cluburi de fotbal.
Când Ionuț Chirilă a fost angajat ca antrenor al Clincenilor, el a primit postul acela fiindcă-i promisese primarului de acolo că avea să-l aducă pe Claudiu ca investitor. Florică și Chirilă nu au salvat clubul, antrenorul l-a condus către retrogradare și spre dispariție.
Afaceristul a susținut într-o declarație pentru Gazetă că ar fi, cu adevărat, interesat să devină acționar al lui Dinamo, însă numai cu condiția să fie aprobat un noul plan de reorganizare, în care să fie reduse cu mult datoriile care acum înseamnă în jurul a opt milioane de euro.
Replica lui Eugen Voicu: „Respect foarte mult realizarile profesionale ale domnului Simion Apreutese”
Îmi exprim regretul pentru că nu am fost clar in exprimare, in seara de 8 mai, când am creat contextul in care reputația domnului Simion Apreutese ar fi putut să fie lezată. Afirmația mea că „ne dorim să avem dialog cu oameni care au habar de fotbal” nu avea legătură cu acesta.
Respect foarte mult realizarile profesionale ale domnului Simion Apreutese si apreciez dedicarea pe care o are fata de sport si fata de fotbal in mod special. Stiu tot ce face si care este impactul sau la academia de copii a celor de la CSA Steaua. Sunt lucruri de apreciat mai ales in contextul in care tot mai putini oameni de afaceri se incumetă sa investească bani privati in viitorul sportului românesc.
Afirmația mea nu s-a referit nici la domnia sa si nici la o persoana anume ci la posibilitatea intrării in acționariat a unui fond de investitii, caz in care am subliniat nevoia unui know-how specializat.
Regret profund felul in care am fost citat de presa, cât și exagerarea acestei declarații de către media si pe aceasta cale imi cer scuze pentru reactiile aparute. Mi-aș dori ca presa sa exercite un rol de mediator in aceasta situație in care toată lumea dorește reconstrucția și salvarea unui brand național
- Eugen Voicu, pentru GSP.ro
„Îmi exprim regretul pentru că nu am fost clar in exprimare, in seara de 8 mai, când am creat contextul in care reputația domnului Simion Apreutese ar fi putut să fie lezată. Afirmația mea că ‘ne dorim să avem dialog cu oameni care au habar de fotbal’ nu avea legătură cu acesta. Respect foarte mult realizarile profesionale ale domnului Simion Apreutese si apreciez dedicarea pe care o are fata de sport si fata de fotbal in mod special. Stiu tot ce face si care este impactul sau la academia de copii a celor de la CSA Steaua. Sunt lucruri de apreciat mai ales in contextul in care tot mai putini oameni de afaceri se incumetă sa investească bani privati in viitorul sportului românesc. Afirmația mea nu s-a referit nici la domnia sa si nici la o persoana anume ci la posibilitatea intrării in acționariat a unui fond de investitii, caz in care am subliniat nevoia unui know-how specializat. Regret profund felul in care am fost citat de presa, cât și exagerarea acestei declarații de către media si pe aceasta cale imi cer scuze pentru reactiile aparute. Mi-aș dori ca presa sa exercite un rol de mediator in aceasta situație in care toată lumea dorește reconstrucția și salvarea unui brand național.