Articol de Viorel Tudorache - Publicat vineri, 15 iulie 2022 14:36 / Actualizat vineri, 15 iulie 2022 16:20
Gazeta Sporturilor a vorbit cu Vlad Iacob (34 de ani), unul dintre oamenii care caută soluții pentru salvarea lui Dinamo, împreună cu administratorul judiciar, Răzvan Zăvăleanu. Despre Vlad Iacob se spune că ar fi chiar omul-cheie implicat în vânzarea formației care a retrogradat în Liga 2 și ar urma să fie numit administrator special, în locul lui Iuliu Mureșan, care a renunțat la funcție.
Vlad Iacob este fiul omului de afaceri Dorin Iacob, fost apropiat de-ai lui Traian Băsescu, în prezent analist politic. El a discutat cu Ovidiu Burcă, antrenorul vehiculat că ar urma să preia conducerea tehnică a „câinilor”.
- Bună ziua, domnul Iacob. Numele dumneavoastră este vehiculat ca viitor administrator special la Dinamo. Sunteți susținut de toți acționarii?
- Nu pot eu să mă exprim în sensul ăsta. Unul dintre potențialii investitori, da, m-ar fi propus pe mine. Din păcate, în momentul acesta este complicată prezența acelui investitor.
- De ce?
- O parte dintre acționari m-ar susține. Subiectul Adunării Generale a Acționarilor, din punctul meu de vedere, are sens doar în cazul în care există finanțare. Eu nu am o poziție oficială în cadrul clubului, încerc să ajut în calitate de consultant specializat în fotbal business și de suporter dinamovist. AGA a fost convocată pe 14 august, dar poate avea loc ad-hoc mai devreme, dacă acționarii sunt prezenți și semnează decizia. Indiferent cum votează.
- În ce condiții v-ați asuma rolul de administrator special?
- Eu sunt dispus să mă implic la Dinamo ca administrator special, dacă vor exista resursele financiare necesare. Altfel, un administrator special nu va face altceva decât să meargă acolo ca să stingă lumina. Nu poți să conduci un club de fotbal fără resurse financiare.
- În ce fază sunt negocierile cu potențialii investitori despre care s-a tot vorbit?
- Discuțiile există. Într-adevăr, startul sezonului este aproape. E târziu, dar nu foarte târziu. În acest moment există un investitor interesat, dar care dorește să suțină 50 la sută din buget și așteaptă alături de el un co-investitor, care să susțină la rândul său 50%. Practic, un investitor acum ar trebui să vină cu ceva mai mult de un milion de euro și va găsi la masă un partener care e dispus să vină cu aceeași sumă. Bugetul operațional pentru Liga 2 este de circa 2,5 milioane de euro. Acest investitor nu dorește intre și să susțină activitatea clubului de unul singur.
- De ce depinde, până la urmă, ca acești investitori să preia Dinamo?
- De informații corecte și de lămurirea zvonurilor și a scenariilor negative.
- Vă referiți la scenariile conform cărora Dinamo 1948 ar urma să dispară, iar CS Dinamo sau ACSFC Dinamo să-i ia locul?
- Este un scenariu vehiculat de foarte multe persoane. Îndrăznesc să spun că oamenii respectivi nu aveau toate informațiile sau nu au evaluat corect niște aspecte juridice.
- Puteți detalia?
- În cazul în care SC Dinamo 1948 SA dispare, iar oricare continuatoarea ar apărea se va trezi la un moment dat cu datoriile din plan sportiv ale lui SC Dinamo 1948 SA, care sunt la masa credală de aproximativ două milioane de euro. Potrivit FIFA, continuarea unui club de fotbal poate fi identificată prin fondul de suporteri, imnuri, însemne, foste glorii, logo, mărci, stadion, iar aceste elemente nu sunt cumulative.
- Ca în cazul Rapid, cu Julio Cesar.
- Exact. Totodată, orice potențială continuatoare a lui SC Dinamo 1948 SA va avea nevoie de bugete operaționale pentru promovare, după cum urmează: cel puțin un sezon de Liga 3, 4-500.000 de euro, și cel puțin un sezon de Liga 2, 2-2,5 milioane de euro. Practic, o continuatoare a actualului Dinamo va trebui să cheltuiască minimum 3 milioane de euro, dacă totul merge perfect și aceasta reușește promovări succesive, pentru a ajunge în Liga 1.
- Așadar...
