Articol de Eduard Apostol - Publicat vineri, 25 noiembrie 2022 18:11 / Actualizat vineri, 25 noiembrie 2022 18:38
Ionuț Negoiță s-ar întoarce la Dinamo, în calitate de simplu investitor, dacă gruparea alb-roșie va avea un stadion nou.
Ionuț Negoiță nu s-a rupt definitiv de Dinamo. Într-un interviu acordat Gazetei, el a dezvăluit că urmărește în continuare partidele formației pregătite de Ovidiu Burcă și ia în calcul să se înscrie în viitor în DDB.
VIDEO. Ionuț Negoiță, despre viața după Dinamo: „Sunt mai liniștit, e mai bine”
- Domnule Negoiță, cum se derulează viața dumneavoastră după ce-ați închis cu Dinamo? Mai ales acum după ce-ați scăpat și de acel dosar în care ați fost acuzat de bancrută frauduloasă.
- Am o viață activă, ca întotdeauna, prins cu proiectele mele, hoteliere, imobiliare, construcții. Fotbalul e cu nervi, cu emoții, acum sunt mai liniștit, mai bine. Nivelul de stres la Dinamo e destul de ridicat, fotbalul e cu multe palpitații, implicații, necunoscute. Afacerile din domeniul meu sunt mult mai previzibile, predictibile. Mai joc fotbal de două ori pe săptămână, rămân suporter.
- Îmbrăcați tricoul lui Dinamo la miuțe?
- Da, mai ales că am rămas cu multe echipamente de la Dinamo, e firesc să le folosesc. Eu nu mă dezic de Dinamo, îmi doresc să trăiască în continuare și vreau să revină, să fie la un nivel cât mai ridicat.
- Sunteți mai eliberat de Dinamo după acel proces. Cum ați primit vestea și dacă ați avut emoții în timpul "meciului"?
- A fost un proces lung, mai bine de cinci ani, zeci de termene, mulți avocați, experți. Un proces care, dacă citez procurorul de la ultima instanță, nu trebuia să existe! Sunt unii procurori puși să caute greșeli. Am știut că e o "invenție" de la bun început. Responsabil fiind, chiar dacă m-a costat ceva, am apelat la cei mai buni specialiști în insolvențe. Le-am zis că nu trebuie să facem nicio greșeală, se va pune lupa pe lucrarea asta. Anii, stresul, timpul, banii s-au dus, în schimb. Nu vrea să calculez câți bani am folosit, mi-ar face nervi. A fost capriciul cuiva să-mi facă ceva.
Ionuț Negoiță: „Mă aleg cu zero”
- Vă mai uitați la meciurile lui Dinamo și cu ce sentimente?
- Mă mai uit. Lecturez și Gazeta, găsesc acolo date din sport, citesc și articole despre Liga 1, despre Dinamo, sunt oarecum la curent cu ce se întâmplă. Să vedem cum trec de acest plan de organizare. N-am pus nicio piedică!
- Cât aveți de încasat?
- Nu puțin bani, undeva la 900.000 de euro. Sunt trecut la "chirografari", adică mă voi alege cu zero. Dar, Doamne ajută!, să fie bine Dinamo. Nu, nu acționez în instanță, am avut un termen, nu a fost cazul. Niciodată n-am făcut ceva împotriva lui Dinamo, ba din contră.
- Când a retrogradat Dinamo, ați avut vreun sentiment de genul: „Uite că nu s-a descurcat fără mine!”? Vreo chestie de orgoliu.
- Nu. Dinamo mi-a fost și-mi este la suflet. Am vrut să fac performanță, am realizat că nu pot, am zis că e mai bine să renunț. Mi-aș dori ca Dinamo să revină la nivel ridicat, să însoțesc echipa în cupele europene.
- Promovează din acest an?
- Complicat de spus. Poate în pauza de iarnă să-și mai întărească lotul. Aș contribui și eu cu ceva, dar în momentul în care Dinamo va avea propria casă.
Ionuț Negoiță: „La un moment dat, mă voi înscrie în DDB”
- V-ați gândit să vă înscrieți în DDB?
- La un moment dar o voi face! Dinamo dacă va avea propria casă, situația ar fi mai bună, va atrage investitori. Alta ar fi atmosfera.
- Prin noul plan de reorganizare, suporterii ar deveni acționarul majoritar prin PCH. Idee sustenabilă, fezabilă, bună?
- Este o idee. Până acum, se pare că au reușit să contribuie la modul concret, față de alții care doar povestesc. Ceea ce e lăudabil.
- Vă pare rău că nu v-ați înțeles cu DDB în 2020 pentru cedarea pachetului majoritar?
- Eu le-am propus fanilor de multe ori. Era ideal. "Oameni buni, eu vreau pe 1 leu, în rest, luați Dinamo cu totul!". Erau cei mai legitimi. Le-am înțeles refuzul, ar fi putut apărea reproșuri și supărări, dacă lucrurile mergeau rău. "Picau" vinovați, în fața celorlalți, cei care făceau atunci tranzacția.
Negoiță: „Nu regret afacerea cu Cortacero, dar nu cred că știe pe ce lume este”
- Regretați că ați cedat acțiunile lui Pablo Cortacero?
