Articol de Marius Mărgărit - Publicat marti, 09 ianuarie 2024 21:25 / Actualizat miercuri, 10 ianuarie 2024 09:40
Liga 2 urmează să se reia în ultima decadă a lunii februarie și promite o luptă acerbă nu doar pentru calificarea în play-off, dar și la retrogradare.
- Reșița, Alexandria, Șelimbăr, Corvinul, Steaua, Tunari, Slatina și Dumbrăvița sunt cele 8 cluburi de drept public din Liga 2, astfel că nu au drept de promovare.
Mai sunt 4 etape de disputat din sezonul regulat, iar deocamdată pe primele două locuri de află două echipe fără drept de promovare, Șelimbăr și Corvinul, entități de drept public. Iar CSA Steaua e și ea la pândă, pe locul 7.
Pâine și circ în Liga 2, dar pe bani publici
Eșalonul secund este mai plin ca niciodată de formații care nu pot promova, 8 din 20, adică 40%. Un procent periculos de alterare a competiției sportive, dar și o mașinărie de tocat bani publici în gol, fără un scop final clar, promovarea, adică performanța.
Nu s-a schimbat practic nimic de acum 2.000 de ani, de când romanii foloseau expresia „pâine și circ”, deplângând decadența marelui imperiu. Atunci luptele de gladiatori distrau oamenii, ca să-i țină departe de marile probleme, acum fotbalul e cel care le camuflează.
GSP.ro a făcut o incursiune la cele 8 cluburi fără drept de promovare și concluziile sunt sumbre. În total, cele 8 cheltuie 7 milioane de euro pe sezon. Totul pentru un „spectacol” care nu are nicio finalitate, ci doar oferă „recreații” de la viața reală numeroșilor microbiști.
În realitate, cluburile de drept public din Liga 2 cheltuie spre 20 de milioane de euro pe sezon!
Atenție, este numai vârful aisbergului! Pentru că, de fapt, sumele sunt mult mai mari, ascunse sub forma diverselor forme de ajutoare suplimentare de la bugetele locale sau zonale, atunci când echipele intră în incapacitate de plată către jucători, antrenori sau terți.
Asta nu împiedică unele dintre aceste echipe să-și permită, de exemplu, cantonamente în Antalya, la fel ca și formațiile private prima ligă.
În plus, sub forma mascată a unor așa-zise societăți comerciale, la majoritatea covârșitoare a celorlalte cluburi cu drept de promovare, tot bugetele locale asigură grosul banilor. Primării, Consilii Locale, Consilii Județene fac parte din respectivele societăți, ca asociați, și continuă să pompeze bani publici entităților fotbalistice.
Așa că suma totală reală este mult mai mare, după unele păreri în jurul a 15-20 de milioane de euro pe sezon, doar pentru Liga 2. Dar și beneficiind de aceste ajutoare de la stat, interzise de fapt pentru sportul profesionist, cluburile continuă, sezon de sezon, să rostogolească datorii imense.
26 de străini, dar mai vin
Un alt aspect: din declarațiile conducătorilor, la cele 8 cluburi au activat în aceste 15 runde din sezonul regulat 26 de fotbaliști străini. Adică, raportat la loturile celor 8, ar însemna un procent de 10,5% din jucători.
Și din intențiile exprimate, numărul acestora este posibil să crească, fiindcă, vorba unui om din fotbalul de Liga 2, „orgoliile sunt mari, toată lumea vrea să fie cât mai sus, chiar dacă nu se poate promova”.
Micuța echipă din Șelimbăr e lider nu doar în clasament, dar și la străini, cu 7 astfel de jucători, urmată de CSA Steaua (locul 7), cu 5.
Un alt conducător a explicat apetența pentru străini prin faptul că „jucători români de valoare nu prea sunt, iar cei care sunt fac mofturi incredibile. Cer mulți bani, prime de instalare, fac practic ping-pong cu cluburile. Plus că mentalitatea străinilor este alta, vin să joace, să pună osul, să câștige niște bani”.
Timpul trece, banii publici curg
Un argument în plus că, de fapt, totul pornește de la lipsa de calitate administrativă și tehnică a managementului de calitate, încă de la faza de copii și juniori. Plus că toți respectivii străini, în multe cazuri de o valoare cel puțin îndoielnică, barează drumul tinerilor jucători români.
Dar treaba merge, banii publici curg, fiindcă ambițiile edililor sunt mari.
Astfel se poate explica transferul unor jucători străini la echipe fără drept de promovare, chiar dacă unele au academii de unde și-ar putea promova propriile valori.
Așa s-a ajuns ca o întreagă ligă să fie practic la mâna politicului, deși FIFA și UEFA interzic acest amestec. Iar acest gen de „sponsorizări” se întâlnesc din plin și la prima ligă. La al treilea eșalon tot oamenii de fotbal susțin că „lucrurile stau chiar mai rău”. Iar din sezonul viitor, FRF a decis că Liga 2 nu va mai avea 20 de echipe, ci 22.
GSP.ro vă prezintă mai jos situația de la cele 8 cluburi de drept public din Liga a 2-a.
