Articol de Remus Dinu - Publicat vineri, 21 aprilie 2023 21:00 / Actualizat vineri, 21 aprilie 2023 22:52
Un politician din legislatura care a promulgat în urmă cu 15 ani Legea 4/2008, cea care vizează comportamentul suporterilor pe stadioane, a insistat să transmită un mesaj prin intermediul Gazetei Sporturilor, după ce a văzut imaginile din Steaua - Dinamo, în special momentele de la finalul derby-ului, când fanii roș-albilor au încercat să incendieze stadionul din Ghencea, un „remake” după scenele șocante din 1997.
Fostul parlamentar, care a insistat să nu-și divulge identitatea, a trimis o scrisoare amplă prin intermediul unui reporter GSP, în care a sugerat că actuala lege trebuie radicalizată urgent pentru a stopa violențele de pe stadioane și a adus aminte de momentul din iarna lui 2012, când un proiect de lege care aducea unele completări actualei legi, pe modelul britanic, s-a aflat în dezbatere în Senat și Camera Deputaților.
„Pentru a putea înăspri legea, ar trebui făcute modificări Codului Penal și Codului Civil”
„Îmi amintesc că noi ne-am documentat cu privire la cum au rezolvat englezii această problemă a violenței în arenele sportive. Eram de părere că nu trebuie să inventăm noi roata, ci să învățăm din experiența altora. A fost dificil să preluăm legea în întregul ei din cauza diferențelor dintre sistemele juridice ale celor două țări (n.r. - România și Marea Britanie), dar cred că s-au făcut pași importanți pentru a evita escaladarea violențelor în arenele sportive.
Aici este problema. Pentru a o putea înăspri, ar trebui făcute modificări Codului Penal, Civil. La momentul acela, noi am avut aceste limitări.
Vă dau un exemplu. În Anglia, un fan care este interzis pe stadioane la meciurile echipei lui este obligat să se prezinte la sediul de Poliție pe durata meciului, este ținut într-o cameră special amenajată, cu televizor, poate viziona meciul acolo.
În România, nu am putut face asta pentru că însemna o restrângere a libertăților persoanei și am intrat în coliziune cu legislația juridică de la noi, așa că am adaptat textul de lege”.
„S-au evitat multe situații care s-ar fi putut transforma în tragedii”
„Marele câștig al acestei legi este faptul că Jandarmeria poate interveni în timp util și are acces în arenele sportive. Dacă s-ar aplica legile, sunt măsuri care să împiedice repetarea unor astfel de manifestări [violente].
Până la acea lege, Jandarmeria nu avea cadrul legal pentru a interveni în arenele sportive, efectiv nu aveau voie sa pătrundă în arenă. Ulterior, cred că datorită acestei legi s-au evitat multe situații care s-ar fi putut transforma în tragedii.
Țin minte că, atunci când noi am susținut legea la Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat, ne-am trezit cu galeriile de la Steaua, Dinamo și Poli Timișoara, care o contestau vehement. Reprezentanții lor au fost lăsați la lucrările Comisiei, au luat cuvântul, dar la final au fost de acord cu legea pe fond, mai puțin cu înăsprirea pedepselor și a amenzilor”.
„Lege mult prea dură, prost inspirată din cea britanică”
Legea 4 a luat naștere la iniţiativa lui Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF.
Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive a fost aspru criticată de ultrași încă de la acel moment, care au acuzat că e o lege mult prea dură şi prost inspirată din cea britanică. Ulterior, politicieni din Camera Deputaților au încercat să aducă unele completări și mai aspre.
AICI, toate prevederile Legii 4/2008.
O dezbatere necesară: e nevoie de o lege mai aspră pentru a-i tempera pe ultrași?
Ce amendamente au încercat să fie aduse Legii 4/2008:
- Închisoare pentru orice obiect artizanal
„Încercarea de a introduce, deţinerea, confecţionarea sau folosirea în incinta arenei sportive a obiectelor artizanale şi de distracţie, de orice clasă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani plus măsura interzicerii accesului pe stadione între 2 şi 4 ani”. - Puşcărie pentru tentativa de a pătrunde pe teren
„Pătrunderea sau încercarea de pătrundere fără drept în incinta suprafeţei de joc se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an şi măsura interzicerii accesului la competiţiile sportive pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 2 ani. - Închisoare minimum un an pentru acte de agresiune pe teren
„Dacă pătrunderea în încinta suprafeţei de joc sau chiar pe teren este însoţită sau urmată de acte de agresiune sau violenţă fizică, pedeapsa e închisoare de la 1 la 2 ani şi măsura interzicerii pe stadioane între 2 şi 4 ani”. - Închisoare pentru „interzisul” care intră pe stadion
„Fapta unei persoane căreia i s-a interzis accesul la unele competiţii sportive de a încerca să pătrundă sau de a pătrunde în arena sportivă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 3 luni sau amendă”. - Se introduce modelul englez pentru cei interzişi
„Persoanele faţă de care s-a dispus măsura interzicerii accesului pe arenele sportive au obligaţia ca, pe timpul desfăşurării competiţiilor pentru care s-a dispus măsura, să se prezinte la cel mai apropiat sediu al poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei de frontieră” - Cine nu se prezintă la sediul poliţiei va fi amendat
„Neprezentarea la cel mai apropiat sediu al poliţiei sau jandarmeriei pe timpul desfăşurării unei competiţii pentru care s-a dispus măsura interzicerii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.500 de lei sau prestarea a 120-200 de ore activităţi în folosul comunităţii”. - Cine e umărit penal va fi automat interzis 6 luni pe stadioane
„Pe parcursul urmăririi penale, măsura de siguranţă a interzicerii accesului pe stadioane se ia faţă de făptuitor în mod provizoriu în momentul începerii urmăririi penale. Durata acestei măsuri de siguranţă va fi de 6 luni de la data primirii sau comunicării rezoluţiei de începere a urmăririi penale de către învinuit”
VIDEO. Cum arată stadionul din Ghencea după derby-ul din liga secundă dintre Steaua și Dinamo
Ce încearcă alții: trei ani liber la torțe și fumigene în Franța
Francezii vor să treacă folosirea articolelor pirotehnice pe stadioane în legalitate. Începând de la finalul lui martie, fanii pot folosi torțele, fumigenele, petardele și alte materiale cu care fac show la meciuri sub titlu experimental, pentru o durată de trei ani, și doar în incinte sportive neacoperite.
Un decret în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Franceze: „Acest decret va permite cluburilor sportive profesioniste, în colaborare strânsă cu asociațiile de suporteri și cu acordul autorităților locale, să organizeze scenografii pirotehnice realizate de fani într-un perimetru prestabilit, încadrat și securizat”, scrie ziarul francez L'Equipe.
Scopul? „Să contribuie la dispariția utilizării ilegale și nesecurizate a articolelor pirotehnice în tribunele arenelor”.