Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 22 februarie 2024 08:23 / Actualizat joi, 22 februarie 2024 08:25
Astăzi, joi, revine Liga 2 în forță. Primele două clasate, cele mai bune echipe din campionat, Șelimbăr și Corvinul, nu au drept de promovare. Se upgradează situația halucinantă din sezonul precedentă, cu CSA Steaua pe loc de promovare directă, dar fără suport regulamentar de a urca pe prima scenă. Gazeta Sporturilor îți prezintă analiza la zi înaintea startului!
Liga 2 pornește astăzi la drum în 2024. Este o divizie interesantă, mai degrabă imprevizibilă, întrucât primele două clasate la startul noii stagiune nu au drept de promovare!
Șelimbăr și Corvinul, cele mai bune. Bravo, doar că n-au drept de promovare
CSC 1599 Șelimbăr și Corvinul Hunedoara nu au drept de promovare, primele două poziții la început de sezon de primăvară. Dacă în ediția precedentă, au fost cinci echipe ce n-au avut drept de promovare, conform statutului și a regulamentelor FRF, în actuala stagiune s-a ajuns la un total de 8 formații aflate în această ingrată poziție!
8cluburi, de drept public, nu au drept de promovare în L1: Șelimbăr, Corvinul, CSA Steaua, CSM Reșița, Slatina, Dumbrăvița, Tunari și Alexandria
În sezonul trecut, CSA Steaua a încheiat campionatul pe poziția secundă, dar neavând drept de promovare nu s-a putut bucura de performanță. Oțelul Galați, locul 3, a promovat direct, în locul "militarilor", iar Dinamo și Gloria Buzău au jucat meciurile de baraj.
Important e să prinzi play-off-ul, îți asiguri șansele de a promova
Cu 4 etape înainte de finalul sezonului regulat, bătălia pentru play-off este una extrem de strânsă. Nu mai puțin de 10 echipe se află la o distanță de cel mult 5 puncte față de ACS Viitorul Tg. Jiu, echipa de pe locul 6, ultima care intră în play-off!
Gorjenii joacă unul dintre meciurile tari ale primei etape de la reluarea campionatului, acasă, cu liderul clasamentului, 1599 Șelimbăr.
Dar până la acest duel, programat sâmbătă, când mai sunt alte cinci confruntări, astăzi, joi, divizia secundă programează partida inaugurală din 2024, Concordia Chiajna - Ceahlăul Piatra Neamț.
Un meci între două formații care vor în play-off și care aspiră cel puțin la locurile de baraj! La prima vedere, joacă locul 8 cu locul 9, dar ambele sunt la un punct în spatele celor de la Târgu Jiu.
Este o luptă intensă în aceste ultime patru runde din L2. Important este să prinzi play-off-ul, întrucât, dacă se păstrează calculele hârtiei, atunci cine prinde top 6 va ocupa două locuri de promovare directă, plus alte două de baraj.
Această în condițiile în care Șelimbăr și Corvinul, cele mai bune echipe în prima parte a stagiunii, vor juca în play-off, dar nu au drept de promovare. Plus Mioveniul (locul 4), marcată de mari probleme financiare.
Teoretic, Reșița, Slatina sau Dumbrăvița ar putea atinge top 6, alături de Șelimbăr și Corvinul. Atunci și formația ce-ar termina în top în play-out ar putea să ia în calcul prezența la barajul de promovare/retrogradare din Liga 1!
Detalii interesante înaintea startului Ligii 2
- CSC Șelimbăr nu are drept de promovare, dar are planuri uriașe: vrea să termine pe locul 1, are și prime de obiectiv în acest sens! Claudiu Niculescu, 47 de ani, este antrenor la sibieni din noiembrie 2022 și dorește să facă echipă tare pentru sezonul viitor, când ar putea să lupte, regulamentar, pentru Liga 1.
Ardelenii au condiții bune, au făcut cantonament în Antalya (o victorie, trei remize), vor juca ultimele meciuri de acasă din sezonul regulat la Cisnădie, apoi, în play-off, la Sibiu, pe "Municipal".