CSC Șelimbăr: locul 1, la 10 puncte de Steaua (locul 7)
- al doilea sezon în Liga 2
- are 7 jucători străini, Nestoly Lumbu (26 ani, congolezo-francez), Danilo Babovic (23 ani, muntenegreano-danez), Mikhael Panos (26 ani, francez), Paul-Henri Moussinga (26 ani, camerunezo-francez), Rodri Hernando (24 ani, spaniol), Valmir Berisha (27 ani, kosovaro-suedez), Stefan Visic (26 ani, sârb)
- sunt tratative pentru aducerea a încă unui jucător sau doi străini
- buget: 1,3 milioane euro, de la Primărie, 1,1 milioane euro la echipa mare, 200.000 euro la Academia de copii și juniori. Cam 10% din buget este acoperit de sponsorizări
- cantonament: în Antalya (Turcia)
- s-au demarat discuții, dar sunt într-o formă incipientă, pentru schimbarea formei de organizare, într-o societate pe acțiuni.
Corvinul: locul 2, la 9 puncte de CSA Steaua (locul 7)
- primul sezon de Liga 2, după 15 ani de pribegie prin eșaloanele inferioare
- are în lot un singur străin, Ilya Antonov (31 ani, estonian), dar în prima parte a mai jucat Elton da Silva (34 de ani, brazilian), care a plecat
- mai vin 3 jucători nigerieni, toți de 18 ani, Goodnews Ibuchi, Odejobi Babatunde și Jimmy King, aduși de impresarul Bogdan Apostu, printr-o colaborare cu Academia fostului internațional Jakubu Aiyegbeni
- buget: 1,2 milioane euro, de la Primărie, Consiliul Local și Consiliul Județean
- cantonament: în Antalya (Turcia)
- se poartă negocieri ca din vară clubul să-și schimbe forma de organizare, tot după modelul celor de la FC Argeș, o societate pe acțiuni din care să facă parte și Primăria și Consiliul Județean
CSA Steaua: locul 7, la un punct de locul 6
- al treilea sezon în Liga 2
- are 5 străini în lot, Walace (34 ani, brazilian), Rober Sierra (27 ani, spaniol), Gianluca Mancuso (25 ani, argentiniano-italian), Mario Topuzov (24 ani, bulgar), Tsvetelin Chunchukov (29 ani, bulgar)
- e posibil să mai vină și alți jucători străini
- buget: 1,6 milioane euro de la Ministerul Apărării
- cantonament: la sediul clubului
- nu există discuții serioase pentru schimbarea formei de organizare a secției de fotbal
CSM Reșița: locul 12, 20 de puncte, la 3 de locul 6
- nou-promovată în Liga 2
- are doi străini în lot, Erico de Silva (34 ani, brazilian) și Alfred Mensah (27 ani, olandez)
- buget: 800.000 de la Primărie, plus 200.000 euro de la sponsori
- cantonament: în Antalya (Turcia)
- deocamdată se vizează evitarea retrogradării și nu s-au demarat discuții clare pentru schimbarea formei de organizare
CSM Slatina: locul 13, la 3 puncte de locul 6
- al doilea sezon consecutiv în Liga 2
- un singur străin, Jhon Mondragon (29 ani, columbian)
- se mai negociază venirea unui atacant ugandez
- clubul are 13 secții sportive
- buget: asigurat doar de Primărie, 900.000 euro pentru echipa de fotbal
- cantonament: local, la propria bază a clubului
- nu sunt deocamdată discuții pentru schimbarea formei de organizare
Dumbrăvița: locul 14, la 4 puncte de locul 6
- al doilea sezon consecutiv în Liga 2
- are trei străini în lot, Nenat Lalic (24 ani, sârbo-croat), Salhi Quadie (26 ani, marocan) și Bruce Northey (19 ani, ghanez), dar în prima parte l-a mai avut și pe Mykhaylo Plokhotnyuk (24 ani, ucrainean), care a plecat
- e posibil să mai aducă doi nigerieni de la UTA
- cantonament: local
- buget: asigurat de la Primărie, 600.000 euro, plus 50.000 euro din sponsorizări
- nu se pune problema schimbării formei de organizare
FC Tunari: locul 17, primul retrogradabil
- primul sezon în Liga 2 după promovare
- a mai rămas doar un străin în lot, Mirko Ivanovski (34 ani, macedoneano- bulgar), dar în primele 15 runde a mai avut un moldovean, Radu Rogac, și un croat, Ivan Fustar. E posibil să mai fie aduși străini pentru ultima parte a sezonului.
- buget: 600.000 euro, asigurat jumătate de Primărie, jumătate din sponsorizări
- cantonament: la Cheile Grădiștei
- se discută posibilitatea schimbării formei de organizare, o asociație după modelul celor de la FC Argeș sau Gloria Buzău, o entitate din care să facă însă parte și Primăria, Consiliul Local și o societate subordonată Primăriei
CSM Alexandria: locul 19, penultimul
- nou-promovată în Liga 2
- a avut doi străini în lot, pe Marin Bueno (32 ani, uruguayano-italian), care a jucat doar în prima etapă și apoi a plecat, și pe Jacobbi Tughman (19 ani, Ile Cayman), care, din cauza problemelor cu obținerea unei vize permanente, a fost ținut în lot, dar a evoluat numai în două partide din Cupă, dar niciodată în Liga 2
- sunt discuții pentru aducerea a încă trei străini, doi italieni și un francez, toți de orgine argentiniană
- buget: 500.000 euro de la Primărie plus 25.000 euro de la sponsori. Echipa este un serviciu public al Primăriei, are CIS, cont, dar nu și identitate juridică
- cantonament: se face local
- nu sunt demarate tratative pentru schimbarea formei de organizare