- Acest „nou Dinamo” va suporta și cele aproximativ 2 milioane de euro din plan sportiv, în cazul în care SC Dinamo 1948 SA dispare. Așadar, dacă totul merge perfect, orice „nou Dinamo” va cheltui cel putin 5 milioane de euro ca să ajungă înapoi în Superliga. În schimb, în cazul în care SC Dinamo 1948 SA se reorganizează, aceasta va scăpa de datoriile din plan sportiv. Avem jurisprudența din cazul CFR Cluj vs. Ronny Da Silva, în acest sens.
În concluzie, reorganizarea actualei Dinamo costa aproximativ 2,5 milioane de euro – cu șanse foarte ridicate de promovare în Superliga. Promovarea unui „nou Dinamo” va costa cel puțin 5 milioane de euro – riscând totodată scindarea suporterilor dinamoviști, care au făcut lucruri extraordinare pentru acest club.
- Vlad Iacob, consultant specializat în fotbal business
- Ce-i sperie cel mai tare pe investitori, datoriile de 8 milioane de euro?
- Din păcate, multe dintre scenariile fataliste vehiculate, nu de puține ori fără corespondent în realitate, pot crea un climat de instabilitate și pot amplifica artificial temerile posibililor investitori.
- Să le luăm pe rând.
- Hai să vorbim despre datoriile din planul de reorganizare. Planul de reorganizare, în mod normal, în orice business ar fi început cu un «hair-cut», cu o tăiere a unei părți din datorii, ca să poate fi sustenabil. Planul de reorganizare a fost aprobat și votat pe repede înainte, datorită perspectivei depunctării echipei. Altfel, în orice alt business care nu avea o presiune de natură sportivă, s-ar fi făcut un «hair-cut» încă de la început.
- Mai e posibilă refacerea planului de reorganizare cu tăieri din datorii?
- Sigur. Acest «hair-cut» se poate face și trebuie făcut în viitorul apropiat. E chestiune de săptămâni. Altfel, activitatea companiei nu va putea susține acest plan
- Răzvan Zăvăleanu chiar a precizat că prin modificarea planului datoria de 8 milioane ar putea să scadă undeva la 4 milioane de euro inclusiv creanţa DDB-ului, 2,5 milioane de euro.
- Realist și legal se poate ajunge la 1,8 milioane de euro. Probabil aceasta este suma pe care clubul va trebui să o suporte în 3 ani. Atenție, această sumă nu trebuie împărțită egal. Se poate începe cu 20% în primul an, ținând cont că activitatea sportivă are loc acum în Liga 2. Mai există niște datorii curente de câteva sute de mii aferente finalului sezonului trecut către jucători, către ANAF, către diverși furnizori.
- Despre ce sume vorbim?
- Nu sunt mari și sunt sustenabile într-un program de reeșalonare timp de un an. Finanțatorii pot veni acum, se poate realiza foarte repede o discuție cu principalii creditori care controlează decizia de la masa credală. Iar aceștia vor susține scenariul prezentat, cu datorii de aproximativ 1,8 milioane de euro.
- Credeți că vor fi de acord creditorii cu aceaste tăieri?
- Ar fi foarte bine să înțeleagă că este în interesul lor să nu omoare clubul, să-l lase să se reorganizeze și să-l sprijine în lupta pentru promovarea în Superliga. Creditorii importanți sunt în regulă, mă refer la ANAF și DDB. Am discutat cu cei de la ANAF, sunt rezonabili. În orice business, ANAF încearcă să susțină activitatea ca să-și recupereze banii. Avem toate premisele să credem că acest plan va fi votat și că este sustenabil pentru club, în contextul în care finanțarea va fi găsită.
- Să revenim la bugetul pentru Liga 2.
- Bugetul operațional pentru sezonul acesta ar trebui să fie între 2 - 2,4 milioane de euro. E un buget pentru promovare. În opinia mea, anul acesta n-ar trebui să fie de sacrificiu. Dacă ar fi așa, bugetul ar trebui limitat și la jumătate, dar asta ar însemna că planul de reorganizare va trebui susținut din Liga 2 în al doilea an, ceea ce ar fi mai greu de realizat. Ar însemna lipsa sumelor din drepturile TV. În plus, acei bani ar fi consumați fără un beneficiu pentru club.
Situația nu este extraordinară, există insolvență, există o masă credală, există datorii. Există niște datorii curente aferente din finalul sezonului trecut. Lucruri nu arată extraordinar, dar nu sunt de speriat pentru cineva care reușește să înțeleagă povestea cu toate detaliile.
- Vlad Iacob, consultant specializat în fotbal business