Vrem locul 1. Ne vom juca șansele până la capăt, este presiune mare, încercăm să-i facem față
Remus Șerban, președinte CSC Șelimbăr
- Corvinul Hunedoara nu are drept de promovare, dar se pregătește pentru un viitor indulgent. "Banii se plătesc la timp, n-au întârziat salariile nici măcar o zi, niciodată, lucru de admirat pentru fotbalul românesc. Din sezonul următor, sigur Corvinul va avea drept de promovare, 100%. S-a schimbat statutul, există un ONG cu 3 membri fondatori. Eu cred că în scurt timp Corvinul va fi o forță a fotbalului românesc", a reacționat pentru GSP.ro Bogdan Apostu, impresarul care se ocupă de transferuri la ardeleni.
- Echipa lui Adrian Mihalcea, Unirea Slobozia, visează la promovarea directă. Fostul golgeter al "câinilor" a luptat cu Gloria Buzău, în ediția precedentă, pentru a urca în Liga 1, dar a fost înfrânt la baraj de UTA și Mircea Rednic.
Contează că nu am pierdut în amicale și luptăm pentru performanță. N-am făcut multe transferuri, au plecat trei, au venit doi, lotul a fost bine conturat din vară. Va fi un play-off de foc! Ne vom bate pentru promovarea directă, clar
Adrian Mihalcea, antrenor Unirea Slobozia
- Teoretic, Mioveniul e pe loc de promovare directă în acest moment! Dar formația este amenințată de procese cu diverși fotbaliști ce-și solicita drepturile financiare, din trecut. În amicalele iernii, trupa lui Constantin Schumacher a obținut cinci victorii în 7 meciuri, toate cu echipe din L3.
Au plecat Răuță, Dandea, Tomozei, Claudiu Herea, pe fondul instabilității financiare. Dar a rămas Mihai Costea.
- Buzăul a ratat promovarea în ediția precedentă, a pierdut cu UTA la baraj, dar acum țintește promovarea directă. Trupa lui Andrei Prepeliță are stabilitate financiară, s-a mișcat bine și în mercato. Mai trebuie rezolvată problema transferului lui Ely Fernandes, dar au fost rezolvați Benzar și Perianu (ambii ex-FCSB), Fărăgău (U Cluj), Akhmatov (ex-Chindia), Dandea (Mioveni, ex-Rapid și ex-Dinamo), Mihnea Rădulescu (împrumutat de la Petrolul), Prejmerean (ex-Chindia), Șteau și Dumitrașcu (ex-UTA).
- CSA Steaua a încheiat sezonul precedent pe loc de promovare direct, doar că nici atunci, nici acum nu are drept de promovare. În schimb, aduce fotbaliști străini pe bandă rulantă, jucători cu un CV interesant! Mai mult, golgeterul Bogdan Chipirliu, 31 de ani, a reluat antrenamentele. Nu a jucat în amicalele iernii, nu și-a găsit o altă formație unde să joace. La Buzău nu a fost lăsat!
8.000de oameni sunt așteptați în tribune la Reșița la meciul dintre CSM și CSA Steaua, de sâmbătă, Daniel Oprița jucând împotriva formației la care a început și și-a încheiat cariera
Jucăm împotriva unui nume uriaș în România, Steaua, vrem să învingem. Chiar dacă vom întâlni o echipă ce ar fi putut promova până acum, vrem să ne demonstrăm valoarea și ceea ce am muncit în pregătiri. Nu ne mulțumim cu un punct, vrem victoria
Flavius Stoican, antrenor CSM Reșița
500de mii de euro este clauza de reziliere a lui Chipirliu de CSA Steaua
- Diogo Longo a continuat la Chindia, nu s-a mai ajuns la accesarea opțiunii Ovidiu Burcă pentru Chindia! Târgoviștenii au adus patru jucători în acest mercato: Hysen Memolla (31 de ani, fundaș albanez), Răzvan Iorga (20 ani, mijlocaș împrumutat de la Kids Tâmpa Brașov), Mario Contra (24 ani, portar, ex-CSM Reșița), Samuel Șanta (18 ani, mijlocaș, ex-Minerul Ocna Dej)
Te pricepi la Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul CFR Cluj - Dinamo și câștigă premiile puse în joc!