- Nu regret deloc. A fost singura soluție. Dacă aș face-o din nou? Neavând altă variantă, nevrând nimeni să-și asume, aș face la fel, aș da-o cuiva dispus să facă treaba asta.
- Ați mai interacționat cu el?
- Nu, nu, Și-atunci foarte puțin. De vreo 2-3 ori. După aceea discuta direct cu noua conducere, apoi n-a mai venit prin țară.
2017este anul celei mai mari performanțe din "mandatul lui Ionuț Negoiță", locul 3 în Liga 1, calificarea în preliminariile Europa League, plus câștigarea Cupei Ligii
- Ce părere v-a lăsat?
- O părere în niciun caz bună. Nu cred că știe pe ce lume este. Destul de ciudat profilul de persoană, nu l-am înțeles ce vrea. Cred că nici el nu se înțelege.
Bucata de pământ de la Săftica - 900.000 de euro
- Cu Dorin Șerdean ați mai ținut legătura?
- Cam acum jumătate de an, că e cineva interesat de partea mea de la Săftica, faptul că ar fi cineva interesat și de club, ca să ia bucata aia, ceva complicat. Respectivul voia să cumpere proprietatea, nu să investească la Dinamo.
- Cu omul de afaceri William Shoucair ați mai vorbit despre bucata de pământ de la Săftica?
- Da, despre asta era vorba. Mai sunt de rezolvat anumite chestii, din punct de vedere juridic. E ceva de durată.
- Cei de la club v-au căutat, să cumpere Dinamo partea aceea?
- Au pus o întrebare. Dar acolo probleme sunt mult mai.. Prețul? 900.000 de euro.
- Ce impresie vă fac oamenii care acum sunt la conducerea lui Dinamo?
- M-a căutat administratorul special Vlad Iacob, de vreo două ori, vizavi de acea cazare în zona pe care voi o denumiți renovată, deși eu am renovat-o și pe cealaltă. Am găsit o soluție de a debloca situația, acum echipa are condiții foarte bune. Societatea care are bucata de la Săftica primește o chirie acceptabilă, am făcut o facilitate clubului.
Vrea doar ca sponsor la Dinamo
- V-a mirat retrogradarea lui Dinamo, a fost dramă, dezastru?
- Dacă e doar o etapă pentru revenire, nu, dacă e una pentru desființare, este foarte grav. Să ții un club în Liga 1 nu e treabă simplă. Nu m-a mirat ce s-a întâmplat cu Dinamo. Nu rămâi în Liga 1 doar cu numele. Dinamo a avut și are mulți dușmani, în fenomenul fotbal. Inclusiv cei, nu puțini, care se dau "câini roșii". Primeam lovituri și piedici, comandate sau declarații pe față, ale unor așa-ziși dinamoviști, oportuniști.
- V-ați mai implica acum la Dinamo?
- În linia întâi, nu. Dacă s-ar face stadionul, m-aș implica într-un fel sau altul, dar nu cel responsabil și să fiu înjurat de toată lumea. Adică doar să fiu sponsor, să ajut, atât. Cu condiția construcției noului stadion. Dinamo nu are nicio șansă altfel. Nici suporterii nu vor mai fi dispuși să se implice dacă în 3-4 ani nu demarează construcția.
- Ca om de afaceri, cât ar costa un om de afaceri să țină Dinamo?
- Pe mine m-a costat 7-8 milioane să-l aduc la zi. Eu zic că ar trebui pentru început să implice 3-4 milioane de euro pe an, să-l ridice.
- La alt club ați investi?
- Nu, nu. Nu m-a mai apelat nimeni. La alt club în afara lui Dinamo nu m-aș vedea.
„Andrei Cristea a cumpărat niște apartamente de la mine”
- Cu foștii antrenori sau oficiali ai lui Dinamo mai țineți legătura?
- Doar dacă ne întâlnim pe stradă, ne salutăm. Uite, Andrei Cristea m-a sunat vineri, că a cumpărat niște apartamente de la mine și era foarte mulțumit... Un băiat fain. E bine că s-a apucat de antrenorat, Doamne ajută!, e nevoie de mine.
- V-ați gândit și dumneavoastră să vă creați un Dinamo personal?
- Nu. Eu am intrat la Dinamo pentru că era top ca și club, nu ca situație financiară. Unde activez, îmi place să fiu cât mai sus, în rest, să joc bambilici, nu e stilul meu.
- Ce notă v-ați acorda perioadei petrecute la Dinamo?
- 7-8 ar fi o notă corectă. Puteam mai mult, dacă fenomenul era mai serios și dacă găseam un climat mai sănătos.
Urmăresc Real Madrid, simpatizez și cu PSG, mai ales că am stat la Paris când eram tânăr. Din țară unele echipe îmi sunt antipatice. Nu mă bucur de răul FCSB, mă bucur când câștigă alte echipe în meciurile cu FCSB!
Decizii bune, decizii proaste, trebuie să ni le asumăm. Dinamo e cel mai "greu" club din România. Faptul că am ținut Dinamo opt ani mă face să mă bucur că am contribuit la istoria clubului și la menținerea lui în viață. L-am adus și într-un echilibru financiar. Cluburile din România sunt, aproape, toate pe minus, contabil
- Ionuț Negoiță
Citește și alte știri despre Dinamo:
Planul de reorganizare al lui Dinamo, amânat iar » A fost stabilit un nou termen