Articol de Răzvan Luţac - Publicat luni, 27 mai 2019 09:00
Unul dintre cei mai vechi doi jucători ai Târgoviștei, în lot din 2011, povestește cum e să promovezi la 30 ani după o întreagă carieră petrecută în același oraș.
A stat departe de reflectoare până la 30 de ani și, probabil, o va face în continuare. Joacă pe orice post în apărare, e unul dintre cei doi fotbaliști sosiți acum 8 ani la echipă, celălalt fiind starul Cherchez, și, până acum, era întrebat un singur lucru. Dacă e rudă cu Mister Cornel Dinu, cu mult mai cunoscutul Cornel Dinu, născut și crescut în reședința județului Dâmbovița.
Acum, chiar înainte să celebreze trei decenii de viață, primește o altă întrebare. Cum e să promovezi în Liga 1 după ce toată cariera ți-ai petrecut-o într-un singur oraș, cel care, când el era copil, dădea fotbalului Micul Ajax.
-Cornele, Târgoviștea revine după 21 de ani în prima divizie. Ai prins trupa din anii '90?
-Eram prea mic. Eu sunt din Dobra, de la 25 de kilometri de oraș, și am ajuns abia la 11 ani în Târgoviște, la o selecție. Adică prin 2000. Am fost oprit la CSS. Făceam naveta, rămâneam și la căminul sportiv. De-atunci, de 19 ani, am jucat la majoritatea echipelor din oraș. Doar aici.
-Cum era viața unui junior la CSS Târgoviște?
-Nu era spectaculoasă, departe de loturi naționale ori performanțe când ieșeam pe țară. Aveam și concurență când ieșeam la faza națională. De exemplu, într-un an, am picat în grupă la "zonală" cu Ardealul Cluj. Erau Chiricheș, Răduț, Andrei Lungu și îl luaseră și pe Maxim la '89, deși el era mai mic. Avea însă stofă de atunci. Nu aveam șanse.
-Știu că ești cel mai vechi de la Chindia, alături de Cherchez.
-Da. Am venit în 2011 ambii. El în iarnă, eu în vară. Aduși de la FCM Târgoviște, unde ne-am început cariera. Pe vremea lui Gică Popescu.
„Dacă nu acum, niciodată”
-Cum a fost pe vremea "Baciului"?
-A vrut multe, să ne pună pe picioare, performanță. Nu s-a putut atunci.
-Acum a venit alt nume mare al naționalei din anii '90, Viorel Moldovan.
-Da. Și ne-am dat seama că, deși am pierdut groaznic barajul anul trecut, la penalty-uri, semnalul că vine Moldovan e clar. Vrem promovare. Nu cred că Mister își asocia numele cu noi dacă nu jucam la promovare.
-E greu la antrenamente cu dânsul?
-Ne descurcăm. Plus că știe să ne ambiționeze. E agresiv, însă în sensul bun al cuvântului.
-Ziceai de barajul de anul trecut.
-Da, e foarte greu să te oprești acolo, la final, la penalty-uri. Plus că nu au fost cu nimic mai buni decât noi. Veneam și după un sezon greu, în care lipsisem mult după o accidentare la genunchi. Și nu era prima oară.
-Adică?
-Am mai avut un sezon, 2015-'16, în care eram pe primul loc și, în ultimele trei etape, am pierdut cu UTA 3-1, de la 0-1. Apoi, în ultima etapă, UTA a dat golul care a trimis-o la baraj în minutul 89. A promovat Gaz Metan, UTA a mers la baraj. Am spus că e prea mult să ratăm și anul ăsta. Dacă nu acum, niciodată!
„Botezat după naș”
-Trebuie să îți spun, știu că nu ești rudă cu Cornel Dinu.
-(râde) E primul interviu pe care nu îl dau din motivul ăsta. Hai să îți spun o fază.
-Te rog.
-Eram după un meci de Cupă cu Dinamo, acum câțiva ani, și au venit toți reporterii de la televiziuni peste mine. A fost cel mai scurt interviu. M-au întrebat dacă sunt rudă cu Cornel Dinu. Am spus că nu, s-au retras toți.
-Totuși, de ce numele? Tatăl e microbist?
-Este, dar nu a ales el numele. Mi-a fost pus după naș, pe care îl chema așa. S-a nimerit. Și să știi că am totuși o rudă fotbalist, care a jucat la Liga 1.
-Cine?
-Fratele meu, Ciprian. A jucat la Jiul și Botoșani în prima ligă, a fost primul căpitan al Botoșaniului în Liga 1. Sper să îl urmez și eu acum.
„Ca suporteri pe stadion, Chindia e în play-off-ul Ligii 1. E incredibil să vină 4.000 - 5.000 de oameni la stadion. Vă dați seama dacă era tot stadionul refăcut?”
Cornel Dinu
24 de meciuria jucat în acest sezon Cornel Dinu pentru Chindia