Articol de Alin Grigore - Publicat marti, 20 iunie 2017 12:00
Liga a 4-a bucureșteană, care abia s-a încheiat, a avut în componența ei trei echipe care au purtat numele de Progresul. E vorba de Progresul Spartac 1944, A.S. Progresul București și CS Progresul 2005.
GSP.ro a vorbit cu patronii primelor două formații pentru a vedea exact care dintre acestea își arogă meritul de a fi continuatoarea FC Progresul București, echipă care a murit în sezonul 2008-2009 după ce s-a retras din Liga a 2-a.
Așadar, Andrei Erimia, patron-jucător la Progresul Spartac, și Tudor Iacov, finanțatorul lui A.S. Progresul București, au răspuns la 7 întrebări identice legate de conexiunile pe care actualele lor echipe le au cu defuncta FC Progresul.
1.De ce ar trebui să creadă suporterii că echipa dumneavoastră e adevărata Progresul?
Progresul Spartac (P.S.): Nu suntem Progresul. Suntem Progresul Spartac. Progresul / FC Național a murit în 2009. Suntem însă o echipă cu mulți jucători care au început fotbalul în Cotroceni.
Progresul București (P.B.): După 1989 echipa care a activat în competiții fotbalistice sub numele de Progresul București în cea mai lungă perioadă a fost echipa noastră. Intrăm în al 9-lea an în care am participat la nivel de seniori în Liga a 4-a, la nivel de juniori republicani A și B. Comparativ prima structură venită din comunism se desființează după 4 ani și se transformă în FC Național, cea care dă faliment. În fața instanțelor primează durata de funcționare în domeniul sportiv sub o anumită denumire și participarea neîntreruptă în respectivele competiții. Ca termen de plecare primează 1989 când România redevine democratică.
2. Aveți vreun act prin care dețineți palmaresul lui FC Progresul București?
P.S.: Nu e cazul, palmaresul e al mortului. Nu e cuantificabil / tangibil, vezi interviul din GSP cu lichidatorul Rapidului. În vest se vând trofeele, nu există aberația cu palmaresul.
P.B.: În cazul palmaresului Progresului București pot spune că echipa a purtat multiple denumiri înainte de Revoluție, ceea ce duce la concluzia tristă că nu există. Fabricile care se adăugau numelui Progresului nu mai există.
3. Există vreo glorie a clubului care s-a alăturat proiectului dumneavoastră?
P.S.: Ni s-a alăturat galeria organizată. Suntem apăruți recent, lumea nu știe de noi, pe măsură ce vom crește ni se vor alătura mulți. Avem tot respectul pentru fostele glorii ale Progresului, în frunte cu jucătorul fanion al acestui club, Marin Dună.
P.B.: Gigel Coman joacă și azi la noi. Mai sunt Ionel Adam, Vasile Matinca, Ovidiu Petre, Boris Keca, Cătălin Liță, Gabi Popescu și mulți, mulți alții.
Gigel Coman în tricoul celor de la A.S. Progresul București / Foto: Liga Bucureșteană
4. Care e obiectivul echipei pe care o conduceți în acest moment?
P.S.: Obiectivul acum este Liga a 3-a. Financiar, asta este ceea ce ne permitem pentru acest moment.
P.B.: Vom reconstrui una din cele mai puternice echipe din țară, dar fără compromisuri. Numai și numai pe teren.
5. Înainte când spuneai Progresul te duceai imediat cu gândul la stadionul din Cotroceni. Ați făcut ceva în privința revenirii echipei acolo?
P.S.: Din păcate, Stadionul Cotroceni are un proprietar. Acest proprietar ni-l poate oferi gratis (dar de ce ar face asta?) sau cu o chirie la nivelul pieței pe care nu ne-o putem permite și care nici nu se justifică pentru două-trei sute de spectatori câți putem avea, cel mult, la un joc. Avem o bază sportivă proprie pe care dorim să ne desfășurăm activitatea mulți ani de acum încolo, stadionul Progresul Spartac din Șoseaua Giurgiului.
P.B.: Poziția BNR a fost și este inflexibilă. Pe cei de acolo nu îi interesează fotbalul, ci banii. Indiferent de culoare și miros.
6. De ce ar trebui ca suporterii să susțină Progresul dumneavoastră şi nu echipa rivală? Transmiteți-le un mesaj fanilor echipei.
P.S.: Pentru că ne dorim să realizăm ceva și am demonstrat că și muncim în această direcție. Pentru că vrem să facem performanță cu copiii crescuți de noi și nu cu mercenari și old boys.
P.B.: Nu avem suporteri rivali, doar confunzi, deocamdată. Nu ne interesează cei care în mod forțat și-au adăugat Progresul în denumire.
7. Transmiteți-i un mesaj patronului de la Progresul București respectiv Spartac.
P.S.: Ne abținem. Mulțumim pentru înțelegere!
P.B.: Când te înființezi în 2014 la Giurgiu, te muți în București în 2015, ai 2 ani prin fotbal, nu ai identitate și chiar dacă i-ai aduce pe Ahmetov și Abramovici să cumpere clubul tu nu ai spiritul Progresului. Progresul a fost o echipă oprimată de comuniști. În democrație a fost incomodă.
Conform surselor GSP, CS Progresul 2005 nu se va mai înscrie în Liga a 4-a și sezonul viitor, acesta fiind motivul pentru care cu ei nu s-a discutat.
Spartac, învinsă la ”masa verde” la baraj!
Progresul Spartac a încheiat play-off-ul Ligii a 4-a pe primul loc, iar pe poziția secundă s-a aflat Progresul București.
Campioana bucureșteană își dispută în această perioadă barajul pentru promovarea în Liga a 3-a. În tur, pe stadionul Romprim, a pierdut la ”masa verde” împotriva celor de la Voința Crevedia pe motiv că n-a avut medic.
Din cele 21 de meciuri de la baraj din toată țara doar la București partida s-a decis înainte să înceapă.
Asociația Municipală de Fotbal București (AMFB) n-a vrut să comenteze în vreun fel ceea ce s-a întâmplat: "Nu avem niciun fel de poziție în acest caz", a fost reacția secretarului general al AMFB, Claudiu Baboia.
Returul se va disputa sâmbătă, 24 iunie, iar bucureștenii speră să întoarcă rezultatul din tur.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”